Lakóingatlanokat nem lehet majd kisajátítani

2013. június 21. 13:28

Az Országgyűlés munkáját segítő hivatali szervezet elhelyezése érdekében is kezdeményezhető lesz lakóingatlannak nem minősülő ingatlan állami kisajátítása a parlament pénteki döntése értelmében.

2013. június 21. 13:28

A Ház 252 igen szavazattal, 83 nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadta el kormánypárti képviselők egyebek mellett ezt is tartalmazó gazdasági salátatörvényét. A Ház döntése alapján az Országgyűlés Hivatalának elhelyezése céljából is kezdeményezhető lesz ingatlanok kisajátítása. A fideszes György István eredeti javaslata alapján még a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) átköltöztetése érdekében is lehetővé vált volna a kisajátítás, ám egy frakciótársa, Ékes József korábban benyújtott és elfogadott kapcsolódó módosító javaslata révén az államfő hivatalának erre mégsem lesz joga. Sőt Ékes József indítványára azt is előírták, hogy a parlament hivatala kizárólag lakóingatlannak nem minősülő épületeket sajátíthat ki magának.

Korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy a törvénymódosítás hatálybalépését követően a parlamenti képviselők hivatala az Országgyűlés szomszédságában lévő Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) székházában kaphat helyet. A parlament kimondta azt is, hogy sűrűn beépített nagyvárosias lakóterület levegőszennyezettségének és zajterhelésének csökkentése érdekében is végezhető kisajátítás, ami a médiában megjelentek alapján a Margit körúton álló volt gazdasági minisztériumi épület lebontásához járulhat hozzá.

A törvénymódosítás értelmében a kisajátítást kezdeményező a kisajátítási hatóságtól kérheti a kisajátítás jogalapjának és kártalanítási összegének előzetes megállapítását. Ezen előzetes eljárás akkor indítható, ha a kérelmezővel szemben pert indítottak a szóban forgó ingatlan tulajdonjogáról. A parlament határozata szerint az előzetes eljárásban úgy kell eljárni, mintha az érintett ingatlan az igénylő tulajdonában állna. Az előzetes eljárás alatt építési tilalom alá kerül a kisajátításra kiszemelt ingatlan, ami ugyanakkor a kisajátítást kezdeményezőre nem vonatkozik, feltéve, hogy az építkezésnek egyéb akadálya nincs.

A változtatásokat kezdeményező fideszes György István szerint az előzetes eljárás azt tisztázhatja, hogy van-e elvi lehetőség az ingatlan kisajátítása után közérdekű beruházás megvalósítására. A kormánypárti politikus szerint az előzetes állásfoglalás birtokában eldönthető, hogy érdemes-e költséges beruházásba kezdeni az adott ingatlanon a tulajdoni per alatt is.

Frissítés: Az eredeti hír kikerülése után más médiumok mellett a Mandinert is megkereste a Fidesz-frakció sajtóosztálya azzal, hogy az MTI által közzétettek félreérthetőek lehetnek. Fentebb már a 17:43-kor megjelent hír olvasható, mely tartalmazza Ékes József módosító indítványát. Eszerint az államfő hivatalára mégsem fog vonatkozni a változás. Ékes módosítója tartalmazza azt is, melyről a sajtóosztály minket is tájékoztatott: hogy lakóingatlannak nem minősülő ingatlanok kisajátításáról van szó. 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
0bsitos
2013. június 21. 23:19
http://belvaros.blogspot.com/2009/04/taboroztassa-gyermeket-panelban.html
Trükkök Százai...
2013. június 21. 23:08
zabrálgatunk, zabrálgatunk
dobzselaci
2013. június 21. 18:12
Mondjuk, ha nekem lenne olyan ingatlanom, ami megtetszik valamelyik patkánynak... Költözés után lenne meglepi, zsákbanfutás, lepényevés. De ez inkább arról szólhat, hogy nertársak vesznek valami putrit, aztán jóárasítva kisajáttíttatják a zállammal mer közérdek.
Akitlosz
2013. június 21. 15:57
Egy politikusnak megtetszik valaki más ingatlana, nosza kisajátíttatja magának. Még szerencse, hogy szabadság van és demokrácia, meg jogállam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!