Átmenetileg beszáll a takarékszövetkezetek működtetésébe az állam

2013. június 25. 19:07

A takarékszövetkezeti rendszer átalakítása során az állam fontos tulajdonosi pozíciót szerez, amit a szektor átalakítására, professzionalizálására, és átszervezésére fordít, majd pozícióit megfelelő időn belül értékesíteni kívánja – áll a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról a parlament elé kedden benyújtott törvényjavaslatban.

2013. június 25. 19:07
Vojnits Tamás kormánybiztos a törvényjavaslatról tartott kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a jogi kereteket nem változtatja meg az új rendszer, a helyi takarékszövetkezetek úgy működnek majd, mint eddig. A cél, hogy az újjászervezett szövetkezeti hitelintézeti szektor képes legyen megfelelni az Európai Unió szigorodó tőke- és likviditási követelményeinek, és ki tudja használni a szorosabb integráció előnyeit. A kormány az újjászervezésre 100 milliárd forintot biztosít. Az átalakítással a cél az, hogy a takarékszövetkezeti szektor mostani piaci részesedését 2-3 szorosára növeljék tíz éven belül – emelte ki.
 
A törvényjavaslat általános indoklása szerint a szövetkezeti hitelintézeti rendszer átalakítását a modernizálás, a szövetkezeti hitelintézetek hosszú távú prudens működésének intézményi garantálása, valamint szavatoló tőkéjük biztosítása indokolja.
 
A szövetkezeti hitelintézeti rendszer újraszabályozása során modellként a holland, az osztrák és a finn takarékszövetkezeti modell fejlődése szolgált, illetve az a szervezeti rendszer, ahova mára eljutottak. 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
potyka
2013. június 25. 22:39
Az állam a legjobb gazda :D Ismerős, de vajon honnan? Rákosi? Még hogy nem vagytok komcsik, fityisz hülyék :D
mákos lecsó
2013. június 25. 19:59
Magyar bankban, magyar adós, Ft-ban, a gatyáját is eladósíthatja, a veszett vadászebet nem fogja érdekelni.
OrangeOrder
2013. június 25. 19:29
Nagyon jó. Kihúzzuk szépen az olasz-osztrák rablók alól a szőnyeget, aztán forintosítjuk a maradék devizahitelt. 2014-re elég szép lépés lenne Miniszterelnök Úréktól, nem is lenne kérdés a választások kimenetele :))))
hazug politikusok
2013. június 25. 19:29
Kimentenek több száz milliárd forintot a közvagyonból, majd pár évig hatalmas veszteségei lesznek a bankoknak és a közpénz szépen eltűnik Demján elvtárs és a Fideszes cigányok zsebében
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!