A baloldali ellenzék szerint jobbra tolódott az ügyészség

2014. március 24. 15:30

Feljelentést tett az ötpárti összefogás, mivel szerintük a Fidesz kampánycéljainak megfelelően szivárogtattak a nyomozóhatóságok az elmúlt hónapokban. Helmeczy László szerint „a nyomozások és a vádelőkészítő munka színvonalát feláldozzák a politikai show oltárán.”

2014. március 24. 15:30

Feljelentést tett az ötpárti választási együttműködés egyik képviselőjelöltje a Magyar Nemzetben és másutt megjelenő „kiszivárogtatások” miatt, Helmeczy László szerint ugyanis a nyomozóhatóságoktól a kormány kampánycéljainak megfelelően kerülnek ki az információk – közölte az Együtt-PM hétfőn az MTI-vel. Közleményük szerint Helmeczy László a legfőbb ügyésznél tette meg feljelentését, mert szerinte a nyomozóhatóságoktól „szervezett módon” szivárognak ki az információk olyan ügyekben, amelyek szinte minden mozzanata szolgálati titkot képez, más részletek pedig nemzeti minősített adatnak, régi nevén államtitoknak is minősülhetnek.

A feljelentés – amelyet az Együtt-PM szintén eljuttatott az MTI-hez – kitér a többi közt Welsz Tamás halálának ügyére, amelyet Helmeczy László szerint Simon Gábor ügyével együtt alapos gyanú szerint a nyomozásra vonatkozó szabályokat megsértve kezelt a hatóság. A feljelentésről szóló kommüniké úgy fogalmaz: bár már tavaly a nyomozóhatóság látókörébe került Welsz Tamás és Simon Gábor is, mégis csak a kampány elején álltak a nyilvánosság elé. Mindez szerinte a korábbi hasonló ügyekkel együtt felveti annak gyanúját, hogy a büntető törvénykönyvbe ütköző hivatali visszaélések sorozata zajlik a nyomozóhatóságnál.

Az ügyészségen jól láthatóan valaki vagy valakik, a nyomozások és a vádelőkészítő munka színvonalát feláldozzák a politikai show és a kormánypárti választási kampány oltárán” - szerepel a feljelentésben. A közlemény szerint a feljelentés olyan ügyek, mint az UD Zrt.-ügy, vagy Juhász Ferenc és Fapál László felmentéssel végződő pere bemutatásával támasztja alá azt, hogy „a Központi Nyomozó Főügyészség a szakmai szempontokat is háttérbe szorítja azért, hogy politikailag felhasználható ügyekkel szolgálja ki a hatalmat”.

Helmeczy László azért fordult közvetlenül a legfőbb ügyészhez, mert az ő az, aki minden ügyészségi szerv felett kontrollt gyakorolhat – tudatták. Azt írta a hatóságnak: „a törvény előtti egyenlőség sérül azzal, hogy az ügyészség jobbra tolódott”. Helmeczy László úgy véli: már nemcsak egyszerű elfogultság, hanem bűnös kötelezettségszegés alapos gyanúja is felmerül.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DezInf
2014. március 25. 07:41
A zügyészség egy fidexes pártalapszervezet. A vezére is volt fidextag. Valami képviselő is volt .... Szóval teljesen független -- a józan észtől:))) Egyszer mindenki megfizet a tetteiért. Ezt petya is jól tudja........ A w ügy aktáit meg megsemmisíteni nem kell félnetek ...... főleg, hogy többen is ismerik a tartalmát:)))))
balbako_
2014. március 24. 17:17
Micsoda csapás! Már nem a Népszabadság tud meg mindent a legkorábban.
pitypang1125
2014. március 24. 15:58
Na ezeknek van bőr a pofájukon rendesen.Szarháziak!
bsandor
2014. március 24. 15:50
aha,ügyészt életfogytig nevezünk ki és nincs probléma,miért nem oldottátok meg ti, demokretének
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!