Tüntetők zárták el a parlamenti mélygarázs bejáratát

2014. december 15. 09:17

Civil fiatalok igyekeztek megakadályozni a képviselők bejutását a Parlamentbe a mélygarázs elzárásával: a költségvetést megalapozó törvények elfogadása, valamint a szerintük a szegregációt eredményező köznevelési törvény ellen tüntetnek. A készenléti rendőrség nem sokkal 9 óra után felszámolta az útzárt, de nem vitték el a tüntetőket, akik a Kossuth tér sarkán folytatják a demonstrációt.

2014. december 15. 09:17

Másfél tucat tüntető zárta el hétfő reggel a parlamenti mélygarázs bejáratát. A demonstrálók „Nem a kirekesztésre!”, illetve „Nem a megszorításokra!” feliratú transzparenseket feszítettek ki. A demonstrálók egyelőre akadályozzák, hogy az ülésre érkező képviselők leparkolhassanak.

Néhány társuk „3 300 0000 embernek rendszeresen nincs elég pénze élelmiszerre!”, valamint „2 500 000 ember nem tudja fizetni a lakbért, rezsit vagy a lakáshitelt!”, illetve a „Nem roma gyerekek 91 százaléka befejezi a középiskolát – roma gyerekeknek csak 59 százaléka!” feliratú táblákat tart. 

A mélygarázsnál forgalmi dugó kezd kialakulni, a 2-es villamos is megállt. Néhány perccel a demonstráció kezdete után a készenléti rendőrség körülbelül két tucat munkatársa jelent meg a helyszínen, hogy felírja a demonstrálók adatait. Ők erre elkezdték skandálni, hogy „alkotmányt, demokráciát, jóléti államot!”.

A szervezők elmondása szerint a költségvetést megalapozó törvények elfogadása, valamint a szerintük a szegregációt eredményező köznevelési törvény ellen tüntetnek. Hangsúlyozták, hogy demonstrációjuk nem kötődik szervezetekhez, mindannyian civilként vannak jelen.

A demonstrációt néhány perccel hétfő reggel 9 óra után a készenléti rendőrség munkatársai felszámolták. Miután háromszor felszólították a tüntetőket tevékenységük befejezésére, és ők ennek nem tettek eleget, a rendőrség munkatársai egyesével kezdték elvinni őket a mélygarázs elől. 

A demonstrálók leültek a földre, és azt skandálták, hogy „alkotmányt, demokráciát, jóléti államot!”, ezért ölben kellett elszállítani őket. A rendőrök a demonstrálókat csak néhány méterrel vitték arrébb a Kossuth tér és a Balassi Bálint utca sarkáig, de így is szabaddá vált a mélygarázs bejárata. A forgalom, amelyik a tüntetés miatt néhány percre leállt, már hamarabb megindulhatott, mert a rendőrök elterelték a feltorlódott autókat. A demonstrálók továbbra is a tér sarkánál állnak „Nem a megszorításokra!” transzparensükkel.

*

Fotó: Kettős Mérce

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. december 15. 14:01
Mozgósítva van az összes fidesz-troll, érzik a vesztüket. Rohad a narancs!
Vén Csataló
2014. december 15. 13:10
Tüntikeeeee! :)
ShamrockJ
2014. december 15. 12:17
A "civil" fiatalok ugyanazok a zsibbadt zsiráf taknyosok, akik mar evek ota jarkalnak mindenfajta tuntetesekre. Tanulni/dolgozni tul hulyek, sportolni meg tul ludtalpasok.
Türelem
2014. december 15. 12:03
Ezek az állandósuló, az Advent szentségét is sértő tüntik jól jönnek a kormány számára. A józan gondolkodású magyarok - s itt a hangsúlyt a magyarokra tenném - többsége szemében ennek köszönhetően Lázár, Rogán, Szijártó szerethető, a szegények iránti empátiával teli, szerény, jámbor útitársakká válnak. Vagyis a külföldi zsoldosok elleni felháborodás a fent nevezettek által összegyúrt gombócot is lenyomja az emberek torkán. Egyébként meg elegem van ezekből a bunkókból, szeretnénk nyugodtan készülni az ünnepekre. Tüntessenek egymás között, Lipóciában, ott senkit sem zavarnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!