Rzeczpospolita: Véget ért a „keleti elragadtatás”?

2014. november 15. 16:01

Meglepően bíráló módon nyilatkoztak magyar vezetők Oroszországról, de Paks bővítése és a Déli áramlat melleti elkötelezettség miatt nem lehet tudni, hogy mit gondolnak valójában – írja a Rzeczpospolitában Jarosław Giziński lengyel újságíró. Szerinte Budapesten felismerhették: hosszabb távon nem fizetődik ki a „keleti elragadtatás”.

2014. november 15. 16:01

A vezető magyar politikusok „meglepően bíráló módon” nyilatkoznak az utóbbi időben Oroszországról, Budapest mintha felismerte volna, hogy hosszabb távon nem fizetődik ki a „keleti elragadtatás” – írta a Rzeczpospolita internetes oldalán közölt terjedelmes cikkben Jarosław Giziński, a lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó szerkesztője. Kiemelte Szijjártó Péter külügyminiszter szerdai berlini beszédének, valamint a Financial Times e heti interjújának azon részeit, amelyek Magyarországnak az EU-val való közös kiállását hangsúlyozzák az Oroszország-politikában, ezen belül a szankciók kérdésében.

Giziński, aki a keleti nyitás ötletadójának nevezte Szijjártót, hirtelen váltásnak minősítette a kijelentéseket, emlékeztetve Orbán Viktor miniszterelnök Bajorországban és Áder János államfő Szófiában nemrégen tett hasonló nyilatkozataira is. A szerző nem zárta ki, hogy „Budapest nem találta kifizetődőnek az összes legfontosabb partnerével vívott diplomáciai harcot”. Ugyanakkor bizonytalan indíttatásúnak minősítette a magyar vezetők idézett kijelentéseit, annak a véleménynek adva hangot, hogy Magyarország – lehetővé téve a Déli Áramlat építését és Paks bővítésének az orosz hitelből való fedezését – „két zongorán egyszerre próbál zenélni”.

Hogy mennyire hitelesek a nyugati szövetségesek melletti nyilatkozatok, azt Szijjártó Péter jövő szerdán esedékes moszkvai látogatása megmutatja, valamint az is, hogy a Mol kinek adja el a horvátországi INA részvényeit. Ha ezek orosz kézbe kerülnének, „az Egyesült Államok és Európa nagy részének ingerültsége nagyon sokba kerülhetne Budapestnek” – írta a Rzeczpospolita.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2014. november 17. 08:37
Azt hiszem a lengyel újságíró jól látja. Eddig az volt a szólam, hogy a Nyugat így haldoklik, meg úgy haldoklik, most meg kórusban határolódnak el Oroszországtól el a mindig igazat mondó Fidesz vezetői. De hát az itt kommentelő narancsosok számára nincs is itt semmi kommunikációs fordulat. Hogy is lenne? Bár maga a kommentelő sem mond mindig igazat még a párjának sem, de a Fidesz a diplomáciában mindig igazat mond. LOL.
zolka50.50
2014. november 16. 21:55
Úgy látszik, a szerző nem értesült róla, hogy a lengyelek most kezdik a keleti nyitást.
antioxi
2014. november 16. 16:58
Motto: "Orbán nem hülye, csak kicsi" Gizinski, figyelj! Pávatánc 2.0 indul.
predator
2014. november 16. 10:39
Meg sem lepődöm. Jaroslaw Gizinski. Akinek a nagybátyját ukrán nácik lőtték le, csak azért, mert lengyel volt. Ő pedig büszkén támogatja azoknak a szellemi örököseit, a jelenlegi ukrán hatalmat, és védi az Ajdar és egyéb náci magánhadseregek ténykedését, csak azért mert azok oroszellenesek.Erőlteti a szankciókat, és a gáz visszaáramoltatást ukrajnába, de ha már ennyire mellette van, akkor biztosan ki tudja fizetni a magyar gazdák kárát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!