Születésnapi tüntetés a Fidesz-székháztól a Gyorskocsi utcáig

2013. március 30. 20:54

A Fidesz 25. születésnapja alkalmából mintegy ezren tüntettek a párt Lendvay utcai székháza előtt. A demonstráción önkényuralmi rendszer kiépítésével vádolták a pártot, majd néhány százan átvonultak a Gyorskocsi utcához, ahol a cigány himnusz eléneklésével ért véget a rendezvény.

2013. március 30. 20:54

Az Alkotmány nem játék csoport szervezésében szombaton civilek demonstráltak a 25 éves Fidesz Lendvay utcai székházánál. A Facebookon szerveződő civil demonstráció szervezői bejegyzésükben azt írták, arról a Fideszről akarnak megemlékezni, amely egykor az önkény ellen, a jogállamért küzdött, de mára az önkény pártjává vált, és kizárólagos hatalomra tör.

A Fidesz-székház előtti utcaszakaszt a Dózsa György útig megtöltő (az Index tudósítása szerint nagyjából ezer fős) tömegben többen a hajdani népköztársaság címerét viselték, amelyen a Fidesz-felirat volt olvasható. Egy táblán az állt: „Ti vagytok azok ma, akik ellen '89-ben küzdöttetek!” A tüntetőket a Fidesz-székházra kitett „Békés ünnepet!” feliratú molinó fogadta.

 

A „Mostantól az önkény ellen! Mostantól a jogállamért!” mottóval megrendezett tüntetésen emlékeztettek arra, a Fidesz március 30-án ünnepli 25. születésnapját, április 1-jén pedig hatályba lép az alaptörvény negyedik módosítása. „Mi, Magyarország állampolgárai, ezt nem hagyhatjuk. Mostantól tüntetünk és szerveződünk, sztrájkolunk, ha kell. Mindennap fel fogjuk emelni a szavunkat az önkény ellen! Nem nyugszunk, amíg újra jogállamban nem élhetünk. Ez az aktív állampolgári ellenállás első napja. Nem hagyjuk!” – fogalmaztak.

 

A demonstráción a felszólalók közül többen a jövő évi választásokon való részvételre hívtak fel, utalva ezzel egy korábbi rendezvényre, ahol Tamás Gáspár Miklós filozófus azt javasolta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok bojkottálják a választást. A rendezvényen szót kért Kőszeg Ferenc, a rendszerváltás demokratikus ellenzékének egyik tagja is, aki ugyancsak úgy vélte, nem hiszi, hogy a választás bojkottjával eredményt lehetne elérni, és az inkább a jobboldalnak kedvezne. Azt hangoztatta: Orbán Viktornak mennie kell, és előbb-utóbb menni is fog. Hangsúlyozta: a Fidesz az elmúlt 25 évben szinte mindenben megváltoztatta az álláspontját; szavainak alátámasztására Orbán Viktor korábbi mondatait idézte.

A felszólalók arról is beszéltek, hogy a kormányfő – visszaélve a kétharmados országgyűlési többséggel – diktatúrává változtatja az országot. Mások azt hangsúlyozták, hogy az alkotmányt elvették tőlük, és ezzel együtt a tiltakozás jogos eszközeit is.

 

A tüntetéshez a diákokkal való szolidaritásból, valamint az alaptörvény elleni tiltakozásul csatlakozott Schiffer András, az LMP társelnöke és más LMP-s politikusok is. 

A tüntetők néhány száz fős csoportja a rendezvény végén átvonult a rendőrség Gyorskocsi utcai épületéhez, hogy így tiltakozzon a március 7-i székházfoglaló HaHa-s diákok szerintük jogszerűtlen előállítása ellen. A menet egy „Alkotmányt!” feliratú molinó mögött vonult, és „az alkotmány nem játék!” mondatot skandálta. A Gyorskocsi utcát elzáró rendőrsorfal előtt még hárman szólaltak fel, majd a rendezvény a cigány himnusz eléneklésével fejeződött be.

Összesen 465 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. április 01. 00:00
Nono, a guillotinent nem felváltotta a dobtáras?
Floki és a Lábtörlő
2013. március 31. 20:45
@OrangeOrder A cigány himnuszt gondolom a korábban általuk megválasztott Gyurcsány-kormány titkosszolgálatainak tudtával meggyilkolt hat roma emlékére énekelték. Igen kedves narancsos barátom és ráadásul ezeket a gazembereket a narancsos forradalom által ideologizált szájerfeleségek által vezetett bíróságok sem itélték még el vajon miért ???
Obulus
2013. március 31. 18:03
http://www.hir24.hu/szines/2013/03/31/bucsulevel-gerendas-peter-befejezte/~~fokusz
korona
2013. március 31. 17:52
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------------- GERENDÁS SIRALMAI (folytatásnak is lehet venni) Fasizmus van, emigrálok - hörgi a sikertelen műmájer „A hazánkban tapasztalható fasizálódás” miatt emigrál Gerendás Péter - harsogja a conista szekta portálja. A jobb körökben sehol sem jegyzett huszadrangú muzsikus nagy terjedelmű Facebook bejegyzéséből aztán előtűnik a lényeg. A fasizmus emlegetése, a folyton arra való hivatkozás bizonyos páholyokban arra is kiválóan alkalmas, hogy valaki ezzel leplezze tehetségtelenségét, sértődöttségét és a sajátjaitól való mellőzöttségét. Megkíméljük olvasóinkat ennek a szakmai nullának szokásos zsidó vádaskodástól és rettegésétől, mert az ilyen dumákat már annak sem lehet beadni, akinek toll van a hátán. De a tipikus magukfajta megszólalás egyes részleteit idemásoljuk. Fasizmus van, zsidó bankárokra kenik a balhét a nyilasok először, és a lényeg másodszor. „Ötévente csinálok baráti segítséggel, saját szervezésben egy-egy nagyobb produkciót, de két hónap próba, felkészülés, az életművem bemutatása után kicsit zsebbe kell nyúlnom a végén, miután mindent kifizettem. Maradnak a vendéglátóhelyek, ahol mikroszkopikus összegeket fizetnek, és néha még abból is alkudnak. Volt egy nagyon jó színházi ötletem is, de senkit nem érdekelt, de még csak vissza se hívtak, hogy ezt elmondják nekem. Az életem során összegyűjtött javaimat eladtam, amit mind feléltünk. Zongora, ami sokat jelentett nekem, gitárok, amelyeket a spórolt pénzemből vettem. Néhány hete egy harminc éve dédelgetett 66-os Stratocaster gitártól váltam meg, amelynek eladása (nagy érték) pont egy hónapi megélhetésünket biztosította. Pedig nem élünk nagy lábon. Ez nem normális dolog. Ez az ország élhetetlenné vált. Értéktelenné vált az érték. Felment az ára a selejtnek." Ti akartátok annyira a multikultit, az idegen szennyet, aztán most meg sírtok? A te életműved meg, haver, még a saját almod szerint sem ér egy kalap libakakit sem. Mi van nem tolja már a lóvét a jó após, a bukott MDF-es kis Herényi Karcsi? Elmegy sajnos nagyon sok magyar fiatal munkát keresni idegenbe, de csak ti sírtok meg fasisztáztok. Menjél, de lehetőleg úgy, hogy nem esz többet ide a rosseb. Zenésznek, előadónak egy kutya vagy, ennyi. Koldús Kálmán
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!