Siklósi Péter: Van orosz fenyegetés, de nincs új hidegháború

2014. november 07. 13:01

A HM helyettes államtitkára szerint Oroszország már nem szuper-, csak regionális nagyhatalom, de vannak biztonsági kockázatai NATO-szempontból.

2014. november 07. 13:01

Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára az Antall József Tudásközpont által az Egyesült Államok és Oroszország konfliktusáról szervezett konferenciáján beszélt arról, hogy itt van-e az új világháború – számolt be az atv.hu.

Siklósi szerint nem beszélhetünk új hidegháborúról, mivel Oroszország – nukleáris arzenálja ellenére – ma már csak regionális nagyhatalom, és nem szuperhatalom, nem képez ellenpólust az Egyesült Államoknak. Nem erősödik, hanem gyengül, és nagyon ki van szolgáltatva az energiahordozók árának alakulásának és a demográfiai mutatói sem sok jót ígérnek.

Ennek ellenére szerinte Oroszországgal számolnia kell a NATO-nak: „Oroszország nem csak a posztszovjet térség országaira nézve jelent potenciális fenyegetést. Aggodalomra ad okot a NATO keleti határain lévő néhány szövetségesünk, különösen Litvánia, Lettország és Észtország, de talán még Lengyelország esetleges fenyegetettsége is. (...) Az elmúlt hetek provokációi után svéd és finn partnereink sem érezhetik magukat biztonságban úgy, ahogyan azt a Szovjetunió széthullását követően remélték.”

Siklósi az iszlám fundamentalizmus jelentette veszélyről is beszélt előadásában: „Az iszlám radikalizmus a nyugatot dekadensnek tartja, miközben önmaga morális felsőbbrendűségét hirdeti. Ki kell mondanunk, hogy az iszlám radikalizmus terjedése hosszabb távon egzisztenciális fenyegetést jelenthet, nem csak a Közel-Kelet államai számára, hanem a nyugat, és azon belül is elsősorban Európa számára is.”

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ppix
2014. november 08. 21:40
GDP-s link http://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_pcap_cd&idim=country:RUS:CHN&hl=en&dl=en#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:RUS:DEU&ifdim=region&hl=en_US&dl=en&ind=false
nagykutya
2014. november 07. 22:40
Persze, nincs hideg háború és Ukrajnában nincs meleg háború. Az orosz nem szuperhatalom, csak éppen annyi dobásra kész atombombája van mint a jenkiknek, és biztos egyik sincs Budapestnek címezve. Azonban rettegni kell a nagyon gyengén fegyverezett radikális muszlimoktól akiket Európa csak bevándorlás és munkahely szempontból érdekel. És igen, Oroszország gyengül, bármelyik pillanatban összerogyik. Ekkora barmot hol találtak ? Hihetetlen.
egyetmondok
2014. november 07. 20:45
Az amcsik még néhány kormányzati főembert kitiltanak,és mi újra hadat üzenünk az oroszoknak.
kamasuka
2014. november 07. 20:31
Ez egy ökör.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!