Magyar Nemzet: Megbukott a Mazsihisz bojkottja

2014. április 19. 12:27

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által kezdeményezett bojkott ellenére a nyertesek többsége lehívja a holokauszt-emlékév pályázati pénzeit – írja a Magyar Nemzet. A számos zsidó szervezet mellett sikerrel pályázott kormányzati támogatásra az ATV, Ungvári Tamás és Suchman Tamás is.

2014. április 19. 12:27

A Mazsihisz februári közgyűlése után jelezte, hogy nem hajlandó részt venni a kormány által szervezett holokauszt-emlékév programsorozatán, és a civil pályázati alaptól elnyert támogatásokat sem hívja le, amíg nem teljesülnek a feltételeik. Ezek között szerepelt, hogy állítsák le a józsefvárosi Sorsok Házának, valamint a német megszállási emlékműnek az építését, továbbá távolítsák el a Veritas Történetkutató Intézet éléről Szakály Sándort. A Mazsihisz szerint többen is csatlakoztak a holokauszt-emlékév bojkottjához, közülük 35 szervezet és személy létrehozta a Memento70-et. A civil összefogás a napokban jelentette be önálló pénzgyűjtő kampányának kezdetét. 

 
A holokauszt emlékév alkalmából összesen 1,8 milliárd forintra lehetett pályázni a Civil Alapnál. Az 1,596 milliárd forintnyi elnyert pénzből a hivatalosan lemondott pályázatok 90 milliót, a nem lemondott, de visszautalt pályázatok 114 millió forintot jelentenek. A 403 sikeres pályázatból 26-ot mondtak le hivatalosan és 16-nak a nyert összegét utalták vissza lemondás nélkül – írja a Magyar Nemzet.
 
A Magyar Nemzet részletesen felsorol számos nyertes pályázót, akik igényt is tartanak az összegre, azaz nem csatlakoznak a bojkotthoz; így a győri zsidó hitközséget, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközséget, a Magyarországi Zsidó Temetőkért Alapítványt, a Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumát, az épp a kuruc.info ellen is küzdő Tett és Védelem Alapítványt és a Miskolci Autonóm Ortodox Izraelita Hitközséget (amely harmincmillió forintot fordíthat a borsodi megyeszékhelyen működő, a vidék egyetlen ortodox zsinagógájának megmentésére). 
 
Sikerrel pályázott az ATV Zrt., amely a holokauszttal és a zsidó kultúrával foglalkozó, 30 részes rövidfilmsorozatához 20 millió forintot kapott. Ungvári Tamás író, kritikus, aki  korábban többször is élesen bírálta a Sorsok Házának koncepcióját, másfél millió forintot nyert Az Ébredés – A holokauszt eseményének felfogása, korai megértése, társadalmi feldolgozásának kezdetei a háború után Magyarországon című kötetének megjelenítéshez.
 
Suchman Tamás korábbi szocialista miniszter hárommillió forintot kapott, hogy Somogy megye hat településéről elhurcolt zsidóknak állítson emlékművet. A kormány emlékezéspolitikájával szemben mélyen kritikus Geiger András által létrehozott Mensch Nemzetközi Alapítványnak pedig hétmillió forint támogatást ítéltek oda, hogy A vidéki zsidóság a deportálások előtt címmel rendezhessen kiállítássorozatot az Egyesült Államokban és Kanadában.
 
A 16 pályázat közül, amelynél hivatalos felmondás nélkül utalták vissza az elnyert támogatást (összesen 114,250 millió forintot), tizenkettő a Mazsihisztől és társszervezeteitől érkezett, mutat rá a lap.
 

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
historiker
2014. április 20. 22:12
Április 20. emlékezetes dicső nap. http://www.youtube.com/watch?v=6cYqtbfaDjM
historiker
2014. április 20. 21:50
" néha egy egy zsidót belelőttek a Dunába, igaz kifejezetten szeretetből." Aztán kik és melyik Dunába lőtték ezeket a zsidócskákat?
Monkey4you
2014. április 20. 14:52
Új honfitársaim!!! Vége a választási kampánynak, most már el lehet az emlékmüvet fogadni!!! (Pézzel jár!!! Erre már nem mondhattok nemet!!!)
wallenberg8805
2014. április 20. 14:33
Ha a magyar hatóságok annyira deportálni akarták a zsidókat, akkor azzal miért várták meg a német megszállást?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!