Kéri László: A '89-es átmenet nem csak az elitek alkuja volt

2014. február 08. 13:10

Kéri egy videóinterjúban beszélt arról, hogy az 1989 nyarán tartott választások hogyan kényszerítették gyors kiegyezésre az állampártot.

2014. február 08. 13:10

Kéri László szerint nem igaz, hogy 1989 csak az elitek alkujának eredménye, abban jelentős szerepe volt a népnek is – nyilatkozta a politológus a 25 induló videósorozatában. Azt mondta, ezt igazolják a 1989. március 15-i rendezvények épp úgy, mint az öt városban (Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Zalaegerszegen, Szegeden, Gödöllőn) a nyáron tartott választások, amiken mindenhol az ellenzéki jelölt győzött az MSZMP reformkommunistáival szemben. Szerinte ez vezetett el a gyors, szeptember 18-án megszületett kiegyezéshez.

Kéri életének egyik megrendítő pillanata volt, amikor a világsajtó mindenhol a címlapon hozta, hogy negyedmillióan békésen búcsúztak a Kádár-rendszertől a Hősök terén. Szerinte amit akkor a világban már tudtak, itthon legfeljebb még csak érezték.

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szajzar1
2014. február 09. 09:48
joe: "Ha a nép tudta volna, hogy a hatalmi háttéralkuk során széthordják, eladósítják az országot, akkor a békés átmenet csúnyán békétlen lett volna." Sajnos igazad van meg nincs is Az Istenadta nép 23 év alatt már megtudta hogy széthordták és eladósították az országát, mégis a sokszorosan őt átverő 2 posztkommunista pártra, a fideszre és az mszp-re akarnaka legtöbben szavazni Ha a nép ennyire buta és ostoba akkor talán meg is érdemli a sorsát
Szajzar1
2014. február 09. 09:46
Csak az a különbség hogy a Fidesz még poszkommunista tagságból is jobban telkesít Ellenkező esetben miért utasították el már több tucatnyi esetben az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát? Mert az ügynökakták a fidesz végét jelentenék A fidesz küldetéstteljesít, Orbán küldött ember, de állitólag már Lázár vezeti a pártot a háttérben , ő meg tudjuk ki
Szajzar1
2014. február 09. 09:43
Charlie Egyébként ennél okosabbnak hittelek Szélsőbalról a Munkáspártról beszéltél? Akinek a vezetője legalább nem váltogatja gyakrabban a nézeteit mint Orbán at alsógatyáját? Ugyanis nálunk buta és korlátolt az aki jobb és baloldalról beszél Az mszp úgy baloldali ahogy nemzeti-keresztény vagys sehogy A fidesz úgy nemzeti keresztény ahogy az mszp baloldali Itt 2 ideológia van 1: Az igazi nemzeti érdekek meletti politizálás 2: A két nemzetellenes, hazaáruló, az sok évvel előre eltervezett gengszterváltással hatalomra került, most már kétpártivá vált hazaáruló csürhe, a posztkommunista Fidesz és a posztkommunista mszp. mindkettő tele ex-mszmp-s alvó ügynökökkel
Szajzar1
2014. február 09. 09:37
Charlie Chan "Istenem, de szép a szélbal és a széljobb egymásra találása." Már éppen meg akartalak dicsérni higgadt és szakszerű hozzászólásaidért erre iderondítasz ezzel Ezek szerint az annó az szdsz-nél is ultraliberálisabb, "térdre, imára, megjöttek a csuhások", Trianoni emléknapról kivonuló, majd szélkakasnak álló, ma református keresztyénként a lámyát katolikus templomban eskető, magát nemzetinek hazudó, likud testvérpárti cionista Orbán szavazó vagy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!