Tárgyaltak a pártok a parlamenti bizottságokról

2014. április 23. 14:07

Az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületeiről tartott első egyeztetés után Rogán Antal azt közölte: öt alelnöke lehet a parlamentnek, ebből kettőt a Fidesz, egyet-egyet az MSZP, a Jobbik és a KDNP adhat. Tíz jegyző lesz, és valószínűleg 14 bizottság, ami még eggyel bővülhet, többel semmiképpen sem. Az MSZP és a Jobbik elégedetlen a bizottsági struktúrával.

2014. április 23. 14:07

Ahogy az előzőben, úgy az új parlamenti ciklusban is várhatóan öt alelnöke és tíz jegyzője lesz az Országgyűlésnek – közölte Rogán Antal szerdán Budapesten újságírókkal, az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületeiről tartott első egyeztetés után. A kormánypárti politikus elmondta: az öt alelnökből kettőt jelöl majd a Fidesz, egyet-egyet pedig a KDNP, az MSZP és a Jobbik. A szerdai egyeztetésről – amely péntek reggel folytatódik – Rogán Antal úgy fogalmazott: „ilyen sokat egy tárgyaláson még soha nem sikerült haladni”.

Az új parlamenti bizottsági struktúráról szólva közölte, a Fidesz 14 testület megalakítására tett javaslatot, „talán el lehet menni 15-ig”, de többet mindenképpen indokolatlannak tartana. Megjegyezte, a bizottsági helyek elosztásánál nem ragaszkodnak a kétharmad-egyharmad kormánypárt-ellenzék arányhoz. A Fidesz javaslata szerint a bizottsági elnöki posztokból ötöt tölthetne be az ellenzék. Rogán Antal arról is beszámolt, hogy a három ellenzéki frakció „egyaránt az önálló európai uniós bizottság megszüntetésére tett javaslatot”.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke arról beszélt újságíróknak, hogy a pénteken folytatódó megbeszélésen jelentős véleménykülönbség volt a bizottsági struktúra kialakításáról és arról, hogy milyen szakpolitikai területekkel kell foglalkoznia a testületeknek. Mesterházy Attila azt mondta, pártja hiányolta, hogy a foglalkoztatáspolitika nem jelenik meg önálló bizottságként. Fontos lenne, ha a bizottságok az önkormányzati ügyekkel, a fejlesztéspolitikával, a közlekedéspolitikával, az ifjúságpolitikával, az idősüggyel és az energetikával is foglalkoznának – tette hozzá, megjegyezve, hogy ez nem minden esetben jelentené önálló bizottság létrehozását.

Elégedetlen a Jobbik is. A párt szerint a kormánypártok által felkínált országgyűlési bizottsági struktúra elfogadhatatlan. Vona Gábor pártelnök a parlament alakuló ülését előkészítő szerdai egyeztetést követően azt nyilatkozta: az ülés menetrendjéről megegyeztek és az is nyilvánvalóvá vált, hogy a Jobbiknak egy alelnöke és két jegyzője lesz. Kifogásolta ugyanakkor, hogy a  bizottsági struktúrában még a területek megnevezésében sem jelentek meg érdemben az önkormányzatok, a foglalkoztatáspolitika, az ifjúság, illetve az energetika. A Jobbik az ellenzéknek felkínált bizottsági elnöki tisztségek közül a nemzetbiztonsági bizottságéhoz ragaszkodni fog – rögzítette a pártelnök.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Scarmond
2014. április 23. 16:09
Egy büdös náci, antiszemita brigád mégis hogy kaphat alelnöki posztot egy demokráciának mondott valamiben???
anegy_
2014. április 23. 15:55
Na ja, úgy képzeli a bukott baloldal, meg a radikális jobboldal, hogy a 20-20 %-kal nekik legyen 2/3-ad. Ezek pofáznak demokráciáról? Ha lesz épkézláb javaslatuk a bizottságokban, mely az ország javát szolgálja, akkor elfogadják. Ha csak a farkukat csóválják a bizottságokban, akkor ne akarják a kutyát irányítani. Remélem, ezekről a vitákról is lesz nyilvános közvetítés!
Akitlosz
2014. április 23. 14:46
"Ahogy az előzőben, úgy az új parlamenti ciklusban is várhatóan öt alelnöke és tíz jegyzője lesz az Országgyűlésnek" Akkor mi értelme volt a létszámcsökkentésnek? Kevesebb képviselő, de ugyanannyi pozíció. Így egy országgyűlési képviselő sokkal többe fog kerülni az adófizetőknek, mint korábban.
states
2014. április 23. 14:46
Ja, minél több kamu bizottság, annál több pénzlehúzás a szociknak meg a Jobbiknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!