Közvetlen államfőválasztást akarnak a szocialisták

2014. december 13. 18:43

Hiller István szerint a közvetlen államfőválasztás érdekében kellene mozgalmat szervezni, míg Lendvai Ildikó egy alternatív alkotmánybíróság és alternatív ombudsman érdekében is mozgalmárkodna. Tóbiás József pártelnök az MSZP pártértekezletén új magyar társadalmi szerződést ígért, mégpedig Lakner Zoltán politológus koordinálásával, Harangozó Gábor pedig megvédte a Fidesz bankadóját.

2014. december 13. 18:43

Az MSZP szombati pártértekezletén Tóbiás József pártelnök úgy fogalmazott: győzelemre, és nem háborúra készülnek, mert 1989 után újra egy kettéhasadt társadalmat kell egyesíteni. Világossá kell tenni, hogy Orbán rendszerével nincs alku. Nem kérünk a kényszereikből, a választási manipulációiból, a fő- és alvezéreiből. A totális állam maga számolta fel a kompromisszum lehetőségét – hangoztatta.

Tóbiás 2016-ot a programalkotás évének nevezte, míg 2017-ről azt mondta, egy átlátható, legitim előválasztási rendszerben döntik el, ki legyen a miniszterelnök-jelölt. Elmondta, 2018-ra olyan társadalmi alternatívát kívánnak létrehozni, amivel leváltható a kormány, ennek érdekében jön létre a Társadalmi Párbeszéd Projektintézet. Vezetője Lakner Zoltán politológus lesz, ő koordinálja azt a munkát, aminek végén megszületik egy új magyar társadalmi szerződés – tette hozzá.

A pártelnök beszélt arról is, hogy az MSZP hibái ellenére sok százezer szavazó maradt hű hozzá. Sokak számára mi vagyunk a remény, sokan – egzisztenciájukat is kockáztatva – szervező munkát végeznek egy jobb, erősebb baloldalért, Magyarországért – közölte. „Sokszor hibáztunk. Itt és most a Magyar Szocialista Párt és a magam nevében őszintén megkövetem mindazokat, akiket a múltban megbántottunk azzal, hogy volt idő, amikor nem képviselte pártunk a baloldali értékeket megfelelő következetességgel, amikor a hazugságot igazsággá próbáltuk maszkírozni, amikor kormányzás helyett a miniszterelnöki castingba fogtunk” – fogalmazott. 

Szerinte az MSZP visszatalált önmagához, értékeihez, abból a meggyőződésből, hogy ma „ordítóan szükséges” egy valódi, hiteles baloldali politika. Az MSZP az esély, a biztonság és a szabadság pártja, ez az alap, amire építkezik, ez amit képvisel –szögezte le. Kitért arra, a Fidesz egy „gátlástalan üzleti vállalkozás, amely ma élősködik a magyarokon”. Bebetonozza magát kétharmaddal, majd elveszi a levegőt az ellenzéktől, a választópolgároktól, tűrhetetlen és megalázó javaslatokkal áll elő a népszerűségvesztésére válaszul – közölte. Tóbiás József szerint nem engedhetik meg, hogy a kormány drogtesztnek álcázva szorítsa ki a szabad véleménynyilvánítást. Ez, mint mondta,  a sajtószabadság elleni aljas támadás. Tóbiás képmutatásnak tartja a kormány nemzetegyesítő politikáját, ugyanis szerinte százszorosan hajtja végre a nemzet megosztását.

*

Az értekezleten Hiller István az Országgyűlés szocialista alelnöke azt mondta: az MSZP szervezzen mozgalmat, és követelje, hogy 2017-ben – Áder János köztársasági elnök mandátumának lejártakor - a nép válassza az államfőt. Értékelése szerint Magyarországon az elnöki rendszer kiépítése folyik. Nyakó István, az MSZP ózdi választókerületének elnöke is fontos dolognak nevezte a közvetlen elnökválasztást, ezért szerinte népszavazást kellene kezdeményezniük ez ügyben.

Hasonlóan fogalmazott Lendvai Ildikó volt pártelnök is, aki ugyancsak mozgalom indítását szorgalmazta. Arról is beszélt, hogy az MSZP a rendszer totális ellenzéke, hiszen nem a rendszer része, mert „kilökték abból”. Mint mondta, ki kell alakítaniuk a szabad Magyarország intézményrendszerét, és alternatív alkotmánybíróságra, alternatív ombudsmanra lenne szükség. Lendvai Ildikó szerint morális válság ingatta meg a jelenlegi hatalmat. Az MSZP-nek ki kell dolgozni egy garanciarendszert, amelyben egy állam morálisan, normálisan tud működni.

Harangozó Gábor országgyűlési képviselő azt kérte pártjától, ne utasítsa el mindig a változásokat. Úgy folytatta, hogy az MSZP minden reformjellegű intézkedést „élből” elutasított, ilyen volt a banki különadó is, holott szerinte a pénzintézetek valóban nagyon nagy profitot realizáltak még a legnagyobb válság idején is. 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. december 14. 13:53
A CPG nem volt elég alternatív Ildikő?
Berecskereki
2014. december 14. 10:11
A kieséshez közel álló párt megismétli az 1990-es önmagát. Akkor is a közvetlen elnök választás mellé állt, mert azt gondolták, hogy MSZP-hez közel álló személy nyerné meg és mivel esélyük sincs a hatalomba kerüléshez, a közvetlen elnökválasztás a jobboldal győzelme esetén ellensúly lehetne. Most ismét hasonló a helyzet, így előveszik a korábbi kártyát. Miért nem vették elő 1994-1998, vagy 2002-2010 között? Ja, hogy akkor ők voltak az SZDSZ-el hatalmon?
gepida
2014. december 14. 08:17
Az emeszpé elnökjelöltje pedig Lendvai Ildikó lesz. Őt kell nektek majd megválasztani közvetlenül és demokratikusan.
Wazze
2014. december 14. 07:00
Az nem baj, csak a kérdés, hogy miért most?!?! Nem volt elég a 12 év, hogy ezt átvigyék? A zsdsz- szel még 2/3- uk is volt! Miért most feszegetik ezt, mikor esélyük sincs?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!