A „semmit rólunk nélkülünk” volt a diáktüntetések jelszava

2013. december 10. 20:10

Ez az eseménysor volt a rendszerváltás óta az első olyan pártokhoz nem köthető tüntetéssorozat, ami huzamosabb ideig folyamatosan nyomást tudott gyakorolni a kormányra.

2013. december 10. 20:10
Weisz Manfréd Huba

A februári egyetemfoglalás, amelynek alapvető célja a bázisépités lett volna, inkább bezárta a résztvevőket. Egyrészt a tiltakozás ilyen formája nem volt alkalmas a nyomásgyakorlásra, és nem kényszerítette válaszra a kormányt, másrészt a beszélgetések onnantól kezdve nem a kinyitásra vagy a koncepcióépitésre, hanem a szerzett bázis megtartására, önmaguk definiálására, a helyzet értékelése helyett a szerzett jogok megvédésére irányultak. Jól mutatta ezt, hogy gyakorlatilag 5-6 napig minden este az volt a téma, hogyan toborozzanak az egyetemen belül, ennek milyen szabályai legyenek, illetve saját házirendjükkel foglalkoztak az egyetemfoglalók. Azt pedig, hogy a hatodik, a felsőoktatás és az oktatás keretein túllépő pontról vitatkozzanak, ami definiálhatta volna a mozgalom irányultságát, több mint egy hétig halogatták.

Maga a tüntetéssorozat viszont korántsem mondható sikertelennek. Ez az eseménysor volt a rendszerváltás óta az első olyan pártokhoz nem köthető tüntetéssorozat, ami huzamosabb ideig folyamatosan nyomást tudott gyakorolni úgy a kormányra, hogy semmilyen külső pénzbeli, erőforrásbeli segítséget nem kapott. És sikereket is tudhat maga mögött a küzdelem, hiszen a tervezett tizenötezer állami férőhely többszöröse maradt meg a felsőoktatásban, enyhült a röghözkötés intézménye is, és az egyetemi autonomia csorbítása is sokkal enyhébb lett a tervezettnél. Azok a hibák, amiket a tüntetők elkövettek, senki számára nem voltak előre láthatóak, hiszen senki nem csinált elöttük még ilyet. Az pedig bizonyos, hogy a magyar politikai teret egy életre megváltoztatták. A közvetlen demokrácia, a vezetőnélküliség, a spontaneitás olyan új eszközei jelentek meg, amiket sokszor fogunk még viszont látni a következő években.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2013. december 11. 18:33
fogd a pénzt és kuss [Hozzászóló kiszűrése] 2013. december 11. 07:33 "Ez az eseménysor volt a rendszerváltás óta az első olyan pártokhoz nem köthető tüntetéssorozat," Pártokhoz nem köthető? Legfeljebb azért nem mert addigra elporlott az SZDSZ.De ott volt TGM, Kőszeg Ferenc, György Péter és az egész intézménye....
OberEnnsinnen
2013. december 11. 09:44
"Az egészből annyi maradt meg, hogy egy lufit fújtak, fújtak a hídon, az utcán, az egyetemeken, ám a lufi csak nem nőtt, nem durrant, ellenkezőleg: egyre kisebb s kisebb lett. A végén kiderült, üres volt, nem tartalmazott semmi érdemlegeset - kicsinyes egoépítéseken kívül."
GV0917
2013. december 11. 08:37
Újra itt van, újra eljött, leszökött a hegyről a völgybe, az intézmények réme-Weisz Manfréd Huba Szameg! Miként a nyálas csiga nyomot hagy a kövezeten végigcsúszva, utánuk is ottmarad egy nyálcsík.A HAZUGSÁG nyoma!Még hogy "PÁRT-NÉLKÜLIEK? Maga Bajnai Gordongúnár ismerte, be, hogy az ő alapítványa támogatta xxx összeggel az ifjúságot. Atlantiszból jöttek nekik tréninget tartani: Hogyan döntsünk meg egy kormányt, intézményeik szétrombolásával, látszólagos "polgári engedetlenséggel". Miközben nyüzsgésünket forradalomnak, flash mobjainkat erődemonstrációnak láttatjuk.Nem is kevés Ha-Hás eleve politikai karriert remélt - és kapott! Eddig volt e kicsi irály. Ha-Hás gyerek itt a király! Kóser bort csak itt piálhat- Ha Sirályba befárad!
fogd a pénzt és kuss
2013. december 11. 07:33
"Ez az eseménysor volt a rendszerváltás óta az első olyan pártokhoz nem köthető tüntetéssorozat," látod weisz, most is hazudsz. ennek viszont van definíciója amit könnyen meg tudnál fogalmazni ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!