Hajrá, világnemzet!

2015. március 24. 17:51

Magyar kultúrájukhoz ragaszkodó civilekkel találkoztam az Egyesült Államokban.

2015. március 24. 17:51
Ablonczy Bálint

„Amikor 2010-ben az Egyesült Államokban (Indianapolisban, Clevelandban, Chicagóban) jártam, az egyik legnagyobb meglepetés a helyi magyar közösségek vitalitása volt.

Az óhazában – nem kis részt a kádárista propaganda miatt – sokan máig handabandázó dollárpapáknak meg Horthy-nosztalgiás csökevényeknek tartják a disszidenseket.

Én viszont magyar kultúrájukhoz ragaszkodó civilekkel találkoztam. 

Harmad-negyedgenerációs kamaszokkal, akik pezsgő magyar cserkészcsapatokban élték világukat. Élénk protestáns és katolikus egyházi életet. Sikeres vállalkozókat, akik hét-nyolc órát vezettek, hogy más magyar közösségi vezetőkkel programokról egyeztessenek. Magyarul már nem beszélő amerikai nyugdíjasokkal, akik egy clevelandi plázában fenntartják a Magyar Örökség Múzeumát, mert fontos nekik a magyar identitás. (Mai napig őrzőm a »Proud to be Hungarian« feliratú hűtőmágnest.)

Sokan említették akkor nekem, milyen jó lenne, ha a közösségek szervezésében, megtartásában segítségükre lenne Magyarország. És láss csodát, 2012-ben aztán el is indult a Kőrösi Csoma Sándor program, amelynek keretében a magyar állam:

  • 48 ösztöndíjas fiatalt küldött
  • a világ 14 országába

Argenítnától az Egyesült Államokig, Ausztráliától Dél-Afrikáig, hogy néptáncot vagy magyar nyelvet tanítsanak, vasárnapi iskolát vezessenek, magyar kulturális hagyatékot mérjenek fel.”

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. március 25. 07:39
Vikágnemzet. Akit a világ nemzett?
Vitez Rezsi Erik
2015. március 24. 19:02
Vilagnemzet ? egy kicsit tobb szerenyseget, Balintka ! A Korosi program pedig totalis kudarc, nehany narancsos igy nyaraltatja a kolyket, a nyugati magyarok kozossegei tobbnyire csak papiron latjak az osztondijasokat ! Nem nyugatra kellene jarni, hanem ahol a legnagyobb szukseg: Karpatalja, Csangofold, Szekelyfold ! Szebb jovot !
Morgen
2015. március 24. 18:05
Akik kimentek és ott élnek, ezeréves, többé-kevésbé a zsigereikbe égett kultúrát hagytak maguk mögött. Olyan, hogy USA-kultúra nem létezik, szükségszerűen ápolják a magyarságukat.
dávid
2015. március 24. 17:59
Tök jó:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!