A román külügyminiszter örül, hogy Tőkés a Fidesz listáján indul

2014. május 23. 18:40

Titus Corlățean szerint azért örvendetes, hogy Tőkés László ezúttal magyarországi pártlistán indul, mert bár 2009-ben Romániában választották meg, ezt elfelejtette, és tevékenységével politikai károkat okozott Romániának és a románoknak.

2014. május 23. 18:40

Üdvözölte Titus Corlățean román külügyminiszter, hogy Tőkés László a Fidesz-KDNP listáján indul a vasárnapi európai parlamenti választáson, mert szerinte Tőkés rossz szolgálatot tett Romániának eddigi EP-képviselői mandátumai alatt. A román külügyminiszter az erdélyi románság központjának tekintett Gyulafehérváron nyilatkozott erről. Az Agerpres román hírügynökség által idézett külügyminiszter szerint számos olyan helyzet volt a most véget ért európai parlamenti mandátumban, amikor romániai EP-képviselők egy szűk érdek nevében befeketítették Románia hírnevét. A hírügynökség szerint Corlățean Tőkés Lászlóra és a romániai korrupció visszaszorításának fő szorgalmazójára, Monica Macovei román néppárti EP-képviselőre utalt.

A külügyminiszter örvendetes dolognak nevezte, hogy Tőkés magyarországi pártlistán indul, mert „elfelejtette, hogy 2009-ben Romániában választották meg, tevékenysége pedig politikai jellegű károkat okozott Romániának és a románoknak, valamint ártott a megítélésüknek”. „Ha újraválasztják, akkor az EP-ben marad, de legalább tudjuk, hogy a barikád túlsó oldalán van” – tette hozzá Corlățean.

A szociáldemokrata külügyminiszter bírálta a jobboldali Traian Basescu államfőt amiatt, hogy még nem vonta vissza Tőkés Lászlótól a magas rangú állami kitüntetést. Ennek visszavonását a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök kezdeményezte tavaly, miután az EP-képviselő felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében. Basescu februárban úgy nyilatkozott, hogy az ügy bíróságon van, és addig nem dönthet.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2014. május 24. 08:49
Örül a szomszéd, tenyerét dörzsöli, mert egy taliga szart sikerült átlapátolni a mi térfelünkre. Ti megbíztok ebben az atyafiban, akit már Erdélyben is utálnak?
Ellensúly
2014. május 24. 00:14
Jogosan örül ez a román nemzetiszocialista. A magyar érdekképviselet mindenképp gyengül azzal, hogy az erdélyi párt nem jut be az EP-be. A Románia képviseletében szerzett mandátummal talán jobban fel lehetett volna hívni a figyelmet a kisebbségellenes intézkedésekre. A magyar politika bénaságát mutatja, hogy Gönczék, Herczogék Magyarországot ostorozó szélsőséges hazugságaira jobban odafigyeltek az EU-ban, mint a Romániát érintő témákra, pedig ott valóban nincsenek rendben az emberi jogok, hogy finoman fogalmazzunk.
Akitlosz
2014. május 23. 21:13
"Ha újraválasztják" Hát mivel a jelöltekre nem is lehet szavazni, hanem előre összeállított listák vannak a pártdelegáltakkal, így a listán elfoglalt helye számít és nem a szavazók akarata.
Maddox
2014. május 23. 20:40
Nem szeretném félbeszakítani az elromlott Caps Lockos kétosztályos proli honfitárs szónoklatát, de Corlatean látszólag nem érti, miről van szó. Ugyanis a magyarság érdeke pontosan az, hogy román színekben minél kevesebb képviselő legyen az EU-ban. Ez a lényeg. Magyar embernek még egy magyar képviselő sem jó, ha román színekben ül ott. Konkrétan az lenne a lényeg, hogy minél több magyar, és minél kevesebb szloták/oláh, akármi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!