Európai Bizottság: Magyarország jobban teljesít

2013. április 10. 17:20

Magyarország külső egyensúlya javult, az államadósság és a háztartások eladósodottsága csökkent, de továbbra is magas az Európai Bizottság szerint, amely úgy véli, hogy az adósságállomány és az alacsony növekedési kilátás miatt az ország továbbra is sérülékeny, ezért a pénzügyi konszolidáció folytatását, az adórendszer felülvizsgálatát, illetve a különadók mértékének csökkentését javasolják.

2013. április 10. 17:20

Az Európai Bizottság szerdán közzétett elemzése szerint a vizsgált 13 ország közül 11-ben, köztük Magyarországon sem túlzott az egyensúlytalanság, de úgy fogalmaznak: „Magyarországon továbbra is fennáll a makrogazdasági egyensúlytalanság, amely megfigyelést és határozott politikai lépéseket igényel”.

A dokumentum rámutat, hogy Magyarország folyó fizetési mérlege folyamatosan javul, és az elmúlt három évben pozitív volt, aminek okaként viszont a válság miatti belső kereslet hirtelen visszaesését jelöli meg, az export versenyképessége ugyanis nemhogy javult volna, hanem némileg romlott is. A jelentés rámutat, hogy a külső egyensúly javul, a nettó nemzetközi befektetési pozíció a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva a 2009-es, -117 százalékos szintről mostanra -103 százalékra javult, de még mindig messze meghaladja a határértéket. A bizottság elemzése megállapítja, hogy a magánszektor eladósodottsága csökkent, és további csökkenés is szükséges, főleg a háztartások adósságállományának területén.

Bár ez most is folyamatban van, a vállalati hitelezés gyors esése, a gazdaságpolitikai bizonytalanság és a szektorális különadók – főleg a pénzügyi szektorra kivetett adók – hatásaival együtt, hozzájárult ahhoz, hogy a beruházás és a termelékenység bővülése történelmi mélypontra süllyedt, továbbá aláásta az ország növekedési potenciálját, amely nagyon alacsony” – állapítja meg a dokumentum. Elemzésében a bizottság arra is kitér, hogy az államadósság szintje 2010 és 2012 között a GDP 82 százalékáról 79 százalékra csökkent, amit konszolidációs intézkedéseknek és a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolásából fakadó egyszeri tőketranszfernek tud be. A bizottság szerint a magyar államadósság szintje továbbra is „nagyon magas” mind az egy főre jutó GDP-hez, mind a térség többi országához viszonyítva.

A brüsszeli testület megállapítja, hogy bár a munkanélküliség is viszonylag magas, tartósan 10 százalék feletti, ezt kevésbé tartja aggasztónak, mert álláspontja szerint ez abból fakad, hogy többen keresnek munkát, a foglalkoztatás pedig a válság előtti szintre tért vissza. A bizottság következtetéseket is levon, amelyeket gazdaságpolitikai ajánlások formájában fogalmaz meg. Megállapítja például a testület, hogy Magyarországon zajlik a kiigazítás, főleg a külső egyensúlytalanságok csökkentek, a gazdasági növekedés potenciálját ugyanakkor olyan intézkedések is csökkentették, amelyeket „nem lehet piacbarátnak tekinteni”.

A magas adósságállomány és az alacsony növekedési kilátás miatt az ország továbbra is sérülékeny, és kiszolgáltatott a piaci hangulat esetleges hirtelen romlásának” – fogalmaz úgynevezett „mélyreható elemzésében” az Európai Bizottság. Mint a legtöbb ország esetében, a bizottság Magyarország számára is a pénzügyi konszolidáció folytatását javasolja a fenntartható növekedés érdekében, ugyanakkor Magyarországon az adórendszer felülvizsgálatát, a különadók mértékének csökkentését, valamint az üzleti vállalkozásnak jobban kedvező gazdasági környezet megteremtését javasolja. Ez a brüsszeli testület szerint csökkentené az ország kiszolgáltatottságát a piaci hangulatnak, vonzóbbá tenné Magyarországot a befektetők számára, javítaná a hitelezést, és a növekedést is elősegítené.

Az Európai Bizottság 13 olyan ország gazdaságát vette górcső alá, amelyeknél korábban a makrogazdasági egyensúly megbomlását állapította meg. Magyarország mellett Belgium, Bulgária, Dánia, Franciaország, Olaszország, Málta, Hollandia, Finnország, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság gazdaságát elemezte az Európai Bizottság.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. április 11. 00:18
most akkopr az ákk a hülye, vagy mindenki más, vagy az ákk milyen adatokból dolgozik, ott emelkedett...de ha scökkent az csak jó..de akkor most mi van?
Mr.Falafel
2013. április 10. 21:12
Ha belegondolok, hogy hazámat ezeknek az ostoba, sunyi férgeknek a csapdájába szavaztam, verem a fejem a falba. Az EU-nál dögletesebb bűzt árasztó képződmény jelenleg nincs e bolygón.
racer
2013. április 10. 21:09
Jó, jó, de még mindig nem elég jó......izé, a görögök sokkal jobban csinálják.
bini
2013. április 10. 20:39
Az nagyon édi, mikor külső biztonsági pénzek bevonásáról relplikáznak, melynek lánykori neve az IMF. Rezgenyéznek, mert most azért bármit előadnak ha jogszerüen járnak el ki kell engedni a túlzott deficit eljárás alól, de nem akarnak, vagy legalábbis biztositékot akarnak arra, hogy a lólábukat betegyék a magyar gazdasági folyamatokba, amit csak egy IMF készenlétivel tudnák elérni. Na most Orbán-Matolcsy első lépésként az IMF-t tessékelték ki nagyon udvariasan a gazdaság állapotának fényében, most meg az EU-nak kell szépen elengedni a kis kacsonkat. Nagy a dilema, mert ha Magyarország letudja mintkét "terror szervezetet aki zsaroló potenciált képeznek" ráadásul a jegybank felett is megszünt a befolyásuk akkor számukra ez a harakirivel ér fel, mivel nem tudják kiszolgálni azt a pénzügyi-befektetői lobbit akik biztosítják hatalmukat. Szóval nagy a pánik főleg ha fígyelembe veszük ami az eurozonában történik hathatos eszközük és zsaroló potenciáljuk megszünt hazánk írányában. Na ez az ország elleni hecckapány mozgatórugója, mivel tudják, mig Orbán-Matolcsy páros határoza meg az ország gazdasági pénzügyi politikáját, mely eddig is sikeresen vette a válság kezelést nincs lehetőségük a régi statusqvot visszaállitani, s minnél több ídő telik el, teszem azt még egy ciklus az katasztrofa számukra, mert már semmit nem tudnak visszaforditani, mivel alaptörvényben és gazdasági törvényekben minden le lesz szabályozva s a társadalom is érezni fogja számára pozitiv fejleményeket nem fogják engedni azt, hogy visszaforduljon bármi is akár az adórendszerben, akár a szociális szegmensben stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!