Egyenként fogják felülvizsgálni az iskolaigazgatók bérét

2013. augusztus 27. 10:44

Nem törvényben rögzítik majd, hogy a mostani pedagógus-béremeléssel ne csökkenjen az iskolaigazgatók bére, hanem egyenként vizsgálják majd meg a fizetéseket.

2013. augusztus 27. 10:44

Minden iskolaigazgató jövedelmét egyedileg megvizsgálja a kormány – mondta a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője kedden annak kapcsán, hogy tájékoztatása szerint a kormánypárt képviselőcsoportjának hétfői ülésén felmerült az igény törvényi biztosítékra annak érdekében, hogy az intézményvezetők bére se csökkenjen. Rogán Antal sajtótájékoztatón azt mondta, ehhez törvénymódosítás nem szükséges, így kedden a frakció várhatóan a kormány által beterjesztett, eredeti formában fogadja el a köznevelési törvény módosítását. 

A frakcióvezető beszámolt arról: a hétfői frakcióülésen – heves vita után – többen törvényi garanciákat vártak az intézményvezetők bérének szinten tartására, ám ebben hétfőn nem jutott döntésre a képviselőcsoport. Ezért felkérte az oktatási kabinetet a módosító javaslatok kidolgozására és benyújtására – fűzte hozzá. Hozzátette: a miniszterelnököt arra kérte, hogy a kormány is tárgyalja meg a kérdést. A kabinet éjszakai ülésén azonban úgy határozott, hogy egyedi vizsgálatok keretében foglalkozik az intézményvezetők bérével, így ehhez törvénymódosítás nem szükséges – ismertette. 

A frakcióvezető szavai szerint az intézményvezetők pótlékok és túlóra-elszámolások nyertesei voltak, így lényegesen magasabb jövedelemmel rendelkeztek, mint az átlagos pedagógusok. Beszámolt arról is: míg a Bajnai-kormány 2009-ben egyhavi bért vett el a pedagógusoktól, a jelenlegi kabinet most átlagosan négyhavi pluszjövedelmet juttat számukra. 

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta: számos igazgató igen magas, akár 800 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkezett. Ezt a mostani béremelésen keresztül nem tudják „bevállalni”, ám egyedi vizsgálat alapján minden jogos kompenzációt megad számukra a kormányzat. A parlament előtt lévő törvénymódosítással kapcsolatban hangsúlyozta: október 1-jétől minden pedagógus 30-80 ezer forinttal magasabb bért vihet haza, ennek fedezetét pedig nem hitelből biztosítja a kormány, a béremelés alapját a magyar gazdaság, a magyar emberek teremtették meg. A köznevelési törvény változtatása annak értékállóságát is biztosítja – tette hozzá.

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalámis hegedű
2013. augusztus 27. 20:35
Nézzük már meg, hogy államtitkáraink nem szűkölködnek-e valamiben. Nem venném a szívemre.
belga
2013. augusztus 27. 19:57
Össze-vissza beszélnek. Mi az, hogy 30-80 ezerrel többet visz haza? Eddig azt mondták, hogy átlagosan 30-al többet. Vagyis a 30-80 mellől ki lett felejtve a 0 és a minusz?
=nessuno=
2013. augusztus 27. 18:49
Ne hülyéskedjenek már!! Egyedileg vizsgálgatják az igazgatók bérét?? Jogállamban törvény és bértábla szabályozza. Nem az, hogy ki milyen jófiú és hogy fekszik. Aki meg eddig pofátlanul magas bért vett fel, annak 98% különadó visszamenőleg!!! Volt már erre precedens elvtársaim.;):D
Toportxán tiszteletes
2013. augusztus 27. 16:51
Rájönnek a tanárok is aki hisz a narancsmaffiának az jobban él most mint 4 év múlva.Röhögve megcsicskáztathatnák ezeket a narancspinokkiókat,akik hazugsággal kelnek és fekszenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!