Örökre kitilthatják az USÁ-ból az érintetteket

2014. október 19. 11:34

A korrupcióval gyanúsított magyar közszereplőket és üzletembereket örökre kitilthatják az Egyesült Államokból, erről a listáról nem lehet lekerülni, mondta az Origónak Simonyi András, volt washingtoni nagykövet.

2014. október 19. 11:34

„Rossz ötlet volt az Egyesült Államokkal ujjat húzni, Magyarország megnyerhetetlen csatába kezdett a világ legnagyobb szuperhatalmával szemben, és ez csak szerencsétlen véget érhet, nem csak a kormányra, de az országra nézve is” — mondta az Origónak Magyarország volt washingtoni nagykövete. Simonyi András úgy véli: a kitiltás örökre szól.

Simonyi a lapnak elmondta, a tíz magyar állampolgár kitiltása már csak azért is ciki, mert a magyar állampolgárok vízummentességet élveznek az Egyesült Államokkal szemben. A volt nagykövet szerint a kitiltást nem az amerikai külügy, hanem a pénzügyminisztérium kezdeményezte: egy 1977-ben elfogadott, külföldiekre vonatkozó antikorrupciós törvény szerint ugyanis minden amerikainak jelentenie kell, ha külföldi, szervezetek korrupciós törekvéseit észleli, írja a lap. Simonyi szerint az amerikaik a névhez való jogok védelme miatt nem fogják nyilvánosságra hozni a kitiltott magyar magánszemélyek nevét.

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2014. október 20. 12:45
Orbánt is kitiltották, v. csak Lázárt? Szemétkednek a liberósok.
csuka
2014. október 20. 07:32
"Egy ilyen helyzetben; 1. a kormány vagy tiltakozását kellene kifejezze és egyúttal követelnie, hogy a magyar külügyminisztert az USA külügyminiszteri szinten fogadja, 2. vagy nem a külügyminisztert, hanem - ha Washington nem hajlandó külügyminiszteri szinten fogadni a magyar külügyminisztert - egy alacsonyabb rangú személyt kellene küldjön Washingtonba, hogy ott a vele egyenrangú amerikai kollégával tárgyaljon. A kormány egyiket sem teszi, vagyis teljesen elfogadhatónak tartja, hogy az amerikai fél lekezeli a magyar külügyminisztert és így Magyarországot. Sőt, mi több, a magyar külügyminiszter gyakorlatilag büszkén bejelentette, hogy kedden találkozik Nualanddal és információt kap tőle egy olyan üggyel kapcsolatban, amiről az Egyesült Államok budapesti nagykövete vagy a helyette kinevezett ideiglenes ügyvivő kellene információt szolgáltasson. A kormány azonban az ideiglenes ügyvivőt sem utasítja ki az országból, és számon sem kéri amiatt, hogy az nem látja el feladatát. Pedig a kiutasítás lehetősége fennáll, vagyis fel kellene merüljön. Ha a kormány nem fogadná el, hogy az amerikaiak alacsonyabb rangú félként kezeljék, a viszonosság elve alapján Magyarország ki kell utasítson 10 amerikai állampolgárt az országból. Az Egyesült Államok 10 magyar állampolgárt utasított ki, azonban se a nevek listáját, se a kiutasítás okát nem adták meg. A viszonosság elve alapján Magyarország ki kell utasítson 10 amerikai állampolgárt, olyan módon, hogy se a személyek nevét, se a kiutasítás okát nem kell közölje az amerikai féllel." hidfo.net
tango47
2014. október 19. 22:00
Őszintén: ki a f@szt érdekel, ha kitiltják őket az usából? Egyébként is azt nem engednek be, akit akarnak: elég ha a boxos útlevélkezelőnek nem tetszik valaki, minden indoklás nélkül visszafordíthatja. Így megy ez az igazi demokráciákban (és még örülhet, ha nem utalják be egy guantanamoi társasútra).
1120
2014. október 19. 20:44
Ja, amúgy a Johns Hopkins egyetemen tanít Simonyin kívül Gati is, meg Fukuyama is... :) "Kell még valamit mondanom, Ildikó?" :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!