Múzeumot szeretne a kommunizmusnak Johannis

2014. december 16. 20:24

A megválasztott román elnök a temesvári forradalom 25. évfordulóján elmondott beszédében úgy fogalmazott: szükség van az emlékezésre és az emlékeztetésre, csak így tudják megvédeni magukat a kommunizmustól.

2014. december 16. 20:24

A kommunizmus múzeumának létrehozását kezdeményezte Klaus Johannis, Románia megválasztott elnöke Temesváron, a Ceaușescu-diktatúrát megdöntő forradalom kirobbanásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében. „Szükség van az emlékezésre és az emlékeztetésre, csak így tudjuk megvédeni magunkat a kommunizmustól” – jelentette ki a Temesvári Operában tartott gálaműsor előtt a választott elnök. Hozzátette, a kommunizmus múzeuma átfogó oktatási programokat bonyolíthatna le, és tematizálhatná a közbeszédet. A lehetséges témák között a különbözőséget, a toleranciát, a társadalmi felelősséget említette. „Románia elnökeként egy ilyen múzeum létrehozását fogom kezdeményezni, mert az elnöknek feladata, hogy szolgálja a nemzet emlékezését” – jelentette ki a hallgatóság tapsát kiváltva Johannis.

A megválasztott köztársasági elnököt ezrek ünnepelték a Temesvár főterén álló ortodox katedrális előtt, ahová fáklyákkal érkezett a református templom elől elindult menet. 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2014. december 16. 21:07
Jó ötlet ez a múzeum. De most ez komoly, hogy Romániában nincsen olyasmi mint nálunk a Terror Háza? Azért ezt nem gondoltam volna.
lantose70
2014. december 16. 20:46
Tegyenek ki egy feliratot a magyar-román határra, Romániából kilépő oldalra azzal a felirattal, hogy "A kommunizmus élő múzeuma". Orbánék megcsinálták nekik, egy egész országnyi területen. Még belépőt szedhetnek a románok.
alex.leopardi
2014. december 16. 20:26
sok szász és zsidó maradt,köszönhetően a romcsiknak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!