Jogerős: ki kell adni Lázár János szállodai számláit

2015. március 12. 15:43

Pert nyert Pethő András újságíró a Lázár János által vezetett Miniszterelnökséggel szemben: a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki, másodfokú, jogerős döntése szerint ki kell adni a fideszes politikus két 2013-as külföldi útjának egyes adatait. A Miniszterelnökségnek 15 napja van az adatszolgáltatásra. Egy angliai úttal kapcsolatban azonban még az elsőfokú ítélet sem született meg.

2015. március 12. 15:43

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön helybenhagyta azt az elsőfokú részítéletet, amely arra kötelezte a Miniszterelnökséget, hogy adja ki a hivatalt vezető Lázár János két utazásának részleteit. Az ítélet szerint a hivatalnak meg kell mondania, hogy Lázár János – még 2013-ban, államtitkári rangban – egy svájci és egy olaszországi útján pontosan mely szállodákban szállt meg, és hogy azok egyenként mennyibe kerültek. Az ítélet jogerős, fellebbezni ellene nem lehet – írja a direkt36.

A Miniszterelnökségnek az írásba foglalt ítélet kézhezvétele után 15 napja van arra, hogy kiadja az adatokat. 

A pert tavaly, még az Origo munkatársaként indította Pethő András, a Direkt36 egyik alapítója a Transparency International antikorrupciós szervezet jogi segítségével.

A per előzménye az volt, hogy az újságíró kérdéseket tett fel a Miniszterelnökségnek Lázár János három olyan utazásáról, amelyeken a szállásköltség jóval magasabb volt, mint a hivatal vezetőinek más kiküldetésein. Egy 2012. november végi három napos (tehát vélhetően csak két éjszakát jelentő) angliai utazáson 920 ezer forint volt a szállásköltség, egy 2013 márciusi kétnapos svájci úton 469 ezer forintba, egy 2013 júliusi, szintén kétnapos olaszországi úton pedig 582 ezer forintba került a szállás. Ehhez hasonló nagyságú szállásköltségek még csak megközelítőleg sem szerepeltek más miniszterelnökségi vezetőknél, pedig többen közülük akkor Lázárral azonos tisztséget viseltek. 

A másodfokú ítélet annyiban változtatott az első döntésen, hogy az ítélőtábla szerint a Miniszterelnökségnek azt nem kell kiadnia, hogy kikkel találkozott Lázár János. Az elsőfokú ítélet sem kötelezte nevek kiadására a Miniszterelnökséget, de annyit előírt, hogy legalább a titulusukat meg kell jelölni. 

A Miniszterelnökség kezdetben azzal hárította el a válaszadást, hogy az utazások részleteinek kiadása nemzetbiztonsági érdeket sértenének, mert a kiküldetéseken Lázár mint a külföldi hírszerzését felelős Információs Hivatal vezetője vett részt. Később a per során azonban mégis közöltek részleteket az az utazásokról. Kiderült például, hogy mindegyik úton csak ketten – Lázár és egy kísérője – vettek részt, tehát a magas hotelszámlákat nem népes delegációk produkálták. 

A mostani ítélet csak a svájci és az olaszországi útra vonatkozik, mert az angliai kiküldetés esetében még nem született meg az elsőfokú ítélet sem. 

Lázár János a tavaly májusi elsőfokú részítélet másnapján közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy az utazások során szállásra költött közel kétmillió forintot befizeti az állami költségvetésnek. Bár Lázár abban a közleményben kijelentette azt is, hogy „készséggel állok utazási szokásaim részleteivel is a független magyar bíróságok rendelkezésére”, az elsőfokú részítélet ellen végül mégis fellebbezést nyújtott be a Miniszterelnökség.

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MOPO3OB
2015. március 13. 16:12
Április 1-én Bolondok napjára bejöhetnél az ÁJK-ra előadni. Jóféle mulatság lenne ez mindenkinek.
Fakutya Vigyora
2015. március 13. 14:39
Artikulációs hibája van - magyarázta a Blikknek Ságodi Gabriella beszédtanár. - Nagyon zárt szájjal beszél. Akkor tűnik föl ez igazán, amikor beszéde alatt lehalkítjuk a tévét, szinte nem is mozog a szája - tette hozzá. Szeretem a csinos nőket, de hűséges típus vagyok - vallotta be az MSZP új elnöke, aki 18 évesen egy kocsmában ismerkedett meg nejével. http://www.blikk.hu/data/cikk/1/11/19/81/cikk_1111981/d0000B3794753bbd58b9f.gif
csuka
2015. március 13. 07:43
"Szegény Farkas Flóriánt az ág is húzza. Azután, hogy durva visszaélések gyanúja merült föl az Országos Roma Önkormányzat egyik, nagyrészt uniós finanszírozású programjával kapcsolatban, most épp az derült ki, hogy miközben ORÖ-elnökként közel 300 millió forintnyi elnöki kerettel rendelkezhetett, a féléves beszámolókat egyszer sem sikerült megtartania. Arról tehát, hogy azt a pénzt hová tette, mire költötte, senki nem tud semmit." index --- "Windisch László MNB-alelnök szerdán ezt nyilatkozta a parlament illetékes bizotsága előtt: Az MNB kompromisszumok nélkül folytatja le a célvizsgálatokat a befektetési szolgáltatóknál. Az eset érdekessége, hogy ez ugyanaz a Windisch László, aki 2014. november 20-én engedélyezte a Quaestor-kötvénykibocsátást 70 milliárd forint értékben. Vajon pártatlan lesz a vizsgálat?" index --- "Varga Mihály úgy válaszolt, hogy az önerő mellett részben hitelből, részben pedig az ő, illetve feleségének a szülei révén nyújtott kölcsönből sikerült lakást venni." origo CSAK A FIDESZ MAFFIA! FOLYTATJUK!
néhai Ch.Pilot
2015. március 12. 23:30
Szerintem a használt WC papírjait is vizsgáljátok át, de alaposan, judeoballib csőcselék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!