Képviseletet nyitott Budapesten az „Észak-ciprusi Török Köztársaság”

2014. október 18. 10:12

A kizárólag Törökország által elismert „Észak-ciprusi Török Köztársaság” a volt szocialista országok közül elsőként Magyarországon nyitott képviseletet. Az el nem ismert állam külügyminisztere találkozott az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnökével és a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkárával is.

2014. október 18. 10:12
mandiner .

A Mandiner értesülései szerint csütörtökön megnyitotta magyarországi, Arif Altay vezette képviseletét a kizárólag Törökország által elismert „Észak-ciprusi Török Köztársaság”. Magyarország továbbra sem ismeri el önálló államként Ciprus északi részét, a budapesti képviselethez hasonló, diplomáciai státusszal nem rendelkező, a kulturális és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésén dolgozó intézmény működik többek közt az Egyesült Államokban (New Yorkban és Washingtonban), Berlinben, Brüsszelben, Genfben, Rómában és Stockholmban. Egyes országokban Törökország biztosít diplomáciai státuszt az „Észak-ciprusi Török Köztársaság” képviseletein dolgozóknak, és a török diplomácia egyik súlyponti kérdése Észak-Ciprus ügye, ami állandó konfliktus forrása Ciprussal és Görögországgal.

Az „Észak-ciprusi Török Köztársaság” Külügyminisztériumának beszámolója szerint a képviseletet Özdil Nami, a csak Törökország által elismert ország külügyminisztere nyitotta meg Şakir Fakili török és Vilayat Guliyev azerbajdzsáni nagykövet, valamint Yakup Gül, a budapesti Yunus Emre Török Kulturális Központ igazgatója jelenlétében. Nami a következőket mondta beszédében: „Ez a lépés a Magyarországgal való kulturális és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének mérföldköve. Remélem, hogy más EU-tagországok számára is példaként szolgál majd. Ezek a lépések nagyon értékesek és fontosak számunkra. (...) A török ciprióták nevében hálás köszönetet mondok Recep Tayyip Erdoğannak, a Török Köztársaság elnökének, és a magyar kormánynak, hogy lehetővé tették ezt számunkra.”

Nami a nap folyamán találkozott Csenger-Zalán Zsolttal, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnökével, Íjgyártó Istvánnal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkárával, Kerekes Györggyel, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatójával, valamint török és magyar üzletemberekkel. A találkozókon Nami elsősorban országa turisztikai és felsőoktatási lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó Konzuli Szolgálat által üzemeltetett információs oldal a következőket írja a török ellenőrzés alatt álló Észak-Ciprusról: 

„Ciprus 1974-es kettéválása után létrejött tűzszüneti vonaltól északra (a sziget kb. 37%-ára) a ciprusi kormány ellenőrzése nem terjed ki. 1983-ban északon a török ciprióták kikiáltották az ún. »Észak-ciprusi Török Köztársaságot«, amelyet azonban csupán Törökország ismert el, más ország nem.A magyar hatóságok nem tartanak fenn hivatalos kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatása az észak-ciprusi területen igen korlátozott. Mindezzel együtt a jelenlegi helyzetben az észak-ciprusi területre történő utazás biztonságos.

(...)

Ciprus továbbra is megosztott, a görög és a török ciprióta közösség közötti rendezési tárgyalások ezidáig nem vezettek eredményre. Ciprus területének északi harmadán a nemzetközi közösség által – Törökország kivételével – el nem ismert ún. »Észak-ciprusi Török Köztársaság« működik. A kapcsolattartást az államalakulat hivatalos szerveivel az ENSZ határozatai tiltják. Ebből adódóan a konzuli érdekvédelem a kormány ellenőrzése alatt nem álló területeken korlátozott. Bár 2004-ben Ciprus egésze csatlakozott az Európai Unióhoz, a közösségi joganyag alkalmazása a ciprusi kérdés rendezéséig a kormány által nem ellenőrzött területeken felfüggesztésre került.”

*

(Kép forrása: az „Észak-ciprusi Török Köztársaság” Külügyminisztériumának Twitter-csatornája)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. október 18. 19:13
Hiába teszik idézőjelbe. Egy állam államisága semmilyen mértékben nem függ attól, hogy más államoknak erről mi a véleményük. A „Dél-ciprusi Görög Köztársaságnak” semmiféle fennhatósága nincsen Észak-Ciprus felett. Ez a tényállás, ami teljesen független attól, hogy kinek mi erről a véleménye.
Ultima Ratio
2014. október 18. 12:45
Faszom, tényleg nincs már lejjebb. Majd mi tudjuk, hogy miben van a jövő. Ma Észak Ciprus, holnap Transznyisztria, Katalónia, meg Sealand Hercegség. A hanyatló USA-nak meg beintünk, ők már nem gazdasági, katonai és politikai tényező.
Gregorius
2014. október 18. 12:19
Nem értem, mert nem látom át azt, hogy elősegítenék-e az ilyen lépések egy egységes Ciprus (Autonom török területtel...) kialakulását. Annak idején a görögök meg akarták valósítani az "Enosziszt", Ciprus Görögországhoz való csatlakozását, amire válaszul Törökország deszantosokkal, hajókkal gyorsan megszállta az északi töröklakta területeket. Azóta is ketté van választva a sziget, bár a feszültség valamennyire enyhült, turisták ugyan inkább csak délre mennek.
Tintamin
2014. október 18. 12:03
Az észtek meg menekülnek. Brávó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!