Kövér: Az összetartozás jelképei az országzászlók

2014. augusztus 31. 14:53

Irányt mutatnak a jövőre az újraállított országzászlók - jelentette ki Kövér László, aki szerint a zászlók az összetartozás üzenetét is hordozzák. Az Országgyűlés elnöke szerint a zászlók azt hirdetik, hogy a magyarok érdekeit szolgálva készen állunk újabb küzdelmekre.

2014. augusztus 31. 14:53

Kövér László házelnök szerint az újraállított országzászlók irányt mutatnak, és azt üzenik: összetartozunk. Az Országgyűlés elnöke vasárnap a kispesti országzászló-emlékmű avatásán mondott ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a magyarok újraállított országzászlói nem a múlt kerekét akarják visszaforgatni, hanem irányt mutatnak, nyomvonalat szabnak a jövőre.

Kövér László szerint az országzászlók azt üzenik, a nyelv- és sorsközösségben élő nemzet és annak érdekei képezik az állam fundamentumát, hogy nincs európai öntudat nemzeti öntudat nélkül, és nincs európai teljesítmény nemzeti teljesítmény nélkül. „Azt üzenik, hogy összetartozunk, és a manapság liberálisnak nevezett téveszmékkel szemben ez az összetartozás az igazi záloga az egyén valódi szabadságának és méltóságának” - fogalmazott a házelnök. Hangsúlyozta azt is: a zászló a múlthoz való hűséget és a jövőbe vetett reménységet jelenti, közösséget hirdet és teremt.

Emlékeztetett egyúttal, hogy a most helyreállított kispesti országzászlót 80 évvel ezelőtt Magyarország 99. országzászlójaként avatták fel, és egyike volt annak a több mint 700-nak, amelyek azt hirdették: az I. világháborút lezáró békeszerződésekben „halálra, rabságra és felejtésre ítélt” magyarság élni akar, szabadságot akar és emlékezni akar.

Kövér László arról is beszélt, a magyarok 2010-ben, majd az idén újra elutasították 1989-1990 alkuajánlatát, amely „eleinte elegánsnak és barátinak tűnt”, de végül kiderült, a célja az volt, hogy a magyarok mondjanak le államukról. Ez az alkuajánlat azonban ma is áll – folytatta –, sőt „próbálják azt ránk erőszakolni”, de nem szabad engedni, mert „mi valóban szabadok akarunk lenni”. Az országzászlók is azt hirdetik, „készen állunk újabb küzdelmekre” csak a magyarok érdekeit szolgálva – zárta szavait az Országgyűlés elnöke.

A Határ út, az Ady Endre út és a Pannónia út hármas kereszteződésében felállított emlékműnél Jókai Anna Kossuth-díjas író, Kispest díszpolgára személyes hangvételű köszöntőjében arról beszélt, hogy „aki saját pátriáját szereti, abban megvan az az érzület, hogy azt a nagyobb hazát is szereti, amelybe ez a közösség belehelyeződött”.

Az egyórás emlékmű-avatáson mintegy 150-200-an vettek részt, mások mellett a szocialista Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, György István budapesti és Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, valamint Gajda Péter, a XIX. kerület MSZP-s polgármestere.

Az ünnepségen az országzászlót a Himnusz hangjaira cserkészek vonták fel, majd Trianon emlékére félárbocra engedték. A történelmi egyházak képviselői által megáldott emlékmű talapzatán a történelmi Magyarország térképe látható. A talapzat előtt elhelyezett emléktáblán az olvasható: „Kispest önkormányzata állíttatta 2014-ben. A történelmi Magyarország vármegyéiből származó földereklyék a Wekerlei Polgári Egyesület jóvoltából kerültek elhelyezésre”.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2014. szeptember 01. 10:15
"...Kövér modorával , a lapaj paraszt kinézetével, a világ legszalonképtelenebb parlamenti elnöke. egy sárgarézkampóval a kézében subában,egy birkanyájat legeltetve a Hortobágy legszebb idegen forgalmi látványossága lenne. A stílusa megjelenése erre teszi alkalmassá, de csak erre. Jelleme az arcáról leolvasható.Orbán azzá vált, ami, Kövér viszont eleve ilyennek született, komcsi család komcsi gyereke. Az az ország szegénységi bizonyítványa, hogy egy ilyen alak házelnök lehet, de egyáltalán beteheti a lábát az ország házába..."
Pofa Benő
2014. augusztus 31. 17:44
Előbb mindenkinek legyen tele hasa, érezze magát otthon ebben az országban, aztán lehet magyarkodni.
Ouroboros
2014. augusztus 31. 17:30
A mocsári nadály, Plüss, az tartozik össze veletek, ti férgek.
=nessuno=
2014. augusztus 31. 17:02
Most ezt találta ki Kerényi elvtárs?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!