Megállapodott a kormány a külföldön élő holokauszttúlélők kárpótlásáról

2013. július 06. 11:15

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János többéves elszámolási vita után megállapodott a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvánnyal (Mazsök), valamint a Claims Conference nevű szervezettel annak érdekében, hogy a holokauszt magyar származású, ám külföldön élő túlélői a lehető leggyorsabban hozzájussanak kárpótlásukhoz – közölte a Kormányzati Információs Központ.

2013. július 06. 11:15

A kormány hozzájárult ahhoz, hogy a Mazsök 5,6 millió amerikai dollárnak – csaknem 1,3 milliárd forintnak – megfelelő összeget három munkanapon belül átutaljon a kifizetéseket végző és felügyelő Claims Conference számára.

 
A további viták kizárása érdekében a felek megegyeztek abban, hogy a kifizetésekkel kapcsolatos elszámolás ellenőrzésére felkérik a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló magyarországi képviseletét – olvasható a tájékoztatásban.
 
A közlemény kitér arra, hogy Magyarországon él Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége, amelyre a kormány kiemelt figyelmet fordít, és a közelmúltban 50 százalékkal megemelték a Magyarországon élő holokausztáldozatok életjáradékát.
 
A magyar fél elszámolási viták miatt 2010 óta tartotta vissza a nagyjából 18 ezer embert érintő támogatásokat.
 
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tavaly augusztusban azt közölte: visszakéri a Claims Conference-től a szabálytalanul felhasznált állami támogatást, mert a juttatások kifizetésével 2007-ben megbízott szervezet nem számolt el az összeggel. A tárca akkor arról is tájékoztatott, Gál András Levente kormánybiztos kezdeményezte, hogy külföldön és belföldön is a Mazsök ossza el a támogatásokat.
 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pityesz74
2013. július 07. 11:58
Mocskos, szemét, rohadt, zsidó tetvek!!!Lassan a fél ország éhen döglik, de ezekre az élősködő, parazita, mocskos piócákra van pénze az országnak? Mocskos büdös kúrva anyját annak a tetű Lázárnak is, osztogassa a faszszopó a saját pénzét, ha annyira támogatni akarja a holobizniszt!
1120
2013. július 07. 00:38
Ez már rég nem kárpótlás, csak szimpla rablás.
realista
2013. július 06. 22:17
Érdekes módon ez ellen nincs "szabadságharc", meg "nem leszünk gyarmat". Ilyenkor nincs nemzeti büszkeség, csak fizetünk mint a katonatiszt.
Mr.Falafel
2013. július 06. 20:28
Támogatom a kormány ezen lépését. Ugyanakkor csak azoknak adnék kárpótlást, akik írásban ígéretet teszhnek, hogy ezt követően semmilyen, magyarorsázgot nácizó zsici politikai csürhéhez nem csatlakoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!