Nem csökken a bérszakadék, de valahol a nők keresnek jobban

2014. március 08. 17:06

Átlagosan 21 százalékkal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál Magyarországon, és minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb lemaradásra számíthat. A fizetesek.hu felméréséből viszont az is kiderül, hogy vannak olyan munkakörök, ahol a nők keresnek jobban.

2014. március 08. 17:06

A legfrissebb adatok szerint 2013-ban a férfiak bruttó átlagfizetése 220 000 forint volt, míg a nőké 173 400 forint, vagyis Magyarországon a nők átlagosan 21 százalékkal kerestek kevesebbet a férfiaknál, ez a különbség pedig évek óta nem változik – derül ki a Workania állásportál által működtetett fizetesek.hu internetes bérfelmérés legújabb kutatásából.

Minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb lemaradásra számíthat a fizetésében a férfiakkal szemben. A legnagyobb differencia a felsővezetők között mutatkozott, ahol a nők átlagosan 26 százalékkal kerestek kevesebbet férfi kollégáiknál, a középvezetőknél pedig 18 százalékos a lemaradás. 

A diplomás, de nem vezetői munkakörben dolgozó munkavállalók esetében 16 százalék a bérszakadék, az adminisztratív munkakörök esetében pedig 12 százalék. Nagy az ugrás a szakképzett munkaerő és a szolgáltatási szféra esetében, ahol 19 százalék a nők bérlemaradása. A legkisebb különbség a segédmunkások esetében mutatkozott: itt a nők mindössze 5 százalékkal kerestek kevesebbet – közölte a Workania.

A munkaterületeket vizsgálva több mint 30 százalékos - ezzel a legmagasabb - különbség a telekommunikáció valamint az értékesítés és kereskedelem területén. Húsz százalék feletti a bérszakadék a gyártás, a bankügy és a jog kategóriájában, 18 százalék a közgazdaság és pénzügyek területén. 

Minimális különbség – szinte azonos bérszint – mutatkozott az ügyféltámogatás valamint a marketing, reklám, PR kategórián belül. Sőt, vannak olyan területek, ahol a nők keresnek jobban: az ingatlanok és építőipar, az adminisztráció, valamint a művészet és kultúra jobban fizeti a gyengébbik nemet.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2014. március 09. 11:48
Sok szempontból persze több a közös érdeke egy szegény nönek egy szegény férfival, mint egy gazdag növel. Ezért érdemes több síkon is elemezni mindezt.
duzur
2014. március 09. 11:10
A nök sokszor jobban keresnek és mégis nehezebben találnak...
bumburi
2014. március 08. 18:53
Szexiparban is a nők keresnek jobban :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!