Vitaesteket tart a Veritas a kutatási eredmények bemutatására

2014. október 07. 07:12

Sorozatot indít új kutatási eredményeinek bemutatására a Veritas Történetkutató Intézet. Az első beszélgetésen, kedd este a Szarajevóban meggyilkolt Ferenc Ferdinánd trónörökös Osztrák-Magyar Monarchia jövőjével kapcsolatos elképzeléseit járják körül a rendezvény résztvevői, Ligeti Dániel és ifjabb Bertényi Iván.

2014. október 07. 07:12

Sorozatot indít új kutatási eredményeinek bemutatására a Veritas Történetkutató Intézet. Az első beszélgetésen, kedd este a Szarajevóban meggyilkolt Ferenc Ferdinánd trónörökös Osztrák-Magyar Monarchia jövőjével kapcsolatos elképzeléseit járják körül a rendezvény résztvevői – mondta el Marinovich Endre, az intézet tudományos főigazgató-helyettese az MTI-nek.

 
Az intézet három kutatócsoportja a dualizmus korára, a Horthy-korszakra és az 1945 utáni időszakra vonatkozó, új forrásokon alapuló eredményeket szeretné megismertetni a szakmabeliekkel, az egyetemi hallgatókkal és minden, a magyar történelem legutóbbi másfél évszázada iránt érdeklődővel a rendezvénysorozaton - tette hozzá.
 
A vitaesteken az intézet egyik kutatója és egy külső szakember vázolja elképzeléseit az adott témáról, kedden Ligeti Dániel, a Veritas kutatója beszélget ifjabb Bertényi Iván történésszel, a moderátor Gergely András egyetemi tanár. A Ferenc Ferdinánd a Monarchia jövőjéről elnevezésű vitaesten a dualista rendszer átalakításának terveiről, lehetőségeiről lesz szó a Budapesti Gazdasági Főiskola Markó utcai épületében.
 
A beszélgetéseket minden hónap első keddjén rendezik, a novemberi téma: a numerus clausus 1920 és 1944 között a magyar felsőoktatásban. A beszélgetés résztvevői azt próbálják bemutatni friss levéltári kutatások alapján, mely időszakokban hogy érvényesült ez a rendelkezés. 
 
A sorozat további előadásai egyebek mellett az 1945 utáni internálásokkal, illetve a népbíráskodással, valamint a régi Magyarország első világháború végi összeomlásával foglalkoznak – ismertette a főigazgató-helyettes.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!