KDNP: Öntsön tiszta vizet a pohárba az MSZP!

2013. július 31. 12:53

A kereszténydemokrata Michl József arra szólította fel szerdán, budapesti sajtótájékoztatón a szocialistákat, hogy tisztázzák tandíjügyben kialakított álláspontjukat.

2013. július 31. 12:53

A KDNP-s politikus kiemelte: a szocialisták eddig nem vonták vissza a tandíj bevezetésére irányuló szándékukat. Annyit lehet csupán erről tudni, hogy első évben biztosítanának tandíjmentességet, a második évtől viszont fizetni kellene minden diáknak tanulmányi eredménytől függően. Az országgyűlési képviselő a témában elhangzott szocialista nyilatkozatokra is reagálva megjegyezte, nehogy valakiben az a tévhit legyen, hogy a szocialisták teljes tandíjmentesség mellett kardoskodnak, amikor aggódnak az önköltséges képzésre felvettek létszáma miatt. 

Michl József kérdésre válaszolva elmondta: egyetért a kormányfő azon véleményével, hogy alacsonyak a jelenlegi felsőoktatási ponthatárok, és ezen mindenképpen változtatni kell. Hozzátette: mindenkinek a képessége, szorgalma befolyásolja, hogyan tanuljon tovább, ugyanakkor kiemelkedő képességű diákokra a szakképzésben is szükség van. A kormánypárti politikus ezért fontosnak nevezte a szakképzés további fejlesztését. A felvételi rendszer esetleges megváltoztatását úgy látja: érdemes lehet a későbbiekben megvizsgálni a kérdést, de a felsőoktatásnak most nem ez a legfontosabb feladata. 

Kitért arra, hogy Magyarországon 15 év alatt 12 százalékról 20 százalékra nőtt a 25-64 évesek körében a diplomások aránya. Kiemelte, hogy ezt az arányt tovább kell javítani, az európai átlag 27 százalékos. Szólt arról, hogy a jelentkezők több mint háromnegyedét felvették, ez az arány tavaly 72,4, előtte mintegy 69 százalék volt, és a felsőfokú szakképzésbe bekerülők aránya 7 százalékról 8 százalékra nőtt. 

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a kormányváltás után a felsőoktatási intézmények egyéni érdekei és a különböző lobbicsoportok tevékenysége olyan helyzetet teremtett, amely nem a gazdaság szükségleteinek és a társadalmi igényeknek megfelelő képzést biztosított. Hozzátette, a változtatásokkal nemcsak rendezett világot hoznak létre az oktatás területén is, hanem a hosszú távú nemzeti érdekek képviselete valósulhat meg, amire eddig nem fordítottak figyelmet.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trabantkombi
2013. július 31. 14:44
kdnp? az mi? 2014!!!!
tatka46
2013. július 31. 14:05
Valaki világosítson fel, kik ezek a Kdnp-sek, hányan vannak, mikór vettek részt önállóan választáskor? Ja, igen tehát ők csak a Fidesz "mellékhelységei" az más.
honphibu
2013. július 31. 13:43
Szólhatna valaki a KDNP-nek, hogy jelen pillanatban ők vannak kormányon, nem az MSZP. És igen csak nullához közelít annak a valószínűsége, hogy ez jövőre máshogy lenne.
Trükkök Százai...
2013. július 31. 13:23
"Hozzátette, a változtatásokkal nemcsak rendezett világot hoznak létre az oktatás területén is, hanem a hosszú távú nemzeti érdekek képviselete valósulhat meg, amire eddig nem fordítottak figyelmet." Hogy mi a "nemzeti érdek", azt nyilván széleskörű társadalmi egyeztetés után fogják meghatározni, mert arról ugye szó sem lehet, hogy a gazdasági ötletelgetésekhez szabják az ilyen fontos dolgokat, és mindenképpen hosszútávra tervezve, nem csak a következő választásokig. " A humántudományok, a kultúra nagyon fontos, de nem értéket teremtenek, hanem az embereket gyönyörködtetik, boldogságot adnak." / Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!