Szigorúbban büntetnék a közveszély helyszínén lopást

2013. április 03. 14:59

Kocsis Máté a javaslatot azzal magyarázta, hogy vannak, akiknek még katasztrófahelyzetben is azon jár az eszük, hogyan tudnának lopni. Vétség helyett bűncselekmény lesz a katasztrófa- vagy vészhelyzet, illetve természeti csapás helyszínén elkövetett lopás.

2013. április 03. 14:59

Benyújtotta szerdán az Országgyűlésnek a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására vonatkozó javaslatát a Fidesz annak érdekében, hogy a jövőben szigorúbban lehessen szankcionálni azokat, akik közveszély helyszínén lopnak. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a parlament rendészeti bizottságának elnöke frakciótársával, Gulyás Gergellyel közösen terjesztette indítványát a Ház elé. Tervük szerint a Btk.-módosítás legkésőbb május 1-jén lépne hatályba, így akár már a tavaszi időszak árvízvédelmével kapcsolatosan is alkalmazni lehetne.

Kocsis Máté a javaslatot budapesti sajtótájékoztatóján azzal magyarázta, hogy vannak, akiknek még katasztrófahelyzetben is azon jár az eszük, hogyan tudnának lopni. Az elmúlt időszakban is voltak olyan helyek az országban, ahol tolvajok nehezítették a hóhelyzet utáni helyreállítás vagy az ár- és belvízvédelem munkálatait. A Közép-Tisza vidékén például a zsilipekről vitték el az alkatrészeket – hozta fel példaként.

Mindezek miatt a jövőben vétség helyett bűncselekmény lesz a katasztrófa- vagy vészhelyzet, illetve természeti csapás helyszínén elkövetett lopás, így az ilyen tolvajoknak – a javaslat szerint – minimum három, maximum tíz év börtönbüntetés járhat majd – részletezte a fideszes politikus, aki szerint ez kellően elrettentő szankció lesz. Kérdésre megjegyezte, az új szabályozás a köz- és a magántulajdonra egyaránt vonatkozik majd.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dr.PAra
2013. április 03. 22:15
A jelenleg hatályos Btk. eddig is minősítő körülményként értékelte azt, ha valaki közveszély színhelyén követte el a lopást. Ezért is lett alapesetben vétség (azaz bűncselekmény) a szabálysértési értékre, közveszély színhelyén elkövetett lopás, ami egyébként, ha csak az elkövetési értéket nézzük (50.000,- forintig) szabálysértésnek minősülne. Amit a mostani javaslat tartalmaz, az gyakorlatilag kétszeresen „felminősíti” a cselekményt, ha azt közveszély színhelyén követik el. Így lesz az, hogy a kisebb értékre elkövetett lopás „csak” vétség és 2 évig terjedő szabveszttel büntetendő, míg a kisebb értékre elkövetett lopás, ha azt mondjuk a kulturális javak körébe tartozó tárgyra, vallási tisztelet tárgyára, temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt vagy a holttesten lévő tárgyra, vagy nemesfémre, ötvözetére, vagy fémkereskedelmi engedélyköteles anyagra követik el az bűntett és 3 évig terjedő szabveszttel büntetendő (és eddig így volt büntetendő a kisebb értékre, közveszély színhelyén elkövetett lopás is), a kisebb értékre közveszély színhelyén elkövetett lopás már 1 évtől 5 évig terjedő szabveszttel lenne büntetendő. Ezáltal az elkövetési érték szerinti minősítéshez és büntetési tételhez képest két fokozatot ugrunk felfele. Félreértés ne essék, én a szigorítás és a szigorú büntetőpolitika híve vagyok, de azt gondolom, hogy ez a javaslat feleslegesen bonyolítja túl a dolgot. Egyébként jó lenne, ha egy Btk. módosítást benyújtó képviselő, aki ráadásul kommunikációs igazgató is és a neve elé biggyesztett két betű alapján jogi végzettsége is van, pontosan fogalmazzon, mert a falra tudok mászni az ilyenektől: „Mindezek miatt a jövőben vétség helyett bűncselekmény lesz...”. NEM: A bűncselekmény az vétség vagy bűntett, a vétség is bűncselekmény!!! Aki ilyet kiejtene a száján bármelyik jogi kar Btk. ált. rész vizsgán az úgy repülne kifele, hogy a lába nem érné a földet.
Valandil
2013. április 03. 20:59
Rásszizmus!
krotak
2013. április 03. 19:23
Akik pár-tízezer forintnyi haszonért emberéleteket veszélyeztetve százmilliós kárt okoznak, azokat százmilliókért tartjuk börtönben. Egy hóhér olcsóbb lenne.
HattoryHanzo
2013. április 03. 18:03
A legidegesítőbb ebben az egészben, hogy tetves 20-30 ezer forintért bármikor szétbasznak milliós értékű gépeket, berendezéseket, vezetékeket. Pont a havazás után volt, hogy ahol lakik a nyomorult, annak a településnek nem volt áramellátása, de ez egy pillanatig nem zavarta abban, hogy baltával kiszaladjon darabolni. De mivel megzavarták, így a baltát is bebukta a köcsög, mert eldobta menekülés közben. Egyébként az ilyet nyugodtan koncolják fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!