hvg.hu: „Lenyúlás” miatt dühös Brüsszel

2015. április 16. 14:45

A hvg.hu újabb részleteket közölt az Európai Bizottság határozatából, mely alapján elzárták a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritástengelyét finanszírozó forrásokat. A dokumentum szerint nem annyira Gyurcsány kottája a hibás, hanem az, hogy például a piaci árnál sokkal magasabb ajánlatokat fogadott el a kormány.

2015. április 16. 14:45

Csepreghy Nándor szerdán jelentette be, hogy az Európai Bizottság (EB) felfüggeszti a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritástengelyét, ahová az innovációs pályázatok, gazdaságfejlesztés, üzleti infrastruktúra fejlesztése tartozik. A Miniszterelnökség államtitkára szerint azért, mert a „Gyurcsány-Bajnai-korszakban” felállított, 2014-ben felülvizsgált rendszer nem volt alkalmas arra, hogy a legjobb projekteket juttassa támogatáshoz.

Korábban megírtuk a 444 közölt részleteket az EB határozatából, most pedig a hvg.hu részletezi a döntés okait, melyek nem a „Gyurcsány-Bajnai-korszakban” felállított rendszert teszik felelőssé általában, hanem konkrét ügyekere mutatnak rá. A személyre szabott pályázatok mellett például azzal volt baj, hogy a kormány a piaci árnál sokkal kedvezőtlenebb ajánlatokat fogadott el – ez pedig a korrupció gyanúját is felveti.

A kifogásolt projektek között van például huszonháromszorosan túlárazott állatvizsgálat. Erről ugyanazon a projekten belül derült ki, hogy drága: havonta 14 milliót kértek szakértőként, pedig egy hasonló vizsgálatot 625 ezer forintért is elvégeztek. Egy másik ügy a kétszeres áron vásárolt mobilolló, mellyel kapcsolatban a kormány azzal védekezett, hogy a hazai kizárólagos forgalmazó ennyiért adta. A forgalmazó elmondta, hogy ez sokat nem jelent, máshonnan is meg lehetett volna vásárolni a 220 millió körüli összeg helyett helyett így akár csak 96-117 millióba kerülő gépet.

Egy másik esetben olyan présgépet szereztek be 63 millió forintért, melynek az ellenőrök szerinti piaci ára 14 millió forint volt. A kormány azt mondta, hogy ők ilyen árat találtak a piacon, de az ellenőrök rámutattak: az ötszörös összegbe kerülő ajánlatot adó kereskedő honlapján negyedannyiért találták meg a gépet. Problémát jelentettek a vizsgálat során a túlárazott személyi jellegű kiadások, például egy piacon általában 190-250 ezer forintba kerülő munkáért 1,7 milliót fizettek ki.

Itt a teljes dokumentum

A 444 közzétette az először az EB-határozat Facebookon megjelent teljes szövegét. Ebben azt írják: „A bizottság ellenőrei arra utaló bizonyítékokat találtak, hogy a program irányítási és kontrollrendszerének működésében súlyos hiányosság tapasztalható.

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1istvan
2015. április 17. 17:09
érdekes dolog ez a túlárazás mondjuk nem hallottam, hogy az eu tiltakozott volna amiatt, mert 10 ezer forintos mérnökóradíjat számolnak el adott projektben. hasonló munkáért nem gond elszámolni 400 eurót sem, vagy többet, mondjuk olaszországban. vagy nem gond ha az erasmusos napidíj a fele vagy annyi se ha magyar vagy, pedig neked is ugyanannyiért adják a szállodát és kint a kaja se olcsóbb, csak mert keletről jöttél. ezen kéne pampogni az ellenzéknek, nem élvezeti táncot lejteni, mert az eu gondot talált.
Tintamin
2015. április 17. 00:28
Szerintem egyszerűen ne fogadjuk el az EU pénzét. Mégiscsak megalázó, hogy adnak egy rahedli zsetont, hogy kültsük fejlesztésre, mi meg kitömjük a cimborák zsebét, erre ők meg itt pampognak, hogy ez nem frankó. Felháborító ez az eljárás! Elleszünk mi az EU-pénz nélkül is, kell a kutyának...
Tintamin
2015. április 17. 00:23
Na nézd csak, már a Holdról is látszik, hogy itt állami maffia műküdik?!?! Nahát! Ki gondolta volna, hogy ez kiderül?? Fúj-fúj EU! Nem igaz, hogy nem lophatjuk el a pénzüket, csak úgy?! Undorító! Igaza van a Jobbiknak, ezt nem szabad tűrni! A ruszkik bezzeg úgy adnak, hogy leszarják, hogy melyik haveré lesz! Szeretjük is őket ezért..
kitiltott
2015. április 17. 00:02
444 újságíró = romkocsmatöltelék :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!