Nem csak a jobbikosok antiszemiták, ráadásul ők se mind

2014. július 04. 17:12

A pártszimpátia és az antiszemitizmus összefüggéseiről készített felmérést a Political Capital. A Jobbik szavazói vezetnek, de egyes kérdésekben a baloldaliak és a fideszesek sincsenek nagyon lemaradva. Az is kiderül a kutatásból, hogy a Jobbik táborában egyáltalán nem mindenki antiszemita.

2014. július 04. 17:12

A Political Capital kutatása szerint a Jobbik támogatóira továbbra is sokkal inkább jellemző a zsidóellenesség és az antiszemita összeesküvés-elméletekben való hit, mint a többi párt szavazóira. A „konspiratív antiszemitizmus” ugyanakkor a Fidesz és a baloldali pártok szavazótáborában is magas.

A kutatásban hat állítás szerepelt, amelyre egy ötfokú skálán lehetett válaszolni a teljes egyetértéstől a teljes elutasításig. 

A hat kérdés átlaga alapján az derül ki, hogy a Jobbikosok 46, a baloldaliak 31 és a fideszesek 30 százaléka hisz a zsidóellenes összeesküvés-elméletekben. Viszont a jobbikos szavazók 31 százaléka elutasítja ezeket az elméleteket. A Fidesz-szimpatizánsok körében 39, a baloldaliaknál 44 százalék az ilyen elméletek elutasítottsága.

A zsidókkal kapcsolatos összeesküvéses sztereotípiákkal leginkább a jobbikosok értettek egyet. Így például 43 százalékuk teljes mértékben vagy erősen hisz a zsidók világuralmi törekvéseiben, míg Fidesz és az MSZP-DK-Együtt-PM szavazói körében ez az arány egyaránt 31 százalék (a baloldali pártokat az alacsony elemszámok miatt vonták össze, és az LMP-t is ezért nem jelenítették meg a kutatásban).

Ugyanakkor az is látszik az adatokból, hogy bár a Jobbik táborában az antiszemitizmus továbbra is fontos kohéziós erőt jelent, a Jobbik táborában egyáltalán nem mindenki antiszemita – olvasható a felmérésben.

A zsidókkal szembeni sztereotípiákkal teljes mértékben egyetértők aránya a baloldal szavazói körében nem marad el sokkal a jobbikosokétól. Például azzal, hogy „a zsidók ki akarják terjeszteni befolyásukat a világgazdaságban”, a jobbikosok 25 százaléka ért teljesen egyet, a baloldaliak körében ez az arány 22 százalék, a Fidesz szavazói között csak 14 százalék. Vagy „a zsidók uralni akarják a világot”-felvetéssel a jobbikosok 23, a baloldaliak 21 százaléka ért teljesen egyet, a fideszesek körében ez 13 százalék.

Összességében viszont a zsidóellenes elméleteket teljesen elutasítók aránya a baloldalon a legmagasabb, tehát a baloldal szavazói között igen nagy a szórás ebben a kérdésben.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qccqccqcc
2014. július 05. 12:36
Jaj, mikor lehet jelentkezni a Jobbik meleg zsidók tagozatába? Reklámként Vona simogathatna a vizsla helyett egy kopjafára felkúrt köcsögöt.
Felhasználó név
2014. július 05. 09:22
Jelen korunk legfontosabb kérdése, hogy hànyan antiszemitàk? Ki nem szarja le!!!!!!!!!!
balbako_
2014. július 05. 07:58
Korábbi felmérések bizonyították az MSZP szimpatizánsai nagyságrenddel antiszemitábbak, mint a jobboldal. Csak ez a sunyi antiszemitizmus, kifelé filoszemita, családi,baráti, elvtársi körben pedig szélsőségesen az.
Ángyán Páván
2014. július 05. 00:59
A B'nai B'rith felhagyott az ántiszemita közbeszéd szemlézésével? Mér?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!