PM: A KDNP csak saját létezését akarta bizonyítani a szabad vasárnappal

2014. december 16. 13:52

A PM szerint nem szabad egyoldalúan rákényszeríteni az emberekre a vasárnapi zárva tartást. Az MSZP szerint ma sem szociálisan, sem társadalmilag nem áll készen a magyar munkavállalók legnagyobb része, hogy szabad legyen a vasárnap. A DK úgy értékelt: a kormány erőszakosan akar beavatkozni az emberek életébe.

2014. december 16. 13:52

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabállyal a „Fidesz oldalkocsija, a KDNP” saját létezését akarta bizonyítani- erről a párt társelnöke, Szabó Tímea beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Az eseményen részt vett Mach Péter, a PM elnökségi tagja, aki azt mondta, nem szabad egyoldalúan rákényszeríteni az emberekre a vasárnapi zárva tartást, a kérdésben csak a munkavállalókkal és a munkaadókkal történő előzetes egyeztetés után lehetne előrébb lépni. Hangsúlyozta: a javaslatnak jelentős gazdasági kockázatai is vannak, mert fennáll annak a veszélye, hogy nagy arányban bocsátanak el dolgozókat a kereskedelemben.

A független Szabó Tímea az eseményen gyalázatosnak nevezte a köznevelési törvény módosítását, mert véleménye szerint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a civilek és az ellenzéki pártok kérésére sem vonta vissza a szegregáció lehetőségét biztosító indítványát. Úgy fogalmazott: „ne dőljön be senki az utolsó pillanatban betolt kormánypárti módosítónak”, továbbra is Balog Zoltán „lehetősége lesz az, hogy szegregáljon”, annak ellenére, hogy ez szemben áll a magyar és az uniós jogszabályokkal is.

A PM azt is a leghatározottabban elutasítja, hogy a látványsportágak – a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong – esetében a társaságiadó-kedvezmény (tao) pénzeket kiveszik az információszabadságról szóló törvény hatálya alól – közölte. A képviselő hangsúlyozta: pártjuk ezért Áder János köztársasági elnöktől kéri majd, hogy ne írja alá a törvényt, miközben az ombudsmanhoz fordulnak, hogy indítson vizsgálatot.

MSZP: A munkavállalóknak okozott károk kompenzálására van szükség

Az MSZP januárban törvénymódosítást nyújt be a munka törvénykönyvéhez annak érdekében, hogy kompenzálja azt a kárt, amit a munkavállalóknak a vasárnapi zárva tartásról szóló törvénnyel a kormánypártok okoznak – közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten újságírókkal. Lukács Zoltán módosító csomagjukról azt mondta, felülvizsgálják a kötelező pihenőnapok rendszerét, illetve azokat a részeket, amelyek a szabad- és pihenőnapokra vonatkozó többletbérezést szabályozzák. Mint mondta, megemeltetnék a szombati béreket, valamint azokat a többlettámogatásokat, amelyeket a munkavállalók kaphatnak.

A politikus hangsúlyozta, az MSZP baloldali pártként természetesnek tartja azt a törekvést, hogy legyen szabad a vasárnap, hogy minél több pihenőnapja legyen az embereknek, a vasárnap pedig legyen garantált pihenőnap. De ma sem szociálisan, sem társadalmilag nem áll készen a magyar munkavállalók legnagyobb része, hogy ez így legyen – mondta.

Lukács Zoltán kifejtette: nem azért dolgoznak az emberek vasárnap, mert ez a hobbijuk, vagy mert nem tiltja a törvény, hanem azért, mert kénytelenek vasárnap dolgozni ahhoz, hogy megéljenek. Értékelése szerint a parlament kormánypárti többség néhány nappal karácsony előtt arról döntött, hogy 15-20 ezer munkavállalónak szűnjön meg a munkahelye. Megjegyezte, a szakszervezetek is elmondták, hogy a törvény átgondolatlan, ebben a formájában nem támogatható.

Kérdésre Lukács Zoltán elmondta, támogatják, ha lesz a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban népszavazás. Ugyanakkor felhívta arra figyelmet, hogy a népszavazások kezdeményezését oly mértékben megnehezítette a kormány, hogy ahhoz nagyon sok aláírás szükséges.

DK: A kormány erőszakosan akar beavatkozni az emberek életébe

A DK nemet mond a vasárnapi boltbezárásra és az autópályadíj kiterjesztésére – erről a független Vadai Ágnes beszélt keddi sajtótájékoztatóján. A DK alelnöke kijelentette: a kormány erőszakosan akar beavatkozni az emberek magánéletébe, amikor meg akarja mondani, hogy mikor és hol vásároljanak, illetve, hogy mit csináljanak vasárnaponként. A vasárnapi boltbezárás nem jó a vásárlóknak, a gazdaságnak, a cégeknek és kereskedelemben dolgozóknak – fogalmazott. „Egyedül a CBA-nak, mint kormányközeli vállalkozásnak” jó – tette hozzá.

Azt is hangsúlyozta, hogy a kormány mintegy harmincezer ember munkahelyét kockáztatja a piactorzító intézkedésekkel. Ha a törvényt megszavazzák, a DK népszavazást kezdeményez az ügyben, miközben arra biztat minden civil és politikai mozgalmat, hogy gyűjtsenek aláírást az ügyben – hangsúlyozta újfent. Ennek érdekében felveszik a kapcsolatot az ilyen referendumot kezdeményező szervezetekkel, hogy minden résztvevőnél azonos kérdések legyenek – közölte.

Arra a kérdésre, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét (VOSZ) vezető Demján Sándor korábban azt kérte, pártok ne vegyenek részt a népszavazási kezdeményezésükben, azt felelte, nyitottak arra, hogy az aktivistáik akár a VOSZ kérdéséhez gyűjtsenek aláírást. Szavai szerint azt szeretnék elérni, hogy minél nagyobb alkotmányos legitimációja legyen a kezdeményezésnek és ha azt látják, hogy van olyan szervezet, amely jobb kérdést tesz fel náluk, akkor a DK ahhoz a kezdeményezéshez fog csatlakozni. Kijelentette: azt szeretnék elérni, hogy minél több aláírás gyűljön össze, és minél többen vegyenek részt a referendumon.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2014. december 17. 00:20
"PM: A KDNP csak saját létezését akarta bizonyítani a szabad vasárnappal." Ebben is van valami...csak egy PM-től ez annyira vicces! :)))
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2014. december 16. 19:25
A KDNP miért nem a pápától kér tanácsot?
Morgen
2014. december 16. 15:57
Oszt a PM mitől létezik? Röhej, pajtik, röhej!
Mich
2014. december 16. 15:51
PM: "A KDNP csak saját létezését akarta bizonyítani a szabad vasárnappal"... ...mint ahogy a PM a sajátját, az értelmetlen belepofázással...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!