Gallup: Utáljuk az EU-t, és nem csak a gazdasági válság miatt

2014. január 12. 09:59

Az uniós vezetés elismertségének arányát vizsgálta a Gallup 2008 és 2013 között. A kutatásból kiderült: a legjobban a belgák és a németek szeretik az EU-s vezetést, míg a spanyoloknál és a görögöknél rendkívül alacsony támogatottságot mértek. Magyarországon is nagy az elutasítottság, de volt már rosszabb is.

2014. január 12. 09:59

A legnagyobb fokú elutasítottságot nem meglepő módon azokban az országokban mérték, ahol a legjobban megszenvedték az emberek a gazdasági válságot, de az EU népszerűtlensége nem kizárólag gazdasági okokra vezethető vissza. Az uniós vezetők népszerűtlensége egyébként folyamatos trend már harmincöt éve, mióta az Európai Parlamentet közvetlenül választják – mutat rá a felmérést összefoglaló cikkében a Napi.hu.

A közvélemény-kutató szerint a gazdaságon kívül a bevándorlás és a radikális pártok térnyerése azok a problémák, amelyekre polgárainak jelentős része szerint nem tud megfelelő választ adni az EU. Azt is kiemelték, hogy a fiatalok körében tapasztalható magas munkanélküliség ellenére a 15-30 éves korosztályban általában továbbra is magas az EU-vezetés támogatottsága; de a magyar fiatalok mellett kivételek ez alól a franciák, a finnek és az írek is.

A „nem-szeretem” országok listáját a görögök vezetik, ahol az uniós vezetés elfogadottsága csak 19 százalék volt 2013-ban. Magyarország a lista első harmadában végzett, a tavalyi évben a magyarok 37 százaléka nyilatkozott helyeslően az unió vezetőiről. Ez 2012-höz képes 11 százalékos javulás, de 2010-ig sokkal jobban szerettük az EU-t: addig 40 százalék fölötti volt a pozitív válaszok száma. Nálunk jobban utálják az EU-t például a britek, a svédek, a csehek, vagy a ciprusiak is.

A „szeretem” országok között az élmezőnyben Luxemburg, Németország, Belgium és Dánia végzett, ahol eléri vagy meghaladja az 50 százalékot az EU-vezetést támogatók aránya.

Kép forrása: Napi.hu

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. január 12. 18:43
Az EU lehetne akár jó is..de sajnos nem az. Vannak benne egyenlők, meg egyenlőbbek...ócska orwelli világ...
Akitlosz
2014. január 12. 18:13
Miért lenne akármilyen párt térnyerése "probléma"? Hát nem erről szól a többpártrendszer, pluralizmus, meg a "demokrácia"? Vagy csak a felülről engedélyezett pártok közül szabad választani? Akkor nem színjáték és álságos ez az egész "demokráciásdi"?
silvester
2014. január 12. 17:34
Orulni kellene.Szep eredmeny a dobogos a 3.hely is.Lehetne jobb is a sok pavatanc tobbet erdemel.De hat az uralon tuli mar csak ilyen,magalkuvo.
imres
2014. január 12. 15:53
"Utáljuk az EU-t, és nem csak a gazdasági válság miatt" Így van. Legfőképp azért, mert a demokrácia játékszabályait teljes mértékben figyelmen kívül hagyva, alkalmatlan személyeket tesznek döntési pozícióba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!