Tiltakoznak a mérnöki munka „államosítása” ellen

2013. december 16. 12:30

Tiltakozik a mérnöki munkák „államosítása” ellen a Magyar Mérnöki Kamara. A testület Magyar Mérnök című lapja decemberi számának vezércikkében Barsiné Pataky Etelka volt fideszes EP-képviselő kritizálja a kormány erre vonatkozó októberi határozatát – írja a 444.

2013. december 16. 12:30

A kormányhatározat szerint 2014-2020 között magáncég nem írhat EU-s pályázatot állami intézményeknek, emellett a mérnöki munkát is az államnak kell elvégeznie, ha a kedvezményezett állami intézmény: „A nagy infrastrukturális projektek valamint állami ingatlanberuházások esetében a tervdokumentáció összeállítása állami szolgáltatásként, állami kapacitással történik meg”.

Ez annyit jelent a 444 cikke szerint, hogy az államnak mérnöki irodákat kell alapítania. A kamara szerint viszont lehetetlen 2014-ig megalapítani ezeket. Ráadásul ma szinte nincs olyan nagy építkezés Magyarországon, amiben ne lenne EU-s pénz, és a legtöbb esetben részben vagy egészben az állam a beruházó. Ez azt jelenti, hogy el fogják venni a magánirodák megélhetését, legalábbis ettől tartanak a mérnöki kamaránál. A kormányhatározat ellen egyébként az építészek is tiltakoztak. 

A 444! információi szerint az ötlet az igazságügyi minisztériumtól és a Miniszterelnökségtől származik, és azért merült fel, mert túl sok projekt dőlt be mérnöki hibák miatt, és így veszett el a rájuk szánt EU-s pénz, emellett sok beruházás a tervezettnél lassabban és drágábban készült el. A kamara szerint viszont mindezek a problémák inkább a kiírás hibáiból eredtek, és állami beavatkozás nélkül is megoldhatóak lennének.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gubenc
2013. december 16. 20:47
A valódi munkát egyébként külföldi cégek is elvégezhetik. A KÖZGÉP is alkalmazza a STRAGAB-ot alvállalkozónak. Emiatt még a szakértelemmel sem kell vesződni, marad belőle a szé kényelmes felmarkolása, és visszaosztása.
gubenc
2013. december 16. 20:44
Közben mindenkit vigasztaljon, hogy csak 10%-ban lopják az adófizetők pénzét, a buli 90%-át az EU állja. Vagyis tulajdonképpen itt egy nemzeti középosztály építő lopás történik,
gubenc
2013. december 16. 20:40
A dolog lényege, hogy az állami cég élén a mi csúcsragadozónk legyen.
gubenc
2013. december 16. 20:38
A dologra márpedig van megoldás, és azt úgy hívják, hogy piac. Az állam összeállít egy tervet, hogy mit akar csinálni, k.b. mik a követelmények, milyen igényei vannak a határidő, a minőség terén, és k.b. milyen árat képzel el. Az egyes követelmények teljesítésére pontrendszert állít elő, és teljesen nyilvánosan kiír egy pályázatot. A pályázatra magánvállalkozások jelentkeznek, és a pontrendszer alapján a legjobb ajánlat beadójával kötnek szerződést. Mivel a pontrendszerben a kötelező követelmények teljesítése mellett az ár az elsődleges szempont, teljesen elképzelhetetlen, hogy a pályázó nyerni tud úgy, hogy pénzlenyúló semmittevőket, és haveri léhűtőket alkalmaz. Természetesen nem fog ügyvédet sem alkalmazni ötszörös óradíjért és ruházati tanácsadóra sem futja majd neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!