Civil szervezeteket támogat az állam a Holokauszt Emlékév kapcsán

2013. december 10. 15:37

Összesen 1,8 milliárd forintos támogatást szavazott meg az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága 377 pályázó civil szervezet részére. Az összeg még nem végleges, a végső döntést a Miniszterelnökség hozza meg.

2013. december 10. 15:37

Eredetileg 1,5 milliárd forintot szántak a Civil Alap Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 elnevezésű támogatási programra, de az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága azt javasolja a Miniszterelnökségnek, hogy 300 millióval bővítsék a keretet.

A beérkezett pályázatok negyven százaléka kapna az összegből, így 377 pályázót támogatnának. A program célkitűzése, hogy a civil társadalom aktívan váljon a megemlékezések részesévé, és az utókor ebből a nemzeti tragédiából levonhassa a fontos tanulságokat – mondta L. Simon László, a bizottság elnöke.

A több mint ezer pályázó között voltak alapítványok, egyházak, határon túli szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek, oktatási intézmények és magánszemélyek is, akik műalkotások létrehozására,filmek forgatására, tematikus kiadványok megjelentetésére, előadások, szakmai konferenciák, kiállítások, megemlékezések tartására, valamint zsidó temetők és zsinagógák felújítására is nyújtottak be pályázatot. Tizenkilenc pályázat kifejezetten a cigányság tragédiájával foglalkozik. 

A bizottsági ülésen fideszes képviselők a program megvalósítását méltatták, Hiller István szocialista politikus pedig azt mondta: Magyarország nem antiszemita, de a közbeszédben ott van az antiszemitizmus, és megjelenik a parlamentben is. Ugyanakkor a mostani pályázat szerinte összeköti a kormányzó és a demokratikus ellenzéki pártokat. A jobbikos Novák Előd a trianoni békeszerződésnek emléket állító állami múzeumot hiányolta, és ezzel állította szembe, hogy szerinte jelenleg elegendő holokauszt emlékhely található az országban. A pályázatra „rendkívül soknak” tartotta a másfél milliárd forintot, szerinte 500 millió forintot a Trianon Múzeumra kellene átcsoportosítani.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2013. december 10. 18:09
" 1,8 milliárd forintos támogatást szavazott meg az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága 377 pályázó civil szervezet részére. " a pályázók között van a CÖF is? hadd tartsanak egy békemenetet bayerék a zsidó és cigány holokauszt emlékére :D
rabbi Bárluk ban Danaj
2013. december 10. 17:31
Még 300 millióval megfejelték a másfél milliárdos holokamu-emlékév támogatását a "nemzetiek". "Összesen 1,8 milliárd forint támogatást szavazott meg 377 pályázatnak a Civil Alap Magyar Holokauszt Emlékév - 2014 elnevezésű támogatási program keretén belül az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága keddi ülésén. Ne feledjük, mindezt még "kiegészíti" a Józsefvárosi pályaudvar jobb sorsra érdemes épületének "Sorsok Házává" alakítása - potom 5 milliárd forintból. Zoom A testület javasolja a végső döntést meghozó Miniszterelnökségnek, hogy az eredetileg másfél milliárdra szabott összeget további 300 millióval egészítsék ki. L. Simon Lászlónak, a plénum elnökének javaslatára 56 pályázónak szeretnének juttatni a további 300 millió forintból, így a jelentkezők 40 százalékát tudják támogatni. A program célkitűzése, hogy a civil társadalom aktívan váljon a megemlékezések részesévé, és az utókor ebből a "nemzeti tragédiából" "levonhassa a fontos tanulságokat" - okított a testület elnöke. (MTI nyomán)
greg
2013. december 10. 17:30
Hány 100 000 milliárd forintnyi kárt okoztak már a zsidók magyarországnak? A legnagyobb tragédiája a magyar nemzetnek hogy nem ismeri fel kártékonyságukat és nem védekezik ellenük. A holokauszt áldás lett volna de mi nemet mondtunk rá.
mantelman
2013. december 10. 16:27
Magyarországon él egy jelentős zsidó népcsoport. Amennyiben ezek közösön kifejezik akaratukat, hogy a magyar nemzethez kívánnak tartozni ők onnantól a magyar nemzet tagjai lehetnek. De addig szerintem a zsidó néphez tartoznak. Ez nem rasszizmus, csak tisztánlátás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!