Fidesz: Széles körű egyeztetés kezdődik az új budapesti kórház ügyében

2015. május 13. 20:55

A Fidesz budapesti elnöksége úgy döntött szerda este: a következő hónapokban Tarlós István főpolgármester bevonásával az érintettek lehető legszélesebb körével egyeztetnek az új fővárosi kórház ügyében.

2015. május 13. 20:55

Széles körű egyeztetés kezdődik az új budapesti kórház ügyében - közölte a Fidesz budapesti elnöksége szerda este az MTI-vel.

 
Az elmúlt hetekben vita alakult ki a budapesti városvezetők között az új fővárosi kórház ügyében, a Fidesz budapesti elnöksége ezért szerdán napirendre tűzte a kérdést – írták. Közleményükben kiemelték: az elnökség üdvözli, hogy a kormány „egy ilyen nagy volumenű kórház fejlesztését tervezi”. Az pedig „természetes, hogy egy ekkora beruházást minden városvezető szeretne a saját területén megvalósítani”, a döntést azonban sok vélemény figyelembe vételével kell meghozni – tették hozzá.
 
A szerdai ülésen úgy döntöttek: a következő hónapokban – Tarlós István főpolgármester bevonásával – az érintettek lehető legszélesebb körével egyeztetnek a kérdésről. A Magyar Kórházszövetség, a Magyar Orvosi Kamara, az egészségügyért felelős államtitkárság, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége, a fővárosi kórházvezetők és a kormányhivatal vezetőjének véleményét is kikérik – közölték. Hozzátették: sok véleményt kell figyelembe venni, egyebek mellett közlekedésszervezési kérdéseket vagy – ha az ellátási terület túlnyúlna Budapest határain – az agglomerációs települések véleményét. 
 
Kiemelték: azt szeretnék elérni, hogy ősszel egy alaposan kidolgozott javaslatot tehessenek a kormánynak.
 
Korábban Tarlós István főpolgármester és Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területét tartotta a legalkalmasabbnak egy új kórház létrejöttére, Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP), Újpest polgármestere viszont egy IV. kerületi kórház mellett foglalt állást.
 
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter álláspontja szerint konzultációt kell indítani a kérdésről, meg kell kérdezni a budapestieket, mit gondolnak a mai fővárosi egészségügyi ellátásról és mi az elképzelésük, hol kellene fejleszteni az ellátást.
 
Szombaton Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a III. kerület polgármestere azt közölte az MTI-vel, hogy nem feltétlenül egy új kórház megépítése lenne a megoldás Buda és az agglomeráció egészségügyi ellátására, hanem a meglévő intézmények fejlesztése.
 
Kedden a napigazdasag.hu azt írta: az utóbbi időszak legélesebb vitája alakult ki a Fidesz budapesti vezetői, polgármesterei között az új, állami szuperkórház miatt, és nincs esély arra, hogy az ellenérdekelt felek engedjenek, mert a hátrálást saját személyes vereségükként értékelnék.
 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2015. május 14. 13:07
Nemzeti inzultáció is lesz belőle, dajcs-für tompika lesz a megalkotója: 1. Egyetért Ön azzal, hogy a kedves vezető mondja meg melyik kórházban fog meghalni? Éhbérért dolgozó ápolók között. a. igen b. remek ötlet c. köszönöm a trafikot!
komondor
2015. május 14. 12:23
Azt már ismerjük te idióta:-)
korona
2015. május 14. 10:31
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------- MEGBOMLOTT METABOLIZMUS Így ennek nincs semmi értelme hétfő, május 11, 2015 Nem mintha könnyeket akarnék hullatni a narancsos kormányzatért, de azért az jól látszik, hogy valami félelmetesen nincs rendben fideszes berkeken belül. Olyan az egész, mintha a kapitány elvétette volna az irányt, de a tisztek nem érnek rá arra, hogy figyelmeztessék, mert egymással és azzal vannak elfoglalva, hogy a még fellelhető értékeket miként tudják a zsebükbe tömködni. A legénység már látja, hogy ebből nagy baj lesz, viszont az ő hangjukat nem hallja, pontosabban nem akarja meghallani senki sem, ezért aztán ők meg elkezdik tömegesen elhagyni az egyre inkább nyikorgó fedélzetet, miközben az egész hajó kezd irányíthatatlanul elveszni a semmibe. És ez valljuk meg, nem jó. Nem jó, mert azért akárhogy is nézzük a dolgot, egy országnak - legyen az bármelyik - az az érdeke, az lenne az érdeke, hogy az éppen regnáló kormányzat normálisan, a többség által kijelölt úton, a többség által meghatározott prioritások mentén, biztos kézzel vezesse az országot. Lehet egyetérteni, vagy sem a kormányzati célokkal, lehet vitatkozni egy-egy döntésen, de lényeg mégis csak az, hogy ha már megválasztott, ha már kijelölt a szavazók többsége valakiket a kormányzati feladatra, akkor az a brigád kormányozzon és határozottan tegye a dolgát. Ne bénázzon, ne találgasson, ne tétovázzon, hanem haladjon előre az úton. Aztán majd a következő választásokon az emberek eldöntik, hogy jó-e az irány. Nincs rosszabb egy bizonytalan, önmagának kétnaponta ellentmondó, egyhelyben toporgó, széthúzó tagokból és csoportokból álló kormányzati erőnél. A fideszes csapat azonban mára ilyenné lett. Ilyenné tették a belső ellentétek, a hozzájuk kapcsolódó holdudvar, az új karrieristák gátlástalansága, a régi motorosok gyengesége és persze az a felkészületlenséggel vegyes pökhendiség, ami manapság már szinte minden megnyilatkozásnál tetten érhető. A narancsos szimpatizánsok úgy tűnik, már látják, hogy nem igazán jól mennek a dolgok. A kérdés így már csak az, hogy maguk az érintettek rájönnek-e arra, hogy baj van? Hogy észreveszi-e OV, hogy kikkel is vette körül magát újabban, hogy rádöbben-e végül arra, hogy ami most van az már ebben a formájában tovább nem tartható. A labda most a narancsosok oldalán pattog. Változtatni kell, mert így ennek már nincs nagyon értelme. 2 kommentek: Ernő írta... Nem volt értelme rájuk szavazni sem, hiszen nemzetpusztítás, hazaárulás, amit művelnek és most már egyre nyiltabban. 2015. május 11. 21:23 Névtelen írta... Ez tanulságos lehet a Jobbiknak is 2015. május 11. 21:31
SLI0010
2015. május 14. 08:02
A vasárnapi boltbezárásról kellett volna széles körű egyeztetés, nem erről. Most őszintén, pl. az orvoskamara mit tud a témához hozzátenni? Ez tipikusan logisztikai kérdés, talán a szakértőkkel kellene tisztázni: hol van olyan ingatlan, ami olcsón alkalmassá tehető a kórház felépítésére (az államé/önkormányzaté az ingatlan, vagy elcserélhető egy állami ingatlanra) Utána megnézni, hogy ezek közül melyik az, amelyik a legkönnyebben (lehetőség szerint több alternatív útvonalon is) megközelíthető az ellátandó terület egészéről (szerintem az OPNI kapásból kiesett emiatt), beleértve a légi szállítást is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!