Tagadja Vancsura vádjait a NAV

2014. március 27. 15:39

Alaptalanul vádolja az adóhatóságot Vancsura István a NAV közleménye szerint. A NAV szerint a megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága nem volt hatékony, több éves elmaradást halmozott fel a legkockázatosabb adózók ellenőrzésében.

2014. március 27. 15:39

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint volt főosztályvezetőjük, Vancsura István alaptalanul vádolta meg a szervezetet. A NAV az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Vancsura István elfogulatlansága „erősen megkérdőjelezhető”, mert a NAV ellen indított munkaügyi perében a bíróság kimondta, felmentése nem volt jogellenes.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kiemelt Ügyek Igazgatósága, Rapid ellenőrzési főosztályának egykori vezetője csütörtökön arról beszélt, hogy szervezett, maffiamódszerrel működő adócsaló hálózatok éves szinten bizonyítottan több ezer milliárd forintnyi áfával károsítják meg a költségvetést. A volt főosztályvezető az egykori Kiemelt Ügyek Igazgatóságáról (KÜIG) azt mondta, hogy ez a szervezet tudott a leghatékonyabban fellépni a szervezett adócsaládok ellen, de „olyan falakba ütköztünk, és olyan eljárásokat észleltünk”, amelyekről, „azt lehet mondani, hogy a józan ésszel ellentétesek voltak”. A férfi kijelentette, szinte bizonyos, hogy jogellenesen, az adóhatóság néhány vezetőjének hathatós közreműködése révén verték szét a szervezetet, a folyamat során a legjobb szakmai vezetőket félreállították, a KÜIG-et pedig 2013-ban egy kormányrendelettel megszüntették.

A NAV közleményében viszont azt írta: egyértelművé vált, hogy a KÜIG nem volt hatékony, több éves elmaradást halmozott fel a legkockázatosabb adózók ellenőrzésében és a konkrét ügyek befejezésében. Azt is kijelentették, hogy az átszervezés után nagyságrendekkel nőtt a feltárt adóhiány mértéke és az ellenőrzések száma.

Adatokat sorolva közlik, hogy a körbeszámlázással kapcsolatban 2013. III. negyedév végéig 1817 adóellenőrzés fejeződött be, amely duplája a megelőző év azonos időszaki eredményének. Az adóellenőrzések 91 százaléka zárult megállapítással, a vizsgálatok során összesen 83 milliárd forint nettó adókülönbözetet jegyzőkönyveztek, amelynek 97 százaléka, 81,2 milliárd forint általános forgalmi adónemben keletkezett – írták.

Az adóellenőrzések darabszámának növekedési üteméhez hasonlóan, több mint a duplájára nőtt a megállapított nettó adókülönbözet összege. Egy megállapítással zárult adóellenőrzés során átlagosan 50,1 millió forint nettó adókülönbözetet tártak fel – derült ki a szövegből.

Arra is kitértek, hogy a nyilvánosság elé lépő egykori NAV-alkalmazottak egyike sem beszél arról, hogy az átszervezés után az Adóigazgatási Szakterület és a Bűnügyi Főigazgatóság megtöbbszöröződött hatékonysággal sorra iktatja ki az áfacsalásra specializálódott bűnszervezeteket.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orbán nyakkendője 4 hete kék
2014. március 28. 01:27
"Ki a fax az a Vsncsura?" Hát akinek hiszve a szavazók megdöntik az orbán rezsimet
Orbán nyakkendője 4 hete kék
2014. március 28. 01:06
Milyen érdekes minden nap kb 200-szor vezetik pórázon Simon Gábort - persze 250Milliót lopni sem szép dolog, Házmesteryt köpködi mindenki mert nem megy el a vizsgálóbizottságba egy brisszaru-guineai útlevél miatt, közben EZER MILLIÁRDOS csalások történnek és a Fidesz még vizsgálóbizottságot sem hajlandó felállítani És az emberek ezt eltűrik és nem vonulnak az utcára tüntetni Illetve de, a fideszmutyi mellett, a Békekölcsönmenet keretében Ez az ország rosszabb mint Monthy Pyton repülő cirkusza
atila68
2014. március 27. 18:45
Ki a fax az a Vsncsura?
kitiltott
2014. március 27. 18:31
Innen fúj a szél... http://vancsuraistvan.hu/ Miért most lépek a nyilvánosság elé? A NAV botrány jelen szakaszában olyan események valósultak meg, és olyan információk kerültek a birtokomba, amelyek alapján már nyilvánosságra léphettem. Miért képviselőjelöltként teszem mindezt? Egyrészt mind magánemberként, mind JESZ képviselőjelöltjeként kötelességemnek érzem a nyilvánosság figyelmét felhívni a történtekre, másrészt a JESZ programjában is szerepel a NAV-botrány feltárása és a tisztességes adóhatóság megvalósítására irányuló szándék. E programpont megvalósulása rendkívül fontos a közélet tisztasága szempontjából. E pártnak egyébként már tíz éve tagja vagyok. 10 éve :) Vancsura István elfogulatlansága azonban erősen megkérdőjelezhető, hiszen a NAV ellen indított munkaügyi perében a bíróság kimondta, felmentése nem volt jogellenes és ezzel nem hagyta helyben Vancsura NAV elleni vádjait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!