Fidesz: Vizsgálja meg az ÁSZ a pártok kampányköltéseit!

2014. június 10. 10:54

Vannak olyan tételek a pártok beszámolóiban, amelyek „kérdéseket vetnek fel”, ezért a Fidesz azt kéri a parlament gazdasági bizottságától: kezdeményezzen az ÁSZ-nál vizsgálatot a kampánypénzek elköltésének ellenőrzésére.

2014. június 10. 10:54

A Fidesz-frakció azt kezdeményezi az Országgyűlés gazdasági bizottságánál, hogy a testület még most, a nyári ülésszakban kérje fel az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) az áprilisi parlamenti választáson indult és állami kampányfinanszírozásban részesült összes jelölt és jelölőszervezet gazdálkodásának teljes ellenőrzésére – közölte a fideszes Gulyás Gergely.

A politikus felidézte, már a választás előtt jelezték, hogy szigorú elszámolást akarnak majd a kampánytámogatásokkal kapcsolatban, hiszen közpénzről van szó. A pártok beszámolói a napokban ismertté váltak, és van közöttük néhány olyan tétel, amely „kérdéseket vet fel”, ugyanis „azt látjuk, hogy benzinre, szállásköltségre meg néhány perces reklámfilmekre tízmilliókat számoltak el egyes szervezetek” – fogalmazott.

A Fidesz képviselője ezért indokoltnak tartja, hogy az ÁSZ ne csupán a parlamentbe bejutott – amelyek esetében kötelező –, hanem az állami kampánytámogatást felvett összes jelöltnél és jelölőszervezetnél folytasson ellenőrzést. A kormánypárt szeretné, ha a vizsgálatnak minél előbb átfogó eredménye lenne – mondta Gulyás Gergely.

Az ÁSZ a múlt héten tudatta: értesítette az országgyűlési mandátumhoz jutott jelölteket és jelölőszervezeteket arról, hogy számvevőszéki ellenőrzés alá vonta őket. A számvevőszék akkor azt is közölte, készen áll arra, hogy kérelem és konkrét bizonyítási indítvány alapján bármely – adott esetben minden – a választáson indult egyéni jelölt, párt vagy nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzat elszámolását ellenőrizze.

Korábban az Együtt-PM kezdeményezte az újonnan alakult, kis „kamupártok” ellenőrzését az ÁSZ-nál.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
becike4
2014. június 10. 12:39
Majd jól megvizsgálják egy hétvégén,és mindent rendben találnak.
Pinter68
2014. június 10. 11:43
Helyes. És akkor azt is vizsgálják meg, hogy az adott párt kampányköltései nem haladták-e meg a törvényben rögzített maximumot! Ha már vizsgálódnak. Egyébként pedig elképesztő ez a kétszínűség amit a Fidesz ebben a kérdésben megint folytat. Úgy csodálkoznak rá a sztorira, mintha nem ez lett volna a célja az egésznek. Hogy a minimális kontrol mellett megszerezhető közpénz 100 milliók miatt kamupártok tucatja jöjjön létre. Köztük 2, amelyekkel a Zuschlagot fizette ki a Fidesz a "véletlenül" jól időzített nagy "leleplező" könyvért.
freehckr
2014. június 10. 11:20
„szigorú elszámolást akarnak majd ... hiszen közpénzről van szó” Ez olyan mintha a Mazsihisz a cigánybűnözés felszámolásáért kampányolna...
balint60
2014. június 10. 11:09
Micsoda álságos duma! Ők tették mindenki számára nyilvánvalóan könnyűvé a kampupártok indulását és nélkülük (no meg a győzteskompenzáció nélkül) nem is lett volna újabb kétharmaduk. Most meg méltatlankodnak. Na ne már!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!