Transznyeft: Nem Oroszországnak árt az ukrán gáztranzit leállítása

2014. augusztus 08. 17:36

Oroszország rendelkezik alternatív lehetőségekkel az olaj és a földgáz Európába szállítására arra az esetre, ha Ukrajna leállítaná a tranzitszállításokat. A döntésnek leginkább Magyarország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság látná a kárát – idézi a Transznyeft orosz állami olajvezeték üzemeltető vállalatot a RIA Novosztyi hírügynökség.

2014. augusztus 08. 17:36

Oroszország évi mintegy 14 millió tonna nyersolajat szállít a Barátság (Druzsba) vezetéken Ukrajna területén keresztül európai ügyfeleinek. „Ezt a mennyiséget könnyűszerrel átirányíthatjuk a Barátság északi, fehéroroszországi ága felé” – mondta a Transznyeft szóvivője, Igor Gyomin. „Az ukrán szankciók Magyarországot, Szlovákiát és a Cseh Köztársaságot sújtják majd” – figyelmeztetett.

Ukrajna pénteken jelentette be, hogy 26 különféle szankciót készül alkalmazni orosz és egyéb illetőségű 172 magánszemély, 65 vállalat ellen, ami egyebek között a szénhidrogén energiahordozóknak az ország területén keresztül történő szállítását is megtiltja. A szankciós listát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, azt az ország nemzetbiztonsági és honvédelmi tanácsa vizsgálja.

Ukrajna tranzitországként szolgál, de fogyasztója is az orosz földgázszállításoknak. A 2013-ban az országba belépő orosz földgáznak mintegy fele tranzitszállítás volt, ami az IEA (International Energy Agency) adatai szerint mintegy 15 százalékát fedezte az európai gázfelhasználásnak.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2014. augusztus 09. 12:41
hát ez az
ypszi
2014. augusztus 09. 08:00
Nem tétlen USA: http://hungarian.ruvr.ru/2014_08_06/275572583/
ypszi
2014. augusztus 09. 07:33
Érdemes megnézni a filmet: https://www.youtube.com/watch?v=8ZHPHGc-Xyc Egyébként, ha nem lázadnak az orosz-lakta területek az ukrán politikával szemben és nem csatolja el Putyin Krimet, ugyan akkor meddig maradhatott volna Krim-ben az oroszok Fekete-tengeri flottája? Szerintem akkor nem orosz flotta állomásozna ott, hanem NATO, vagy amerikai flotta támaszpont lenne és nyílt terep Oroszország felé. Ukrán hadsereg délkeleti országrészben népirtást végez, ez tény! Miért? Ezért: Széntelepek mentán-készleteire, https://www.youtube.com/watch?v=8ZHPHGc-Xyc Az ott élőket deportálni kell, vagy egyszerűen likvidálni, hiszen útban vannak a kinyerésénél. A káosz fegyvere nem Putyin kezében van, hanem az USA él vele (köze és távol-keleti események, kelet-Európa, Argentína, Afrika) lásd : http://hungarian.ruvr.ru/2014_08_06/275572583/ vagy http://hungarianrealnews.com/news.php?readmore=406
Akitlosz
2014. augusztus 08. 23:33
Na nincsen tranzit, akkor Ukrajnának sem kell olajat és gázt szállítani. El kell zárni teljesen a csapokat Ukrajna felé, aztán abból talán értenek előbb-utóbb. Fehéroroszország eddig jól jár ezzel a konfliktussal, sokat keres rajta. Nem csak az olaj és a gáz miatt, de az EU szankciók miatt is. Beléphetnek a lengyel alma helyére. Valamint az ukránoknak fegyverek kellenek és lőszer, azaz Fehéroroszország mindhárom fél lépéseiből hasznot húz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!