Hende Csaba: Magyarország kész boszniai erőinek bővítésére

2014. november 16. 16:56

Magyarország kész boszniai erőinek bővítésére, ha a nemzetközi közösség igényli,– jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter Szarajevóban vasárnap. Hozzátette: a boszniai NATO-erők parancsnokában olyan mély bizalmat keltett a magyar katonák felkészültsége, hogy a világon bármilyen feladatot szívesen ellátna velük.

2014. november 16. 16:56

Magyarország üdvözli, hogy az ENSZ meghosszabbította az Európai Unió boszniai békefenntartó missziója, az EUFOR mandátumát, és ha a nemzetközi közösség igényli, kész erőinek bővítésére – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter Szarajevóban vasárnap, amikor meglátogatta az EUFOR-Althea művelet kötelékében szolgálatot teljesítő magyar katonákat.

 
Egy esetleges háború hihetetlen költségekkel jár, ezért a nemzetközi közösség és Magyarország számára még mindig olcsóbb, ha Boszniában maradnak a nemzetközi erők, mintha elhagyják az országot - hangoztatta a politikus.
 
A miniszter a nyugat-balkáni nemzetközi békefenntartó küldetésekben szolgálatot teljesítő magyar katonákat látogatta meg Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában november 14. és 16. között.
 
Hende Csaba, aki Szarajevóban találkozott a helyi NATO erők parancsnokával, Christopher Petty amerikai dandártábornokkal, hangsúlyozta: a tábornok figyelmeztette, hogy nincs közvetlen katonai fenyegetettség, ám akár egy focimeccs, vagy két fiatal verekedése nyomán is kirobbanhatnak beláthatatlan következményekkel járó etnikai villongások.
 
Ezért volt helyes döntés a nemzetközi közösségtől, hogy meghosszabbítja az EUFOR mandátumát – vélekedett a politikus.
 
A miniszter elmondta: valamennyi parancsnok, akivel találkozott, a lehető legnagyobb elismeréssel beszélt a magyar katonák teljesítményéről. Petty tábornok egyenesen úgy nyilatkozott: olyan mély bizalmat keltett benne a magyar katonák felkészültsége, hogy a világon bármilyen feladatot szívesen ellátna velük – tette hozz Hende Csaba. Közölte: a tábornok ezért azt szeretné, ha hosszabb ideig maradnának a magyarok Boszniában, és többen lennének.
 
Hende Csaba a tábornoknak elmondta, amennyiben megjelöli az igényelt beosztásokat, kész a törzstiszti létszám bővítésére.
 
A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a magyar honvédek évtizedek óta jelen vannak a Balkánon és hathatósan szolgálják a NATO és az EU érdekeit és értékeit, illetve a magyar nemzeti érdekeket.
    
A különböző békefenntartó küldetésekben világszerte több mint 700 magyar katona tevékenykedik, közülük mintegy 350-en a NATO irányítása alatt álló koszovói KFOR, mintegy 150-en pedig az Európai Unió irányította bosznia-hercegovinai EUFOR-Althea küldetésben vesznek részt.
 
Mindkét nemzetközi küldetés feladata egyebek között a tűzszünet fenntartása, az irreguláris erők felszámolása, a biztonság megteremtése, a humanitárius segítségnyújtás, az aknamentesítés, a határellenőrzés, az ellenségeskedés kiújulásának megakadályozása, valamint a mozgásszabadság biztosítása.
 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2014. november 17. 09:55
Aszongya, hogy egy jenki tábornokkal találkozott. Akkor miért visel osztrák (Bundesherr) egyenruhát az a generális?
Wendriner
2014. november 16. 21:05
Minek?
kukagyerek
2014. november 16. 17:10
"Hende Csaba: Magyarország kész...." .............. Magyarország arra kész, amire a gyarmattartó kiadja a parancsot.
lantose70
2014. november 16. 17:09
Nem úgy volt, hogy Orbán utálja a pocakosra hízott katonákat? Vagy a lassan rajfilfigurákat idéző sörhast ellensúlyozza a kopasz kockafej?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!