Hétfőn érkezik Budapestre Angela Merkel

2015. február 02. 07:02

Hétfőn érkezik Budapestre Angela Merkel német kancellár. A Nézőpont Intézet ez alkalomból készült felméréséből kiderül: a magyarok szerint Németország a legfontosabb szövetségesünk. Az Amnesty szerint Merkelnek tiltakoznia kellene a civilek üldözése miatt. A diplomáciai látogatás miatt több lezárás is lesz a fővárosban.

2015. február 02. 07:02

A magyar választópolgárok Németországra tekintenek elsőszámú szövetségesként, és a két ország közti minél szorosabb politikai és gazdasági együttműködést támogatják – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. A Nézőpont Intézet Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfői találkozója apropóján készített közvélemény-kutatást.

A tájékoztatás szerint a felmérésben arra a kérdésre, hogy melyik ország Magyarország legfontosabb szövetségese, az összes megkérdezett 32 százaléka Németországot említette, a második és harmadik helyen Oroszországot és az Egyesült Államokat említették 7, illetve 6 százalékban. További 2-2 százalék említette Magyarország legfontosabb szövetségesének Lengyelországot és Ausztriát.

A felmérés szerint a német kancellár magyarországi látogatásáról is pozitív kontextusban beszélgettek az elmúlt hetekben a válaszadók. A témáról az összes megkérdezett közel harmada beszélt a felmérést megelőző két hétben, 22 százalékban pozitív véleményt alkotva.

A Nézőpont Intézet közleményében azt írta, a felmérés szerint az összes megkérdezett abszolút többsége (52 százaléka) a Magyarország és Németország közötti politikai kapcsolatok további mélyítése mellett foglalt állást. A megkérdezettek 27 százalék szerint a kapcsolatokon nem kellene változtatni, 4 százalék szerint azonban lazítani kellene azokon. A két ország közötti gazdasági kapcsolatok mélyítését az összes megkérdezett hasonló arányban, 55 százalékban tartja fontos célnak.

A Nézőpont Intézet január 24-26. között, ezer ember kiválasztásával, reprezentatív mintán végezte el telefonos kutatását. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,2 százalék.

Amnesty: Merkelnek tiltakoznia kéne a magyar civil szervezetek üldözése miatt

Angela Merkel német kancellárnak tiltakoznia kell Budapesten a magyarországi civil szervezetek elleni „boszorkányüldözés” miatt, és nyomást kell gyakorolnia a magyar kormányra az emberi jogok védelme érdekében - írta közleményében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet németországi szekciójának vezetője hétfőn.

Selmin Caliskan, az AI németországi szekciójának főtitkára a kancellár hétfői budapesti látogatásához időzített közleményében kiemelte, hogy „a magyar hatóságok szakadatlan támadásai” a civil szervezetek ellen „a boszorkányüldözés valamennyi jegyét magukon viselik”. Hozzátette, az EU-nak „nem szabad hagynia, hogy egy tagország importálja a civil társadalom ellen bevetett orosz praktikákat”.

Úgy vélte: a magyar kormány „mindenkit meg akar félemlíteni, aki kiáll az emberi jogok megsértése, a korrupció és a homofóbia ellen”. Ezért „Angela Merkelnek és az EU egészének nyomást kell gyakorolnia a magyar hatóságokra, hogy azok azonnali hatállyal fejezzék be a kritikusan megnyilvánulók zaklatását”.

A szervezet a kancellár budapesti látogatására jelentést készített a magyarországi civil szervezetek elleni „politikai motivációjú” eljárásokról. Ebben azt írták, hogy „a miniszterelnök és a kormányzat más tagjai előre bűnösnek bélyegezték” az eljárás alá vont szervezeteket „jogsértő cselekményeket vagy pénzügyi szabálytalanságokat alátámasztó bizonyítékok bemutatása nélkül” – közölte Selmin Caliskan.

Nem áll meg a kettes metró a Kossuth téren

Az MTI-hez hétfőn kora hajnalban eljuttatott közlemény szerint hétfőn hatósági intézkedésként az első járatindulástól az M2-es metró a Kossuth Lajos tér metróállomáson megállás nélkül áthalad. A tér környékének megközelítésére elsősorban az M3-as metró Arany János utcai állomását ajánlják, alternatívaként déli irányból a 2-es villamost, északi irányból pedig a 4-es és a 6-os villamos Jászai Mari tér megállóhelyét, ahonnan gyalogosan lehet továbbjutni.

A Budapestre érkező német állami delegáció közlekedési útvonalának biztosítása érdekében hozott intézkedés visszavonásáról - azaz a Kossuth Lajos téri metróállomás forgalomnak történő visszaadásáról - és az aktuális forgalmi helyzetről folyamatosan tájékoztatást ad a BKK Facebook-oldalán. A korábbi tájékoztatás szerint lezárják a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Károly körút-Rákóczi út-Kossuth Lajos utca-Erzsébet híd-Attila út útvonalat, és a Budai Várba vezető utakat.

A BKK külön felhívta a délelőtt, illetve késő délután a Liszt Ferenc Repülőtérre utazók figyelmét, hogy a szokásosnál legalább egy órával korábban induljanak el, hogy biztosan elérjék járatukat, mivel az adott időszakban egy-egy órán keresztül nem éri el a repteret a 200E autóbusz. Azt javasolják: aki teheti, lehetőség szerint használja a kötöttpályás közösségi közlekedési vonalakat, főképp az utasforgalom függvényében a szokásosnál sűrűbben közlekedő metróvonalakat, valamint 4-es és 6-os villamost.

A nap folyamán időszakosan változások várhatóak a 2-es, a 47-es, a 49-es villamos, az 5-ös, 7-es, 8-as, 9-es, 16-os, 107-es, 110-es, 112-es, 133-as, 178-as, 200E, 233-as, 239-es autóbusz, a 72-es, 73-as, 74-es trolibusz, valamint a Sikló menetrendjében. A forgalomkorlátozások miatt módosuló járatokról a főbb közlekedési csomópontokban, a megállókban munkatársaik személyesen is adnak információt, de azt kérik, indulás előtt tájékozódjanak az utasok a közlekedési változásokról a BKK honlapján, illetve a BKK Info alkalmazás segítségével.

Azt írták: a BKK honlapján, a www.bkkinfo.hu oldalon, illetve a kozut.bkkinfo.hu linken már valós idejű közúti közlekedési információk is elérhetők. A fővárosban közlekedő autósok interaktív online térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2015. február 02. 11:10
Nagyon szomorúak itt a ballibisi ellenzéki trollok. :-)
VakzKommondor
2015. február 02. 09:23
Viktorka ellentmond a Merkelnek. Nyalja majd a putyin seggét mikor itt lesz. Közben Norvégia mellett az oroszok már atombombával gyakorlatoznak. ÉLJEN A PÁRT! A vezetők megint jó irányba haladnak!!
sersem4
2015. február 02. 08:45
Nem binnem,hogy csak a zsinagogat koszoruzni jon,meg a libsik hasfajasa erdekli,annal szerintemdragabb az ideje,ezek csak a szokasos gesztusok a gazdak fele. Valojaban fontosabb kerdesek miatt keresi fel az Orbant. Haboru lesz,Kerry csutortokon megy Kijevbe,Whasington mar a kozvetlen fegyverszallitasokrol targyal,Nato erok Magyarorszagra telepitese is szoba kerult,Eu-s cegek elveszitik piacaikat,ha tovabbra is eroltetik az Usa altal rajuk kenyszeritett szankciokat,tehat a libsibolsik nyiltleveleire nem hiszem,hogy idot szakitanak.
kjkj945
2015. február 02. 08:34
Gyászban van az egész város lezárják a belvárost!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!