Nagyobb büntetés lesz kiszabható a közveszély helyszínén való lopásra

2013. április 15. 20:24

Módosította a parlament hétfőn a büntető törvénykönyvet (Btk.), hogy szigorúbban lehessen büntetni azokat, akik közveszély helyszínén lopnak.

2013. április 15. 20:24

Az Országgyűlés 309 igen, 6 nem szavazattal fogadta el a fideszes Kocsis Máté és Gulyás Gergely javaslatát. Mind a hatályos Btk.-ban, mind a július 1-jén életbe lépő új kódexben vétség helyett bűntettnek minősül majd, ha valaki közveszély helyszínén lop. A büntetési tétel így alapesetben kettőről három évig terjedő szabadságvesztésre emelkedik, a különösen nagy értékre elkövetett lopásnál pedig tíz év a büntetés felső határa.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a parlament rendészeti bizottságának elnöke a benyújtáskor azzal indokolta előterjesztésüket, hogy az elmúlt időben az ország több pontján is tolvajok nehezítették a március közepi hóhelyzet utáni helyreállítás, illetve az ár- és belvízvédelem munkálatait. A Közép-Tisza vidékén például a zsilipekről vittek el alkatrészeket hozta példaként. A kormánypárti politikus szerint a Btk.-módosítással kellően elrettentő lesz a szankció. A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citizen queen
2013. április 16. 09:21
Helyes, ideje volt már. Remélem, azokra is vonatkozik majd az új törvény, akik mondjuk mentőből lopják el a GPS-t - merthogy ilyen is előfordult már, miközben a beteget mentették, a férgek lenyúlták a GPS-t.
micream
2013. április 15. 21:21
na ettől fog két héten belűl javulni a közbiztonság
miloka
2013. április 15. 21:03
Ki volt az a 6 aki ez ellen szavazott? Vajon miért?
gulubulu
2013. április 15. 20:53
Csak, ahhoz el kellene kapni. A büntetési tétek növelése semmilyen hatással sincs azokra, akik ebből élnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!