A harmadik jobbágyság

2014. november 06. 07:12

A statisztikákból tudjuk, hogy hazánk lakosságának mindössze 68–69 százaléka él városias környezetben, ráadásul nagyon kevés a sokszínű és sokféle munka iránti munkapiaci keresletet, a sokféle szolgáltatást kínáló nagyváros.

2014. november 06. 07:12
Csillag István
Csillag István

Annyi azonban igaz, hogy az előbbiekben idézett tudományos felfedezéssel és a társadalmi fejlődés tényeivel alátámasztott megállapítással szemben hazánkban a városokat, különösen Budapestet a jobboldalias, dzsentroid, nacionalista, piacellenes magyarkodó politikában gyanakvás, ellenszenv kíséri. A magyar politika árvalányhajas parasztromantikája, mérgeszöld fanatizmusa vagy az érintetlen eredetiség iránti vágyódása miatt sokkal több erőfeszítést, pénzt fordít arra, hogy a városoktól távol tartsa a faluból városba költöző népességet, ahelyett hogy segítené a városiasodást. A voluntarista fejlesztéspolitika, amely a gyári szemlélet rabja, nem is tudja másképp elképzelni a várost, mint az ipargyár, az iratgyár, a szórakoztatógyár koncentrált gyűjtőhelyét. Mindent felülről, állami ajándékosztással gondol »lerendezni«, az összefogás, az együttműködés, a spontán szerveződés, a civilek és szolgáltatók közötti munkamegosztás ebben a gyári modellben nem tud kialakulni. Alig vannak jó példák arra, legalábbis alig ismerjük őket, hogyan kezdték átvállalni, elvégezni szomszédok, utcai ismerősök a mellettük élő idősek gondjainak megoldását (bevásárlást, orvosi rendelőbe kísérést). Nyilván részben ennek a következménye, hogy az OECD felmérése szerint hazánkban, mindössze napi 1 percre futotta polgárainktól – és ez a legalacsonyabb adat –, hogy önkéntes, másokat segítő tevékenységet végezzenek, miközben a felmérés szerint a fejlett országok átlaga a négyszerese: napi 4 perc.

A nagyvárosokban a város, a városrész ügyeiben, a közéletben való részvétel sokkal erőteljesebb, mint falun. Nem véletlen az a tapasztalat, hogy városokban inkább képesek azonosítani a közszereplőket, miközben falun sokszor azt se tudják, ki a polgármester, még kevésbé, hogy ki a miniszter vagy a miniszterelnök. Amit tudnak, hogy ki adja pénzt a megélhetéshez.

A hazai lakosság falun élő egyharmada és a kisvárosi lakosság egy része a »Folytatjuk« programja jegyében ahhoz kell, hogy hozzászokjon, a felzárkózás egyetlen ösvénye, az iskoláztatás kikerült az ellenőrzése alól és központi janicsárképző irányba fordult, másfelől, ha akarna és tudna, akkor sem érdemes áldozatot vállalnia a helyi iskola jobb minőségű képzéséhez való pénzügyi hozzájárulás formájában. Az oktatásra fordított költségvetési kiadások nagyságrendje változatlan, illetve a felsőoktatástól elvont milliárdok miatt inkább mérséklődik, ami nincs arányban az elhelyezkedési esélyek képzettséget tükröző tényeivel.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2014. november 06. 09:54
a faluban maradó falusi választó a buta, nem a neki semmilyen alternatívát nem nyújtó, ellenben őt letaglózó süllyesztőbe küldöttek. pfuj, hogy múltba révedő kövületként nem veszik észre, hogy jót tesznek vele, amikor elpusztítják. csillagom, biza, ezek a borzasztó falusiak meg egyéb emberek a pöcegödörbe juttatásotokkal ugyanígy tettek jót veled, veletek. de leginkább saját magukkal.
briganti
2014. november 06. 09:51
Ugye ez az a csillag, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy az ország koldusbotra jusson? Ugye ez az a csillag, aki nemzetrontásban élen járt?
Raven
2014. november 06. 09:05
Javaslok a szerzőnek a Kádár rendszerben betiltott könyveket olvasni:Fekete István Zsellérek vagy Szabó Dezső: Elsodort falu, vagy Tormay Cecile Bujdosókönyvét ,továbbá javaslom hogy fogyasszon fél évig organikus magyar kisgazdaságból származó élelmiszereket az sem ártana ha saját munkával állítaná elő, ez természetesen helyben lakást is igényelne. Utána annyira megváltozna a sejtjeinek az összetétele, vérének minősége, a tudatának állapota, hogy lehet már nem ilyen cikkeket írna.
kjkj945
2014. november 06. 08:37
Csillag "" falun sokszor azt se tudják, ki a polgármester, még kevésbé, hogy ki a miniszter vagy a miniszterelnök"" https://www.youtube.com/watch?v=pOUquyhRblQ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!