Orbán: Magyarország nem oroszbarát, hanem magyarbarát

2014. november 19. 19:43

Orbán Viktor szerint Magyarország lojális lesz a szövetségeseihez, az EU-hoz és a NATO-hoz akkor is, ha nem mindenben ért velük egyet.

2014. november 19. 19:43

A magyaroknak nem érdekük egy újabb hidegháború – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács idei ülésén. A miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarország tagja a NATO-nak és az EU-nak, ezért lojális lesz a szövetségeseihez akkor is, ha nem mindenben ért velük egyet. Orbán Viktor visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Magyarország oroszbarát lenne – a kormányfő azt mondta: Magyarország magyarbarát, mert a magyar érdekeket tartja szem előtt.

A kormányfő azt mondta, hogy a Fidesz 2010-es, kétharmados választási győzelme tette lehetővé a politikai és gazdasági önrendelkezés helyreállítását. Szerinte azóta kezdett Magyarország európai államként viselkedni Európában. Nemzetközi megítélésünk azonban mégis romlott. Orbán Viktor ennek az okát abban látja, hogy a világ fontos kérdéseiről a magyar kormány másképp gondolkodik, mint az uniós tagállamok többsége.

„Én itt csatanyerésre esélyt nem látok, de meghátrálást sem javasolnék, ahogy ezt Koós Károlytól tanultuk, ki kell állni, és el kell mondani, hogy miről mit gondolunk, de ez nem fogja javítani Magyarország nemzetközi megítélését, aminek behorpadt jellegéről, ha valaki, hát önök tudnak beszélni, hiszen a saját országaikban, saját otthonaikban találkoznak ennek igen kellemetlen következményeivel” – mondta el Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a Magyarországot ért támadások jó része geopolitikai jellegű. Orbán Viktor visszautasította, hogy kormánya oroszbarát lenne. Azt mondta: Magyarország ugyan nem ért egyet az Oroszország elleni szankciókkal, de ezzel csak a saját érdekeit védi, ugyanis nem akar elveszíteni piacokat, és nyersanyagforrásokat. A kormányfő hozzátette: ennek ellenére elfogadjuk politikai szövetségeseink álláspontját.

„Politikai szövetségesi mivoltunk az Európai Unió és a NATO irányába egyértelmű, de a gazdasági érdekeink mellett, különösen az energia szempontjából és a piacok szempontjából ki kell állnunk, és nem érdekünk olyan fejlemény Európában, amely elvág bennünket erőforrásoktól, energia-erőforrásoktól, és elvág bennünket piacoktól, vagyis nekünk, magyaroknak egy újabb hidegháború nem érdekünk” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt: az Európai Tanácsban joga lett volna megvétózni az Oroszország elleni szankciókat is, de soha nem tette meg.

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2014. november 20. 10:22
A lényeg az, hogy ennek az országnak sohasem mehet jól! Mindig akkor árulják el, amikor már kezdene kilábalni a ballib mocsárból.
VakzKommondor
2014. november 20. 09:54
Nézzük melyik Európai vezető építettet eddig stadiont a háza mellé, állami pénzen: Chauchessu, Erdogan, Kim jong un, Orbán, Megcsináltuk! Felzárkóztunk!
kukagyerek
2014. november 20. 09:53
""Orbán: Magyarország nem oroszbarát, hanem magyarbarát"" .............. Ez rendszeresen Magyarországnak képzeli magát. Szerintem rövidesen rá kerül a térképre is! Rogán Szívj-Ártó, és Audi Fácán Jani lesznek a megyéi. Fővarosa meg M-lőrinc.
kukagyerek
2014. november 20. 09:23
"Orbán: Magyarország nem oroszbarát, hanem magyarbarát" ............................... Ezért jelentette ki többször is, hogy a magyarok a mi rejtett erőtartalékaink. Meg ezért szállíttatja tömegével a magyarokat választásokon szavazni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!