Kelet-Európa haszonélvezője lehet a palagáz-forradalomnak

2014. július 24. 11:09

Kelet-Európa is komoly haszonélvezője lehet az amerikai palagáz-forradalomnak. Interjú.

2014. július 24. 11:09
Amos Hochstein

„Washingtonba delegált európai nagykövetek – köztük a magyar – egy csoportja nemrég nyílt levélben sürgette az amerikai kormányt, hogy „legyen aktívabb” az európai energiaellátási ügyekben.

A. H.: Nagyra értékelem az efféle PR-akciókat, de mi mint kormány a jövőben sem kívánunk gázpiaci szereplővé válni. Az amerikai energiacégek függetlenek, ők döntik el, kivel, hogyan szerződnek. A gáz fogyasztási cikk, aminek a piacon a helye, az árát is a piacnak kell meghatároznia. Az LNG-vel több gáz kerülhet, több forrásból az európai piacra, ez mindenkinek jó lesz. Az európai energiarendszerek diverzifikálása tette lehetővé, hogy egy sor európai ország újratárgyalhassa hosszú távú szerződéseit a Gazprommal. Ha még nyitottabb lesz a piac, akkor még kevésbé függnek majd az orosz cégtől. Ahogy India, Japán már érvényes szerződésekkel rendelkezik amerikai szállítókkal folyékony gázra, úgy bármely európai kormány előtt nyitva áll a lehetőség, hogy ilyen exportengedélyt szerezzen, már persze azok, amelyekkel eddig még nem kötöttünk szabadpiaci megállapodást. Az Egyesült Államok egyébként máris komoly hatást gyakorol a világpiacra, szimplán amiatt, hogy megszűntünk gázimportőrök lenni. Emiatt a világpiacon komoly mennyiségű gázfölösleg keletkezett – ez önmagában hozzájárult ahhoz, hogy egy sor ország újratárgyalhassa a Gazprommal kötött szállítási megállapodásait Európában. Ha az LNG révén immár exportálni is képesek leszünk, az újabb komoly hatással jár majd, és mindegy is. hogy hová adunk el. Ha megvannak az LNG terminálok és elkészülnek a még hiányzó kelet-európai interkonnektorok, a régió is komoly haszonélvezője lehet az amerikai palagáz-forradalomnak. Ez sokkal fontosabb, mint a »csodavezetékek«.

A magyar kormány azt mondja, hogy az energiaellátás nem egyszerűen piaci, hanem stratégiai-nemzetbiztonsági kérdés. Mi itt Európában sokkal jobban függünk külső szereplőktől, mint önök, emiatt nem kezelhetjük egyszerűen piaci kérdésként az energiát.

Hadd legyek világos: nem hiszem, hogy van olyan, hogy energiafüggetlenség. Az Egyesült Államok sem független energetikai szempontból, és soha nem is lesz az. Bárhol probléma támad valahol az energiával, azt mindenki megérzi, mi is. Ha netán beütne egy ársokk, az ránk is hatással lenne. Egyetértek, az energia nemzetbiztonsági kérdés. De éppen emiatt a leglogikusabb, ha minél több lábra állunk. Mert megfelelően diverzifikált energiarendszerrel egyetlen országnak sem lehet diktálni, energetikai kérdésekben sem.”

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Netuddgi
2014. július 24. 21:32
Mikor akart a HVG jót Magyarországnak?
Ellensúly
2014. július 24. 20:36
Ez a szerencsétlen Kelet-Európának tartja Magyarországot? Hol volt földrajzóra helyett? Ha mi vagyunk Kelet-Európa, akkor hol van Kijev, Doneck, Minszk, Szentpétervár, Moszkva, Nyizsnyij Novgorod, Izsevszk?
majszter
2014. július 24. 19:30
Statisztikai tény, hogy a kőzetrepesztéses technológiával kitermelt földgázkutak körzetében jelentősen megnőttek a földrengések. Ez utóbbiról mélyen hallgatnak akik egyik napról a másikra feladnák a jelenlegi ellátási struktúrát. Én ezektől jobban félek, mint attól, hogy valaki elzárja a gázcsapot..
KannibálTatárÚr
2014. július 24. 15:30
"Ahogy India, Japán már érvényes szerződésekkel rendelkezik amerikai szállítókkal folyékony gázra"... Mi úgy tanultuk, hogy minden gáz folyékony, de folyékonyak a cseppfolyós és plazma halmazállapotú anyagok is. Ezek szerint a gázt cseppfolyósítani kell, nem folyékonyítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!