Reding-Fidesz konfliktus az Európai Néppártban is?

2013. április 12. 19:56

A Fidesz Európai Néppárton belüli elszigetelődéséről ír a Maszol.ro. A romániai magyar portál szerint rossz döntés volt a Fidesz részéről, hogy senkit sem küldött az Európai Néppárt EP-frakciójának Dubrovnikba kihelyezett vezetőségi ülésére. A Fidesz EP-frakciójának sajtósa azt mondta: egyéb elfoglaltságok miatt nem ment egy fideszes sem az ülésre, egyben megjegyezte, nem hiszi, hogy ezt zokon vették volna az EPP-ben.

2013. április 12. 19:56

A Maszol.ro forrásaira hivatkozva azt írja, rosszul tette a Fidesz, hogy senki sem képviseli a pártot az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának Dubrovnikba kihelyezett vezetőségi ülésén. A Maszol.ro-nak nyilatkozó helyszíni informátorok szerint eldőlt, hogy ha a Fidesz egy héten belül nem enged az Európai Bizottságnak, névleg pedig Viviane Redingnek az alaptörvény negyedik módosítása kapcsán, akkor kiteszik az EPP-ből. A portál forrása szerint Joseph Daul, a néppárti EP-frakció elnöke, Viviane Reding és Antonio López-Istúriz White, az EPP főtitkára a Revelin erődben tartott csütörtök esti vacsoránál tárgyalt a Fidesz sorsáról. A Reding közelébe tartozó forrás úgy fogalmazott a Maszol.ro-nak, hogy nem hiszi, hogy Reding miatt nem mentek el a fideszesek az ülésre, „de mindenesetre nagyon rossz döntés volt a részükről, hiszen a színfalak mögött mindenki Magyarországról beszél” – mondta. Hozzátette: a Fidesz elszigetelődött és szövetségesek nélkül maradt az EPP-ben.

Az EPP parlamenti frakciójának egyik alelnöke, Marian-Jean Marinescu szerint ugyanakkor Orbán Viktornak erős pozíciói vannak az EPP-ben, többek között annak elnöke is támogatja. „Másfelől Orbán már volt az ALDE alelnöke, biztos vagyok benne, hogy a liberálisok tárt karokkal várnák vissza” – fogalmazott a Maszol.ro-nak a román EP-képviselő.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtótitkára az üggyel kapcsolatban a Maszol.ro-nak azt mondta: az EPP-frakció vezetőségének „öt vagy hat” fideszes tagja egyéb elfoglaltságok miatt nem vett részt az ülésen. Panyi Miklós hangsúlyozta: nem a Navracsics-Reding csörte miatt maradtak távol, és kételkedett, hogy zokon vették volna az EPP-ben, hogy a fideszesek nem voltak ott az ülésen.

A Mandinernek nyilatkozó, az Európai Néppárt ügyeit ismerő források nem tudnak efféle kezdeményezésről, és nem is sok realitását látják. Mint mondták, valószínűleg csak valamiféle egyéni akcióról lehet szó.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2013. április 13. 14:15
Teljesen alaptalannak nevezi a Maszol.ro hírportál értesüléseit az Európai Néppártnak és a párt frakciójának szombati közleménye a dubrovniki kihelyezett pártvezetőségi ülésen tartott vacsorával kapcsolatban, amelyen állítólag a Fidesz esetleges kizárása is napirenden lett volna. A Kosztasz Szaszmatszoglu szóvivő által jegyzett kommüniké szerint Joseph Daul, a néppárti képviselőcsoport vezetője, Antonio López-Istúriz White, a párt főtitkára, valamint Viviane Reding, a konzervatív európai pártcsaládhoz köthető, alapjogokért, igazságügyért és állampolgárságért felelős uniós biztos nem tartott olyan vacsorát, amelyen a Fidesz jövője lett volna a téma. http://www.origo.hu/itthon/20130413-nem-rugjak-ki-a-fideszt-a-neppartbol.html Vagyis: a "hírt" megíratta a maszop az erdélyi elvtársakkal majd megfuttatta az indexen, az aktivisták meg rácuppantak ... és pofára estek.
Kvasztics Fedor
2013. április 13. 09:35
Viviane Reding egy bunkó karrierista. Keményen hajt az EU parlament elnöki székére, és úgy érzi, ennek érdekében mindent megtehet. Valahol kell egy vonalat húzni, meddig törölhetik belénk a lábukat. Nincs olyan, hogy kizárólag az EU-nak lehet igaza. Itt van a legfrissebb hír, hogy 6 milliárddal elszámolták a ciprusi mentőcsomagot ezek a nagy okosok. Továbbá 2018-tól bármikor lenyúlhatóak lesznek a nagy bankbetétek. Ennyi tellik tőlük? Közben minket kritizálnak a lenyúlások kárát, értékét meg sem közelítő bankadóért? Ebben a katasztrofális helyzetben, amikor újabb bedőlések várhatóak, és már Franciaország sincs biztonságban, az EU által el sem olvasott magyar alkotmány a legfőbb kérdés? Pótcselekvés amit tesznek, a tehetetlenségük álcázására. A lényeges dolgokat képtelenek kézben tartani, az általános recesszióval nem tudnak mit kezdeni. Helyette azt sem hagyják élni, aki tudna segíteni önmagán. Ma még mindenki keménykedik az Únióban, mint Brezsnyev idején a keményvonalasok. Amikor pedig megjött Gorbacsov, hirtelen kiderült, hogy már nagyon sokan már régebben úgy gondolták. Az EU-ban is így lesz.
OmegaMale
2013. április 13. 09:30
"A Mandinernek nyilatkozó, az Európai Néppárt ügyeit ismerő források nem tudnak efféle kezdeményezésről, és nem is sok realitását látják. Mint mondták, valószínűleg csak valamiféle egyéni akcióról lehet szó." Reding-re mostanában rájár a rúd: pofázik, aztán ráfázik.
Kronikas
2013. április 13. 09:14
Orbán lesz az a történelmi alak, aki kivezeti Magyarországot Európából ... egyenesen a tajgára
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!