Kiváló szereplés az Úszó Eb-n

2014. augusztus 25. 11:50

Becsülettel helyt állt a magyar csapat a berlini úszó Európa-bajnokságon – jelentette ki Kiss László szövetségi kapitány. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint a sportág helyzete megnyugtató, és úgy teljes a kép, ha a berlini szereplés mellett az ifjúsági olimpián szerzett érmeket is számoljuk.

2014. augusztus 25. 11:50

A várakozásokat jócskán felülmúlva, egészen kiváló eredménnyel zárt a magyar válogatott az úszók, műugrók, szinkronúszók és nyíltvízi úszók vasárnap befejeződött berlini Európa-bajnokságán. Az összmérleg 5 arany, 6 ezüst és 6 bronz, amivel az éremtáblázat hatodik helyén végzett a magyar csapat. 

A berlini Eb első hetében a nyíltvízi úszók gyűjtöttek be két ezüstérmet is, előbb a londoni olimpiai bajnok, Risztov Éva a 10 kilométeres olimpiai távon végzett nagyszerű hajrával másodikként a grünaui tavon. A másik ezüstöt Olasz Anna szerezte élete első 25 kilométeres versenyén óriási hajrával. Olasz a 10 kilométeres versenyben ötödik lett. És nem sok hiányzott egy további sikerhez is a csapatversenyben, ahol a Risztov, Gyurta Gergely, Rákos Patrik alkotta együttes negyedik lett.

Az Eb második hetében szóhoz jutott mű- és toronyugrók sem maradtak medál nélkül. A Kormos Villő, Reisinger Zsófia duó a második németektől nem sokkal elmaradva lett bronz érmes. A szinkrontoronyugrás mezőnyében három páros indult a sérülések és a visszalépések miatt.

Az eredendően kerékpáros stadionként működő Velodromban ideiglenesen kiépített 50 méteres uszodában nagyon jól szerepelt a magyar csapat és a hét nap alatt öt aranyat, négy ezüstöt és öt bronzot úsztak össze a csapat legjobbjai.

Élen járt a medálgyűjtemény bővítésében Hosszú Katinka, aki egymaga hat érmet szerzet, ezekből három arany, egy ezüst és két bronz volt. Utóbbiban ott van a 4x200-as gyorsváltóval elért harmadik hely jutalma is. A férficsapatból a legkiemelkedőbbet Cseh László nyújtotta, aki pályafutása 12. Eb-elsőségét szerezte meg 50-es medencében a 200 méter vegyes megnyerésével, amellett egy ezüsttel és egy váltóbronzzal is bővítette gyűjteményét. Az ötödik magyar első hely pedig Verrasztó Dávid érdeme, aki 400 m vegyesen bizonyult a legjobbnak, egyszersmind a magyar úszósport 80. Európa-bajnoki aranyát harcolva ki.

„Tizenhét fős csapatunk becsülettel helyt állt a szerzett érmeket és pontokat tekintve egyaránt” – értékelte a németországi eredményeket Kiss László szövetségi kapitány, aki az Eb előtt tíz érmet, közte öt aranyat várt. A szövetségi kapitány kiemelte, hogy ma már nem egyszemélyes a válogatott, a medencés részleget nagyszerű versenyzők sora alkotja, s a fővárosi élklubok mellett a vidéki műhelyekből is egyre több kiváló úszó kerül ki. A szakvezető külön kiemelte, hogy Hosszú Katinka az egész Eb-nek is az egyik legeredményesebbje lett, Cseh László teljesítményét egyenesen fantasztikusnak nevezte, aki tizenkét éve töretlenül szállítja az érmeket a világversenyekről, s a dicséretesen szereplők sorából is kiemelte Kozma Dominikot, aki háromszor is országos csúcsot javított a klasszikus számban, 100 méter gyorson.

Gyárfás Tamás – aki az európai szövetség gazdasági vezetője, s a világszövetség alelnöke – a Magyar Úszó Szövetség elnökeként nem pusztán a németországi Eb szereplést, hanem a kínai ifjúsági olimpián versenyző úszók teljesítményét is értékelte: „Berlinben 16 érmet, közte öt aranyat, Nankingban nyolc érmet, közte négy aranyat nyertek úszóink, az összkép így teljes igazán” – mondta. Hozzátette, hogy a sportág helyzete azért is megnyugtató, mert a legnagyobbaktól a legkisebbekig működik a gépezet, beszédes példaként hozva fel, hogy a felnőtt Eb és az ifjúsági olimpia mellett ott van a Magyarország-szerte beindult Jövő Bajnokai tehetséggondozó program. Gyárfás emlékeztetett rá, hogy az elmúlt hét év alatt Magyarország öt Európa-bajnokságot rendezett, a következő hét esztendőben pedig négy világbajnokságnak ad otthont: szeptember elején Balatonfüreden randevúznak a világ legjobb juniorkorú nyíltvízi úszói, 2017-ben Budapesten lesz a junior úszó-vb, 2021-ben pedig a valamennyi vizes szakágat érintő felnőtt világbajnokság, s utóbbit követi még abban az évben a masters vb.

A füredi korosztályos csúcstalálkozóról a MÚSZ elnöke elmondta, hogy a szervezőbizottság még a berlini Eb idején is naponta tartott ülést. „Erre a világbajnokságra úgy tekintünk, mintha ez lenne a 2017-es és a 2021-es vb” – jelentette ki, utalva arra, hogy kiemelten fontos tesztverseny lesz a szeptemberi esemény, amelyre 28 ország 240 sportolóját nevezték. Egyszersmind nagyon megtisztelőnek nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elvállalta a balatoni világbajnokság fővédnöki tisztét.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2014. augusztus 25. 16:43
Meglep, hogy ezen az örömhírt közlő oldalon milyen kevés a megszólaló. No, nem baj, majd a zuhanyozó Falus Ferenc blamaoldalán... Majd ott találkozunk.
Apáczai
2014. augusztus 25. 12:45
Ahol az adottságok mellett a kemény munka hozza meg a gyümölcsét, és nem a vastagon kipárnázott szülői buksza dönti el az eredményeket, ott a magyarok messze létszámarányuk fölött vezetik a mezőnyt. Klasszikus értelemben vett teljesítményünk behozhatatlan. Pontosan a sportban mutatkozik meg annak az állításnak, híresztelésnek a hazugsága, amelyik kiválasztott tehetségekre és páriákra osztja az emberiséget. És ezért kell belénk sulykolni, hogy "tanuljunk meg kicsik lenni". Mert minden világraszóló magyar eredmény élő cáfolata a liberálfasiszta rasszista hazugságnak. Ha a magyar gyermekek tanulási lehetőségei hasonlók lennének a bankárvilágot bitorlók gyermekinek a lehetőségeivel, akkor a tudományokban és a művészetekben is hasonlók lenének a magyar fiatalok eredményei. Mikor engedheti meg magának egy magyar család, hogy a gyermeke a BME után Münchenben, majd Berlinben és Oxfordban folytassa a tanulmányait? Bármekkora tehetség, akkor sem. Ettől van a különbség a hazai magyar és nem magyar sikerek között.
citizen queen
2014. augusztus 25. 12:21
Szép volt, Lányok-Fiúk, köszönjük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!