A devizahitelesekért tüntetett a Jobbik

2014. február 28. 18:29

Gyüre Csaba, a párt alelnöke a néhány tucat tüntető előtt Nyíregyházán a hitelek felvételkori árfolyamon való forintosítását szorgalmazta, egyben megígérte: ha kormányra kerülnek, a Jobbik ezt meg fogja lépni. A jobbikos politikus szerint az Orbán-kormány a bankok oldalára állt.

2014. február 28. 18:29

A kölcsöntörlesztési nehézségekkel küzdő devizahitelesek megsegítéséért tüntetett a Jobbik Nyíregyházán pénteken délután. A város központjában lévő Kossuth téren néhány tucat demonstráló előtt Gyüre Csaba, a parlamenti párt alelnöke beszédében követelte, a kormány hozzon azonnali intézkedést „a magas forintárfolyam miatt egyre nagyobb bajba került családok megsegítésére”.

A pártvezető a tüntetés előtt az MTI-nek elmondta, hogy ezen a héten összesen száz településen szervez demonstrációt a Jobbik, hogy felhívja a figyelmet a devizahitelesek tarthatatlan helyzetére.

Gyüre Csaba a nemzeti színű és árpádsávos zászlóval a kezükben demonstráló tüntetők előtt azt mondta: a Jobbik azt javasolja, hogy a devizahiteleket a felvételkori árfolyamon „forintosítsák” a bankok. Hozzátette, hogy a kölcsönt felvettek többsége 145 forint árfolyam kapta egykor a devizahitelt, a mai napon pedig már 260 forint is volt a svájci frank árfolyama. „A felvételkori árfolyamon történő forintosítás azt jelentené, hogy akár a felére csökkenhetne a törlesztő részlet, ami óriási segítség lenne a fizetési nehézségekkel küzdő családoknak” – emelte ki.

A Jobbik alelnöke úgy fogalmazott: „a bankok tisztességtelen nyereséget zsebelnek be a devizahiteleknél, hiszen nem devizában nyújtották egykor a kölcsönt, s nem is állt rendelkezésükre ilyen nagy mennyiségű svájci frank, vagy euró”. Gyüre Csaba szerint éppen ezért érthetetlen a Jobbik számára, hogy a kormány a segítségadás elodázásával „a bankok oldalára állt”. Megjegyezte, hogy ha a párt az áprilisi választáson kormányzati szerephez jut, azonnal megvalósítja a devizahitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását.

A tüntetésen a politikus ismertette a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatait is, miszerint összesen 118 595 ingatlant fenyeget a kényszerértékesítés jelenleg a hitel törlesztésének jelentős késedelme miatt. A felvett kölcsönök 18,8 százalékánál 90 napon túli a törlesztési késedelem, ami fokozott veszélynek teszi ki az érintett családokat, hiszen elveszíthetik lakásukat. Megemlítette, hogy 2011. vége óta az északkelet-magyarországi régió megyéi közül például Borsod-Abaúj-Zemplénben 2728, Szabolcs-Szatmár-Beregben 2037, míg Hajdú-Bihar megyében 1975 lakás jelöltek ki kényszerértékesítésre a bankok, azaz több, mint hatezer család válhat hajléktalanná.

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Enigmák
2014. március 01. 10:42
Wazze:"És felét termelitek meg annak, amit felzabáltok. A többit ellopjátok. Mint pl. az olajat. Így könnyű fél áron adni!" Tökéletes meglátás jueszéj a modernkori imperialista gyarmatosítás iskolapéldája, más országok nyomorán élősködik Sajnáljuk hogy greyhound2 is hazafiból amcsi birka agyú lett, a cnn átmosta az ágyát rendesen greyhound2 beszélj arról hogy O.Care előtt 40millio amcsinak semmilyen társadalombiztositása sem volt Vagy Detroit csődjéhez mit fúznél hozzá? Fema?
Enigmák
2014. március 01. 09:27
Ha hazai elkövetőkön túl, felelősségre vonás (nemzetközi szervezetek és intézmények) nélkül, a lakosság közel felének megszüntetnék az Állami fedezettel történő uzsorázását, ma is azonnal Államcsőd közeli állapot alakulna ki. A Magyar Állam a lakosság közel felét, járulékos veszteségnek tekinti a pénzügyi stabilitás “oltárán”. Grell Antal B.É.CS. Budapest, 10.számú választókörzet jelölt (lll Kerület) http://www.bankcsapda.eu/blog/a2014-02-24-a-magyar-allam-a-lakossag-kozel-felet-jarulekos-vesztesegnek-tekinti-a-penzugyi-stabilitas-oltaran-/
Enigmák
2014. március 01. 09:26
A Magyar Állam 2006-ban kitervelte (Őszödi beszédet tessék végighallgatni nagy önuralommal) 2007-ben előkészíttette, 2008-ban pedig a pénzügyi stabilitást ráépítette a lakosság közel felére, 2009.ben akadálymentesítette (kockázatkezelés megtiltása), hogy elkerülje az azonnali Államcsődöt.
Enigmák
2014. március 01. 09:26
A hiedelmekkel ellentétben a Magyar Nemzeti Bank 100%-ban a Magyar Állam tulajdona, felügyeletét az Európai Központi Bank látja el. Azok az “érdekgazdaságtant” végzettek, akik nem azt mondják, hogy a Magyar Nemzeti Bank manipulál a forint ellen, nemes egyszerűséggel hazudnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!