Marad a nemzetközi tanulmányok szak, de átalakítják

2015. április 22. 09:54

A felsőoktatási államtitkár szerint azért nem mindegy, hogy a saját pénzén ki mit tanulhat, mert az érintettek akkor is az EMMI előtt tüntetnének az értéktelen diplomájuk miatt.

2015. április 22. 09:54

A kommunikáció szakokat nem fogják megszüntetni, de racionalizálás lesz. „Arról egyelőre még nem beszéltünk, hogy mit és hol finanszírozunk és ki indíthatja a képzést” – mondta Palkovics.

A nemzetközi tanulmányok alapszakkal kapcsolatban azt mondta: beszélt magyar diplomatákkal, akik látják, hogy miként tudnak a szakot végzett hallgatók a külszolgálatban elhelyezkedni. Ez alapján úgy tűnik, hogy szükséges a szak, de ahogy a képzés jelenleg működik, az nem jó – összegezte Palkovics. Ezért a Rektori Konferenciával megállapodtak, hogy a szak megmarad, de átalakítják a tartalmát és megállapítják, hogy egy intézmény milyen követelményeknek kell, hogy megfeleljen, ha indítani akar ilyen szakot.

A társadalmi tanulmányok szak megszüntetéséről a Rektori Konferencia szakbizottsága döntött, nem a minisztérium. A szak ugyanis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – mondta az államtitkár. A Diplomás Pályakövető Rendszer adataiból az tűnt ki, hogy a társadalmi tanulmányok szakon végzettek közül sokan dolgoztak olyan munkakörben, ami nem igényel diplomát.

Arra a felvetésre, hogy a saját pénzén mindenki hadd tanuljon, amit akar, Palkovics azt mondta: akkor is majd a Szalay utca előtt fognak tüntetni az értéktelen diplomájukkal. Ugyanis a minisztérium dolga biztosítani, függetlenül attól, hogy ki finanszírozza a képzést, hogy a képzés bizonyos minőségi követelményeknek megfeleljen. 

Arra a felvetésre, hogy a kormány célja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem helyzetbe hozása lenne, azt mondta: nincs ilyen szándéka a kormánynak. Azt is cáfolta, hogy lett volna olyan elképzelés, miszerint csak az NKE-n lehetett volna nemzetközi tanulmányokat hallgatni.

A konzisztórium, a fenntartói tanács bevezetésével kapcsolatban azt mondta: ilyen testület a magán- és egyházi egyetemeken is létezik, valamint Amerikában és Németországban is vannak hasonló példák. A testület nem dönt, csak egyetértési jogot gyakorol, és az egyetemek akarják is ezt, a Rektori Konferencia javasolta, hogy legyen ilyen – mondta Palkovics. Arra a felvetésre, hogy nem azért van-e a konzisztóriumra szükség, mert a kancellári rendszer nem működik, azt mondta: a kancellári rendszer jól működik, de vannak olyan ügyek, amit a kancellár egyedül nem tud ellátni, ezeknek egy részét rendelik az 5 tagú konzisztóriumhoz.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hihhaa
2015. április 22. 13:34
"Arra a felvetésre, hogy a saját pénzén mindenki hadd tanuljon, amit akar, Palkovics azt mondta: akkor is majd a Szalay utca előtt fognak tüntetni az értéktelen diplomájukkal. Ugyanis a minisztérium dolga biztosítani, függetlenül attól, hogy ki finanszírozza a képzést, hogy a képzés bizonyos minőségi követelményeknek megfeleljen." Uhh.. Hát ja, kukába vágni az egészet egyszerűbb, mint elérni, hogy "bizonyos minőségi követelményeknek megfeleljen". "A Diplomás Pályakövető Rendszer adataiból az tűnt ki, hogy a társadalmi tanulmányok szakon végzettek közül sokan dolgoztak olyan munkakörben, ami nem igényel diplomát." Az oktatásukra fordított pénz ez esetben sem kidobott pénz. Az egyetemen többek között tanulni, vizsgákat letenni, kutatni, szakdolgozatot írni kell. A diákoknak gondolkodni, fejlődni kell, képezni magukat. Az egyetemen a konkrétan vett tananyag mellett egy csomó olyan készséget, ismeretet el lehet és el kell sajátítani, ami egy munkaadó számára értékes. Nagyon leegyszerűsítve az emberek egy felsőoktatási szak elvégzésével okosabbak lesznek, mint nélküle. Ez pedig jó. A diploma elsősorban nem csak egy jogosítvány.
Vén Csataló
2015. április 22. 12:48
Baromi érdekes agyatlan libsi megközelítése az oktatásnak, hogy márpedig mink eztet vagy aztat akarjuk tanulni, úgyhogy az államnak kuss a neve ebben az ügyben. Mert hogy ezek a szakok önköltségesek... Azon túl, hogy érdekes lenne megvizsgálni, hogy az önköltséges szakok tényleg működnének-e, ha csak és kizárólag a hallgatói befizetésekre támaszkodhatnának és nem az anyaintézmény tanári karára és infrastruktúrájára, amit viszont az állam finanszíroz nagyrészt, szóval ezen túl is érdekes egy megközelítés, hogy már pedig a diáknak jogában áll azt tanulni és abból diplomázni, amiből csak akar. Már várom a sörözés-nőzés kétszakos alapképzést, a romkocsmaismeret alapképzést, no meg a tüntetéstanból írt szakdolgozatokat. Tuti slágerszakok lesznek! Elvégre nehogy már beleugasson az állam, hogy kedves állampolgárok mivel basszák el az életüknek azt a részét, amikor a társadalom számára valamiféle hasznot hajtó tevékenységre kellene felkészülniük, hogy aztán ne az adófizetők tartsák el, a haszontalan szir-szar diplomára éveket elbaszó srácoklat. Mert hogy ugyebár az is közpénz. Meg az hegesztőtanfolyam felnőtt(át)képzési támogatása is az. De hát ugye mit számít mindez a fenenagy HAHÁ-s, hiszteroliberális egókhoz képest, ugye.
ciprióta
2015. április 22. 12:19
na megérkezett az első putyini fecske...DDDD ezentul ,mint azt a korábbi komcsi időkben a magyar kádergyerekek Moszkvában szerzik majd be diplomájukat a Mgimo hirhedt csekistaképzőjében. Bravo viki, visszatér beléd a kisztitkár te barom hazaáruló.
liberálzöld.
2015. április 22. 11:49
Nemzetközi tanulmányokat csak a Matolcsy alapította pártegyetem tud oktatni. Világos?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!