Csonka bizottság hallgatta meg Horváthot

2013. november 27. 14:31

Nem mentek el a fideszes képviselők a számvevőszéki és költségvetési bizottság ellenőrző albizottságának ülésére, amelynek napirendjén Horváth András meghallgatása szerepelt. Az ex-adóellenőr azért beszámolt a jelen lévő képviselőknek többek között arról, hogy a Fidesz már 2011 elején foglalkozott a mutyikkal, de nem történt semmi.

2013. november 27. 14:31

Nem jelent meg a meghívott Varga Mihály és Matolcsy György sem, viszont ellátogatott az ülésre Mesterházy Attila, Józsa István, Ángyán János és Scheiring Gábor is, akik ugyan nem tagjai a bizottságnak. Z. Kárpát Dániel, az albizottság jobbikos elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a kormánypárti képviselők lemondták részvételüket. Szerinte a számvevőszéki bizottságnak igenis feladata lenne vizsgálni a NAV tevékenységét. Mivel a Fideszes képviselők hiányában még a napirendet sem tudták megszavazni, így csak konzultációs jelleggel folytatták az ülést.

Horváth András úgy fogalmazott: „Olyan erős emberekkel állunk szemben, akik ellen csak közös fellépést lehet elérni” mivel „politikai szereplők és a háttérben állós oligarchák is támogatják” az adócsalókat. A volt ellenőr egy dossziéval érkezett a meghallgatásra, amely állítása szerint a 2011-2013 közötti csalásokra vonatkozó céges adatokat tartalmaz. Ezeket Horváth szerint csak zárt ülésen lehetnek ismertetni, de szívesen át is adja az iratokat az ügyészségnek vagy az ÁSZ-nak.

Horváth kérdésre megismételte, hogy 2011-ben a NAV elnökhelyettese után megkereste Rogán Antalt, Lázár Jánost és Cséfalvay Zoltánt, az NGM államtitkárát is, aki egyébként ezt tagadta. A korábbi ellenőr elmondta: volt olyan munkatársa, aki ezek miatt a problémák miatt kilépett, sőt, tudomása szerint a Fidesz frakció 2011 tavaszán már foglalkozott az üggyel – írja a Hvg.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2013. november 27. 18:53
"A volt ellenőr egy dossziéval érkezett a meghallgatásra, amely állítása szerint a 2011-2013 közötti csalásokra vonatkozó céges adatokat tartalmaz. Ezeket Horváth szerint csak zárt ülésen lehetnek ismertetni, de szívesen át is adja az iratokat az ügyészségnek vagy az ÁSZ-nak." Törvényesen birtokában lehetnek olyan iratok, amelyek nem nyilvánosak? Valahol azt olvastam, hogy zöld dossziéba tartja. Netán van piros, narancsos, kék és seszínű dosszié is? Libás is van? Miért most lett olyan fontos ez a téma, amikor sorba történnek lebukások adócsalás témakörben? Valami nekem nagyon nem kerek ebben a két volt NAV dolgozó által előadott történetben. Ezért inkább megvárom a további fejleményeket, mert ami eddig napvilágra került ez egy nagy lózug.
Berecskereki
2013. november 27. 18:30
„…a Fidesz már 2011 elején foglalkozott a mutyikkal, de nem történt semmi.” A 2,5 milliárd ugyebár semmi. Vajon még mennyi lehet a NAV tarsolyába, amely nyomozás és bizonyítékok beszerzése alatt van? Netán valaki erre nagyon kíváncsi, nehogy a kampány hajrájába derüljön ki; adócsalásban sáros a jelöltje, támogatottja. „2,5 milliárd forintos áfacsalás hamis számlákkal 2013.07.14. Jogi Fórum / MTI Hamis számlákkal 2,5 milliárd forint forgalmi adót csalt el az a cégcsoport, amely Szlovákiából beszerzett termékeket forgalmazott Magyarországon - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken. A pénzügyi nyomozók egyebek mellett 16 értékes autót, 11 ingatlant, valamint 25 ezer eurót foglaltak le a cégcsoportot irányítók lakásán.” http://www.jogiforum.hu/hirek/30015
Himalája
2013. november 27. 17:52
ÁFA. Befizetni-visszaigénylni, visszaigénylni-befizetni, befizetni-visszaigénylni, visszaigénylni-befizetni, befizetni-visszaigénylni, visszaigénylni-befizetni- Az ÁFA-t erre találták ki.Európaszerte ezt vezették be. Hogy a hatalomhoz közel állók gyors pénzhez tudjanak hozájutni. A kicsiket nem hagyják, leellenőrzik, lenyomozzák. Néhány nagyot pedig békén hagynak. És mivelhogy ennek a borzasztóan nagyra duzzasztott pénz és irat tili-tologatás megszervezésrére, felügyelésére, ellenőrzésére egy hadseregnyi hivatalnokra van szükség, így még tetszik is nekik ez az adófajta. Szinte élvezik, hisz annyi minden teendőt generál a számukra, hogyha nagyobb hibát nem csinálnak, biztos kihúzzák nyugdíjig. Az USA-ban pld. ilyen nincs. Van helyette "sales tax" (értékesítési adó) mely csak a kereskedőknél, fogyasztóknál érvényesül. A cégek ott egymás közt ÁFA (adó) nélkül üzletelnek, és nincs az, hogy az egész gazdasági láncolat egymásnak ide-oda számlázgassa az adókat. Ott nem püffögtetik össze-vissza az ostort, az csak a végén csattan. De nem nagyon, hanem a nullától úgy hat-hét százalékig.
Messire
2013. november 27. 17:23
A HVG hogy adózik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!