Katasztrófavédelem: Emberi számítás szerint a főváros átvészeli az árhullámot

2013. június 09. 14:45

Emberi számítás szerint Budapest át fogja vészelni a mostani rendkívül magas árhullámot, és további kitelepítésekre már nem lesz szükség – közölte Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke vasárnapi, az újpesti partszakaszon az aktuális árvízi helyzetről tartott sajtótájékoztatóján.

2013. június 09. 14:45
Pesti Imre elmondta, jelenleg 884 centiméter a vízállás, és ahogy korábban jelezték, este 896 centiméter körül tetőzik Budapesten a „minden idők legnagyobb árhulláma”.
 
Elmondta, várakozásaik szerint a vízállás hétfő délelőtt Budapest térségében már csökkenni fog, és szerdától jelentős apadásra lehet számítani.
 
Közölte, a város belső részének támfalait korábban úgy építették meg, hogy tízméteres vízállásnál is megvédje a lakókat, a mélyebben fekvő területek árvízi jelenségeit pedig kezelni tudják. Úgy fogalmazott, attól, hogy a gát nem elég magas, nem kell félni, „gyakorlatilag szinte nincs esély arra, hogy gátszakadás történjen”.
 
Pesti Imre szerint minden alap megvan arra, hogy bízzanak abban: a megépített nyúlgátak bőven kilenc méter feletti vizet is képesek megfogni. Jelezte ugyanakkor, hogy egy ilyen rendkívül magas árvíz mellett minden előfordulhat, „a természet erői felett nem tudunk uralkodni”.
 
A védelmi bizottság elnöke arról is beszélt, hogy jelenleg a városban a védekezési munkák zömét a csatornázási művek végzi, megítélése szerint magas szakmai tudással. Tájékoztatása szerint jelenleg csaknem nyolcezer ember van a gátakon, és eddig egymillió homokzsákot, tízezer köbméter homokot és 7500 négyzetméter fóliát használtak fel a védekezéshez.
 
Elmondta, a Római-parton jelenleg három helyen folyik kiemelt védekezés, eddig 40 embert telepítettek ki. Kitért arra is, hogy a Margitszigeten „nincs probléma”, szivárgások, csorgások ugyan vannak, de a szivattyúkkal kezelni tudják a helyzetet.
 
Pesti Imre közölte, úgy látják, további kitelepítésekre nincs szükség, de fel vannak készülve arra, hogy szükség esetén több ezer embert is elhelyezzenek.

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hazug politikusok
2013. június 10. 07:00
Először is köszönöm mindenkinek aki az elmúlt 4 napba a római partól egészen a Margit hídig segített nekünk homokzsákot pakolni. Köszönöm a politikusoknak hogy helyt álltak emberileg az elmúlt napokban. Köszi Orbán, Tarlós, Gyurcsány, Bajnai és persze a jobbikosoknak és a gárdistáknak meg Budaházynak. Sajnálom az olyan balliberális Fidesz komcsikat akik csak gyűlölködni tudnak mint Soma elvtárs agyatlan Dodó elvtárs öszödibeszéd elvtárs, Bábeli elvtárs. 2006-ban a Gyurcsány-Bajnai- Demszky tandem jelesre vizsgázott most az Orbán-Tarlós tandem szintén jelesre vizsgázott. És utoljára köszönjük az önkénteseknek a katonáknak és a tartalékosoknak tűzoltóknak a munkájukat és segítségüket. Magyarország megint összefogott, csak a CÖF gyűlölködik megint.
öszödibeszéd
2013. június 10. 04:10
Egy biztos: a ballibeknek nevezett kárörvendő féregemberek semmit sem tettek az árvíz alatt, csak itt élték ki kisebbrendűségi komplexusukat; anyáztak, mocskolódtak, verték a heréjüket. Ilyen otromba, semmirekellő, ingyenélő bandát a világ nem hordott a hátán. Nagyon várom már a jövő tavaszi, újbóli eltaknyoltatásukat...
Felebarát
2013. június 10. 00:24
hurrá :( A korábbi előrejelzésekkel szemben mégsem vasárnap este tetőzött a Duna a fővárosnál, hanem később - akár napok múlva fog. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletese az Origo érdeklődésére vasárnap éjfélkor azt mondta: a legfrissebb adatok szerint csak 891 centiméternél áll a folyó, és legalább 9 centimétert várnak még. Ezt a vízszintet azonban állítása szerint néhány órán belül biztosan nem éri el a folyó. Az eddigi legmagasabb vízállás - 2006-ban - 860 centiméter volt.
Felebarát
2013. június 09. 23:53
Árvíz - egy tudatos ember szemüvegén keresztül! Ahogy benn, úgy kinn..., ahogy fenn, úgy lenn...akik a tudatosság útját járják, nem ismeretlenek a fogalmak!!! Ugye? Az egész életed egy nagy szimbólumrendszer, naponta jönnek a jelek, csupán meg kell tanulni értelmezni őket! Csupán....hát a legtöbb embernek ez megy nehezebben... Hiszen a tudatalattink, mindig árulkodó, de a tudatos énnel gyártunk szuper magyarázatokat mindenre... Hmmm, nem szívmelengető sok helyzetben ezt látni, felismerni, főleg ha saját magadról van szó és másoknak sem könnyű ezt tálalni, mert elsőre tuti, ott az ellenállás.... Kanyarodjunk vissza egy kicsit az Árvízhez...mit is jelképez ez!, mi az üzenete??? A víz, mindig az érzelmeket jelenti, az árvíz a túláradó érzelmeket! A Duna áradásával, felszínre jött egy csomó szemét és szenny, és ha jól belegondoltok, évek óta mi folyik ezekben az országokban....itthon nálunk is?!!! Panaszkodunk, gyűlölködünk, irigyek vagyunk, féltékenyek, ölünk, becsapunk másokat.... ...és akkor a folyó eccercsak megelégeli ezt és azt mondja! Vedd már észre, ha Ti nem fogtok össze, ha nem a szeretet nyelvén szóltok egymáshoz, akkor megmutatom, mi az amit évek óta hordoztok magatokban! ...és az emberek összefognak és segítik egymást! DE, kérdezem én! Miért csak akkor tudunk összefogni ha baj van? Miért csak akkor nyitjuk meg a szívünket? Az árvíz elmúlik, levonul... Ha csak egy-két ember másképp kezd el élni, akkor talán más lesz a világ... Nem a szomszédnak kell megmondani mit tegyen! Tedd meg te, hogy Magadban rendet teszel! Milyen érzelmeket hordozol Magadban évek óta? Mennyi, harag, gyűlölet, szenny és mocsok van Benned! Jelek! Észreveszed??? Gyújts egy mécsest és gondold végig milyen jövőt szeretnél!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!