„Szimbolikus jelentősége van Magyarország megjelenésének Washington szívében”

2013. június 23. 17:16

Szimbolikus a jelentősége annak, hogy Magyarország Washington egyik leglátogatottabb helyén jelenhet meg, és hogy a Smithsonian Intézet a nagyrabecsülését fejezi ki a magyar kultúra és hagyományok iránt – jelentette ki az amerikai fővárosban az MTI-nek James I. Deutsch, a szerdán kezdődő Smithsonian Folklife Festival (SFF) „Magyar örökség – Az újjáéledés gyökerei” programjának amerikai társkurátora.

2013. június 23. 17:16

Az 1967-ben elkezdődött Smithsonian Folklife Festival-sorozattal az a célunk, hogy előmozdítsuk és segítsük a világ kultúráinak megőrzését. Azóta minden évben kiemelten foglalkoztunk egyes regionális csoportokkal, országokkal, városokkal vagy foglalkozási csoportokkal” – mondta Deutsch.

Rámutatott, hogy a 80-as évek végétől a Smithsonian Intézet csaknem minden évben a világ valamely országát vagy régióját helyezte a figyelem homlokterébe, így 1998-ban a balti államokat, 1999-ben Romániát, 2007-ben Észak-Írországot és a Mekong folyó vidékét, 2010-ben Mexikót, 2011-ben pedig Kolumbiát. 2013-ban Magyarország a fesztivál kiemelt vendége.

Ez azt jelenti, hogy mintegy 100 résztvevőt hozunk el ide, kézműveseket és művészeket, mesterszintű táncosokat és zenészeket, akik bemutatják országuk hagyományait és a legjobbat testesítik meg Magyarországon. Ők elsősorban Magyarországról érkeznek majd, de sokan jönnek Románia erdélyi régiójából és néhányan Észak-Szerbiából (Vajdaságból), de lesznek itt amerikai magyarok is” – emelte ki a magyar program amerikai társkurátora. (Az SFF Magyar Örökség programjának másik társkurátora Fülemile Ágnes, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója).

A fesztivál összesen 10 napig tart majd, június 26. és 30., majd július 3. és 7. között. A kétnapos szünetet a szervezők a résztvevők pihenésével indokolták, azzal, hogy a szabadtéri elfoglaltság nagyon megterhelő lehet a forró és párás washingtoni nyárban. A hétfői és keddi szünnapon várhatóan egyébként is kisebb lenne a fesztivál látogatottsága. James Deutsch felhívta a figyelmet, hogy a rendezvény második szakasza magába foglalja július 4-dikét, az Egyesült Államok nemzeti ünnepét, amikor a legtöbb látogató várható. Ez alatt a 10 nap alatt az érdeklődők száma az amerikai főváros szívében található, a Capitolium és a George Washington emlékmű között elterülő és a Smithsonian Intézet híres múzeumai által szegélyezett National Mall parkban elérheti az egymilliót.

Ez a leglátogatottabb helye a fővárosnak. A legtöbb látogató sohasem járt még Washingtonban, sőt, sokan közülük az Egyesült Államokban sem. Az ezen a nagyon fontos helyen való megjelenésnek és annak, hogy nagyrabecsülésünket fejezzük ki a magyar kultúra és a magyar hagyományok iránt, szimbolikus a jelentősége” – mondta James Deutsch, aki maga is rendelkezik magyar felmenőkkel.

A kurátor méltatta a Smithsonian Intézetnek a Balassi Intézettel, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal, a budapesti Hagyományok Házával, a Mesterségek Ünnepét rendszeresen megrendező Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a washingtoni magyar nagykövetséggel kialakult szoros együttműködést. Rámutatott arra, hogy a diplomáciai misszió közreműködésének köszönhetően a „Magyar Örökség” programnak nemcsak az SFF-en, de a Kennedy Centerben, az Amerikai Egyetemen, a Nemzeti Természettörténeti Múzeumban és a Nemzeti Művészeti Galériában is lesznek rendezvényei.

James Deutsch elmondta, hogy a Smithsonian Folklife Festivalnak a díszvendég országot bemutató mellett hagyományosan több más programja is van, idén a „Magyar Örökség” mellett még kettőt rendeznek. Az „Egy világ, sok hang” című sorozatra – amelyet a veszélyeztetett nyelveknek és kultúráknak szentelnek – Oroszországból kalmük balladaénekeseket és tuván kőfaragókat, Indiából koro rizstermesztőket, Maine államból a passamaquoddy törzshöz tartozó kosárfonókat, Bolíviából kallawaya természetgyógyászokat és textilművészeket, Los Angelesből és New Yorkból pedig garifuna dobosokat és táncosokat hívtak meg. A másik, „A felékesítés akarata” című program keretében az afroamerikai öltözködési stílusok és divatok sokszínűségét mutatja be az idei Smithsonian Folklife Festival.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GáborGábor
2013. június 24. 06:40
Most te jössz Bartus, fasisztázd le az amerikaiakat is, mert fogadják ezeket az irredenta magyarokat, ráadásul nem is akárhol, hanem éppen a hazájuk szívében...:-)
kamasuka
2013. június 23. 17:44
Gondolom ti még jobban annak örülnétek, ha ti jelennétek meg Budapest szívében, néhány tankkal és helikopterrel, ha teszem azt Orbán 2014-ben ismét kormányt alakít, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!