Városliget: elfogadták az építési szabályzatot

2014. június 30. 12:16

A Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén elfogadta a városligeti építési szabályzatot. Ennek értelmében öt új múzeum épül majd a Városligetben és a zöldterületet is megújítják.

2014. június 30. 12:16

Elfogadta a városligeti építési szabályzatot a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén. A szabályzat egyik alapját képezte a Liget Budapest projekt, amely a képzőművészet, az építészet, a néprajz, a zene és a fotográfia múzeumainak elhelyezését tervezi a Városligetben, már ma is ott működő múzeumok és egyéb közintézmények mellé, a közpark teljes rehabilitációjával együtt. A testület 18 igen szavazattal, 13 nem ellenében fogadta el az előterjesztést.

Az előterjesztés szerint a városligeti építési szabályzat tartalmát a kormány által meghatározott program, illetve annak alapján a részleteiben kidolgozott Liget Budapest fejlesztési program határozta meg. A Liget Budapest projekt Európa jelenleg legnagyobb múzeumfejlesztési beruházásának a tervét tartalmazza. Célja a Városliget zöldterületének teljes megújítása és benne öt új múzeumi épület elhelyezése, más kapcsolódó programelemekkel együtt.

Ellenzéki képviselők arra szólították fel Tarlós István, hogy mondjon véleményt a múzeumi negyed megvalósításáról, ám a főpolgármester elutasította ezt. Arra hivatkozott, hogy neki elfogadott törvényeket nem kell véleményeznie. Tarlós István úgy fogalmazott: „a Városliget tönkretétele borzasztó túlzó és idétlen kifejezés”.

Horváth Csaba szocialista frakcióvezető hazugságnak nevezte, hogy nem csökken a Városliget zöldterülete. Hozzátette, hogy Budapesten 1300 hektárnyi barnamezős terület áll rendelkezésre ahol létre lehetne hozni a Múzeumi negyedet. György István fideszes főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a Népliget látogatottsága azért alacsony, mert nem kínál semmi olyan attrakciót, amiért oda mennének az emberek. Vagyis nem szentségtörés funkciókat elhelyezni egy közparkban – tette hozzá.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa visszautasította, hogy a terv tönkretenné a városligetet. Felhívta a figyelmet arra, hogy immár 150 éve folyamatosan telepítenek intézményeket a Városligetbe. Ilyen az Állatkert, a Széchenyi fürdő, a Vajdahunyad vára, a Szépművészeti Múzeum, a Műjégpálya, vagyis a liget olyan közpark, ahol együtt él kultúra és a szórakozás és a kikapcsolódás. Mindez pedig azt jelenti, hogy a Múzeumi negyed megvalósításával csak az folytatódik, ami 150 éve tart. Visszautasította azt is, hogy csökkenne a zöldterület. Közlése szerint eddig az épületek 5,6 százalékát foglalták el a Városligetnek, ami 7 százalékra nő, a lebetonozott részek megszüntetésével viszont nő a zöldterület aránya.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rónaszék
2014. július 01. 16:27
Több, jobb minőségű zöld felület, kizárt autóforgalom, felvonulási téren megszűnik a parkolás. Nekem tetszik.
rézangyal
2014. június 30. 22:39
Hol az ördögben van גַּבְרִיאֵל árkangyal szobra? Valahogy nagy kussolás van körülötte.
Gregorius
2014. június 30. 19:23
Nekem változatlanul az a véleményem, hogy egy ilyen méretű beruházás előtt kellett volna készíteni egy számítógépes animációt, ahol az épületek tömbjei (nem végleges a tervpályázat miatt) és a zöldterületek láthatók. Külön kíváncsi lennék a keskenyebb (félig zöld...) Dózsa György útra, mert annak a végére is terveznek úgy rémlik egy épületet. Egy ilyen elkészítése az összköltség elhanyagolható hányada lenne.
becike4
2014. június 30. 18:20
Elfogadták? Akkor a Gőzgépeg a Mé? szaros megint hasítani fog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!